Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Useita halomuotoja - 8.3.2018 klo 13.50 - 8.3.2018 klo 16.15 Mustasaari Havainto numero 71469

Näyttävyys: II / V

Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kaunis talvipäivä. Halonäytelmää kesti lähes koko päivän.

Timelapsessa mielestäni vilahtaa myös 46 asteen rengas.

 


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • 22° rengas info

   22° rengas on 22° asteen säteinen rengas valonlähteen auringon ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin briljantimpaan 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun loopin. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    


   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

  • Sivuaurinko info

   Sivuauringot ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

  • 22° ylläsivuava kaari info

   22° ylläsivuava kaari on suoraan Auringon päällä näkyvä värillinen kaari. Yleensä se nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.

   22° ylläsivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla se on melko jyrkkä V-muoto. Korkealla Auringolla 22° yllä- ja allasivuavat kaaret muodostavat yhden kokonaisen halon, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko tai Kuu ei kuitenkaan nouse niin korkealle, jotta täysin rengasmaista 22° sivuaa näkyisi.

   Sivuavat kaaret eivät luonnossa ole useinkaan edellä kuvatun ideaalitapauksen kaltaisia. Esimerkiksi matalalla Auringolla ylläsivuava kaari saattaa selkeän V-muodon sijaan näkyä pelkkänä kirkastumana 22° renkaan yläosassa.

   22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on 40 asteen tuntumassa. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.

   Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä sen osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.

   Talvella jääsumussa näkyy joskus ulkovalojen tuottamia pilareita jotka päästään haarautuvat V-muodoksi. Nämä ovat 22° ylläsivuavia kaaria.

   Kirkkaan ulkovalaisimen alla on mahdollista seurata 22° sivuavan valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo ilmenee lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.

   22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Vuoden lämpimämmällä puolisikolla on hyvä olla tarkkana ettei sekoita sitä ylempään 23° parheliaan, joka lämpöaaltojen aikaan on 22° sivuavaa kaarta yleisempi halo.

    

   Matalan Auringon 22° ylläsivuava kaari. Kuva Arja-Sisko Airila.

    

   Matalan auringon 22° ylläsivuava kaari. Näkyvillä on myös pilari ja heikot sivuauringot sekä hyvin heikosti 22° rengasta. Kuva Jouni Reivonen.

    

   Auringon päällä näkyvät 22° ylläsivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Jari Luomanen.  
    

   Jääsumuun muodostunut täysi 22° sivuava kaari Kuun ympärillä. Näkyvillä on myös muita haloja. Ylä- ja alakoverat Parryn kaaret ovat tiiviisti kiinni 22° sivuavassa ja lähinnä vain kirkastavat sitä. Niiden voi kuitenkin havaita heikosti erkanevan 22° sivuavasta kaaresta. Kuva Jukka Ruoskanen. 

    

   Toiselta puolelta täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Marko Riikonen.

    

   Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

    

   Silloin tällöin jääsumuun syntyvät ulkovalojen pilarit jakautuvat päistään V-muotoon. Kyse on 22° ylläsivuavasta kaaresta. Kuva Veijo Timonen.

    

   Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä  22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

  • Zeniitinympäristön kaari info

   Zeniitinympäristön kaari on värikäs, korkealla taivaalla näkyvä halo, joka kiertää taivaan lakipistettä. Halon korkean sijainnin vuoksi on sen näkemiseksi kallistettava päätä takakenoon. Sivuauringot antavat vihjeen zeniitinympäristön kaaren mahdollisuudesta, sillä nämä halot syntyvät samoista jääkiteistä.

   Zeniitinympäristön kaari ei esiinny valonlähteen ollessa yli 32 asteen korkeudella. Halon etäisyys valonlähteesta vaihtelee jonkin verran valonlähteen korkeuden mukaan. Se on kiinni 46° renkaassa valonlähteen korkeuskulmilla noin 16 - 28 astetta. Tätä suuremmilla ja alemmilla valonlähteen korkeuksilla se on siitä irti. 46° ylläsivuavaa kaarta zeniitinympäristönkaari sivuaa aina.

   Zeniitinympäristön kaaren voi havaita noin 30 kertaa vuodessa, mutta suurin osa esiintymisistä on varsin lyhytaikaisia ja verraten vaatimattomia. Harvinaiset kaikkein voimakkaimmat zeniitinympäristön kaaret ovat suurenmoista nähtävää.  

   Jääsumussa ulkovalaisinten valossa zeniitinympäristön kaari on ilmenee kolmiulotteisena pintana, joka kaartuu silmien edestä kohti lamppua. Sen voi ulkovalaisimilla nähdä vaikka lamppu olisi yli 32 asteen korkeudella.

   Zeniitinympäristön kaari on mahdollista havaita myös kuuraisessa auton tuulilasissa. Tuulilasihalot saadaan dramaattisimmin esille pimeän aikaan käyttämällä valonlähteenä kirkkasta taskulamppua. 

    

   Erittäin kirkas zeniitinympäristön kaari. Tällaisen näkemiseen voi aktiiviharrastajaltakin mennä vuosikymmeniä. Kuva Ari Laine. 

    

   Tässä jääsumuhalonäytelmässä Aurinko on sen verran matalalla, että zeniitinympäristön kaari (zyk) on irrallaan 46° renkaasta. Sensijaan se on aina kiinni 46° ylläsivuavassa kaaressa. Kuva Olli Sälevä. 

    

   Taivaan poikki lipuva viattoman näköinen cirrus-pilven kuitu voi yllättää siihen syttyvällä zeniitinympäristön kaarella. Kuva Mika Aho.

    

   Tavanomainen zeniitinympäristön kaaren esiintymä ei kovinkaan kirkas. Tässä kuvassa halo on merkitty nuolella. Näkyvillä on myös 22° rengas ja oikeanpuoleinen sivuaurinko. Kuva Jari Luomanen. 

    

   Zeniitinympäristön kaari (zyk) ei voi näkyä yli 32 valonlähteen korkeuksilla. Tässä ollaan simulaatioiden perusteella lähellä tuota raja-arvoa 29-30 asteessa. Pikkuruiseksi sirpiksi kutistunut zeniitinympäristön kaari on kuvassa ehkä juuri ja juuri irrallaan 46° renkaasta. Kuva Marko Riikonen.

    

    

   Zeniitinympäristönkaari (zyk) auton tuulilasin kuurassa. Valonlähteenä on kirkas led-valo. Kuva on pinottu noin kymmenestä kuvasta joiden välillä kameraa on liikutettu aavistuksen verran. Näin ilmiö saadaan paremmin vastaamaan intensiteetiltään sitä mitä se paljaalla silmällä katsoen oli. Kuva Marko Riikonen. 

  • 46° rengas info

   46° rengas on suurikokoinen, yleensä punaisen ja vihreän värityksen hallitsema halorengas. Siitä nähdään tavallisesti vain lyhyitä osia, esimerkiksi zeniitinympäristönkaaren alapuolella.

   46° rengas on sekoitettavissa paljolti samanmuotoiseen 46° ylläsivuavaan kaareen. Tämä on mahdollista kuitenkin vain kun valonlähde on alle 32 asteen korkeudella, sillä tätä korkeammalla ei 46° ylläsivuavaa muodostu.

   Näiden kahden halon tunnistus tehdään usein 22° renkaan ja 22° sivuavan kaaren kirkkaussuhteen avulla. Havaintokokemuksen kartuttua myös huomaa, että 46° rengas on väreiltään hailakampi kuin briljantimpi 46° sivuava kaari.

   Silti tilanteet, joissa on hankala sanoa onko kyse 46° renkaasta vai 46° sivuavasta kaaresta, ovat melko tavallisia. Eräs syy tähän on se, ettei jääkiteiden liiketiloista johtuen renkaan ja sivuavan kaaren välillä ole välttämättä selvää rajaa, vaan eriasteiset välimuodot ovat mahdollisia.

   46° renkaan voi nähdä taivaalla noin 15 kertaa vuodessa. Lisäksi se on helposti nähtävissä lumen pinnalla kauniina spektrin värisinä kidekimalluksina.

    

   Hieno 46° rengas (nuoli) Kuun jääsumuhalonäytelmässä. Kuu on yli 32 asteen korkeudella, joten 46° ylläsivuavaa kaarta ei voi esiintyä. Jääsumussa näkyy tyypillisesti parempia 46° renkaita kuin yläpilvissä. Lisäksi Kuun halonäytelmien valokuviin saa Auringon halonäytelmiä helpommin hyvän 46° renkaan pitkien valotusaikojen vuoksi. Valotuksen aikana jääkidepilvet ehtivät liikkua, jolloin ne muodostavat kuvaan tasaisemman taustan jota vasten halot erottuvat paremmin. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Jääsumuhalonäytelmä Kuun valossa, kuvaan on merkitty 46° ja 22° renkaat. Kuu on 29-30 asteen korkeudella, mikä mahdollistaisi 46° ylläsivuavan kaaren. 22° sivuavan kaaren puuttuminen kuitenkin kertoo ettei 46° sivuavaa kaarta voi olla halonäytelmässä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Tässä jääsumuhalonäytelmässä näkyvillä ovat harvinaisella tavalla sekä 46° rengas että 46° ylläsivuava kaari. Aurinko on sen verran matalalla, että zeniitinympäristönkaari (zyk) on 46° renkaasta erillään. Sensijaan se on aina kiinni 46° ylläsivuavassa kaaressa. Kuva Olli Sälevä. 

    

   Vaikka 46° rengasta ei visuaalisesti näkyisi taivaalla, on se mahdollista saada tyypillisesti esiin hyvän 22° renkaan sisältävistä halonäytelmistä valokuvauksen pinoamistekniikan avulla. Tässä yläpilvihalonäytelmässä on pinottu useita kahden minuutin aikana otettuja kuvia yhdeksi keskiarvokuvaksi ja näin saatu näkyville pitkä 46° rengas. Kuva Eetu Saarti. 

    

   22° ja 46° renkaat lumen pinnalla. Yksittäisissä kuvissa lumenpintahalot näkyvät tyypillisesti paljon heikommin kuin mitä vaikutelma paikan päällä oli. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Yllä oleva kuva on 69 kuvan pino. Kuva Jari Luomanen.

Tekniset tiedot

Sony a5000, Samyaong 12mm. Timelapse GoPro4:lla

Kommentteja: 21 kpl
Tero Sipinen - 8.3.2018 klo 23.17 Ilmianna

On kyllä nätti timelapse! Noin kahden tunnin ajalta?

Mikko Peussa - 8.3.2018 klo 23.18 Ilmianna

Noista timelapsen kuvista sais pinoamalla aika kivasti kaikki halot esille. Havainnollinen kuitenkin on tuo animaatiokin. 

Tommi Järvilehto - 8.3.2018 klo 23.23 Ilmianna

Joo 2h 13min. GoPro otti kuvia 5s välein. Timelapsessa joka kahdeksas kuva, koska gifmaker.me ottaa vastaan vain 200 kuvaa.

GoPron kuvat käsitelty Lightroomilla aluksi.

Marko Myllyniemi - 9.3.2018 klo 08.16 Ilmianna

Varsin upea esitys haloilmiön kehityksestä päivän mittaan.

Marko Riikonen - 9.3.2018 klo 15.36 Ilmianna

Se automaattinen halokamera... Kuka Suomessa sellaisen itselleen ensimmäisen rakentaa, on löytävä uusia haloja. Ei tarvitsisi valittaa, että työt haittaa harrastusta. Uusien halojen lisäksi olisi myös mielenkiintoista saada todellisia tilastoja halojen esiintymisestä Suomessa.

Jouni Hovi - 10.3.2018 klo 19.06 Ilmianna

Marko ymmärrän halusi potkia eteenpäin tätä tekniikan soveltamista havainnointiin. Eipä vain tämänkään maan laajasta harrastajakunnasta löydy montaa bongaria joilla on osaamista tämän vaatimaan koodaukseen ja laskentaan.Hahmojen tunnistamiseen tietysti valmiita paketteja löytyy mutta kokonaiskombinaation rustaaminen vaatii jo oikeasti panostamista.

Mikäli joku pudottaa valmiin "yksinkertaistetun" soveltuvan paketin jakoon miten tuo hoidetaan niin alkaahan tapahtua uskoisin.

Maksaahan tuo kalustokin tietysti aina myös jotakin mutta voisihan sen rahan kyllä turhempaankin haaskata.

Ja aikaahan tosiaan tuohon tärväytyy tuhottomasti jos nollista kerran pitää lähteä.

Eikä se tarkoita varmaankaan että taivaalle katselu jäisi bongarilta yhtään vähemmälle vaikka värmeet kehityisi.Aihe kyllä kiinnostaa melkoisesti varmaan moniakin.

Joku tyyliin Pnuu (terkkuja...) asialle niin eiköhän se tuosta lähde.

 

Mikko Peussa - 11.3.2018 klo 00.20 Ilmianna

Kamera joka kuvaa taivasta päivin öin laajalla kulmalla tai kalansilmällä valotusarvoja itsestään muutellen niin, että keskellä kuvaa on seurannassa jatkuvasti Aurinko, siinä se :)

Aurinkopaneeleillekin se olisi tehokas kohdistus-softa. Se on sitten toinen juttu mitä kamera tallentaa?

Ehkä joku Automaticpinoamisjuttu vaikka tunnin välein, että kaikki päivän ja yön halot saadaan talteen?

Mikko Peussa - 11.3.2018 klo 00.29 Ilmianna

Edelliseen kommentiini lisäten, niin tietysti Auringon laskettua halokameran seuranta pitäisi siirtyä kuunvaloon, mikäli Kuu on haloja tuottavassa vaiheessa :)

Tero Sipinen - 11.3.2018 klo 09.21 Ilmianna

Helpoimillaan ei tarvitse edes seurantaa, Nicolas Lefaudeux’n systeemi on tästä esimerkki. Esimerkkikuvista voi päätellä että siinä on kiinteästi suunnattu kamera. Voisin kuvitella, että kuvista tehdään automaattisesti lyhyitä kohdistamattomia pinoja, jotka sitten plärätään manuaalisesti läpi ja jos jotain löytyy, tehdään manuaalisesti pidemmät, kohdistetut pinot (osassa esimerkkikuvista maisema on enemmän suttaantunut kuin toisissa). Riikosella voisi olla "sisäpiirin" tietoa systeemistä?

Hienohan sellainen olisi, jossa tähtikarttaohjelma  pannaisi ja tilttaisi kameraa Auringon ja Kuun perässä. Ja peittäjäkin olisi kova sana, saisi laadukkaampia kuvia. Kuvista sitten sopivanmittaiset pinot ja niistä animaatio. Olisi nopeaa tarkastaa päivän (ja yön) saalis.

En tiedä, Jouni, ajatko hahmontunnistuksella takaa kohdistusta vai peräti halomuotojen tunnistusta, mutta ensinmainittuun taitaa Panulla tosiaan olla "hyvät pohjat" (Halostack osaa kohdistaa jopa peittämättömän Auringon kuvia). Jälkimmäinen kuulostaa äkkiseltään aikamoiselta urakalta.

Marko Riikonen - 11.3.2018 klo 12.10 Ilmianna

Sipinen jotakuinkin selitti Lefaudeuxin kameran idean. Sehän oli aiemmin linjoilla ja teki tosiaan automaattisesti lyhyitä br ja nähtävästikin taustapoistettuja pinoja. Itse pistäisin pystyyn -- jos olisi rahaa ja aukea paikka -- samanlaisen systeemin. Kokotaivaskalansilmä ottaa talteen kaikki halot mikä on hyvä asia yksinomaan luotettavien esiintymistilastojen vuoksi. Ja jos ajatellaan vaikkapa 14.5. ja 24.6.2014 tyylisiä maailmanluokan näytelmiä, niin olisihan se harmi kun auringon suuntaan osoittavan objektiivin vuoksi vaikkapa sekundäärinen horisonttirengas vastataivaalla jäisi nappaamatta. Muistelin että kohdistus automaattista pinoamista varten tapahtui auringon kiekon avulla voimakkaasti alivalotetuista ruuduista. Jos aurinko häviää sen yli kulkevan paksun pilven vuoksi, järjestelmä ennustaa auringon paikan. 

Sitten tietenkin kameran pitää ottaa vähän suurempibittisiä kuvia kuin jpg:t, joilla ei tee mitään kun haloja halutaan kaivella esiin kuvista. 

Lefan kamera ei kuvaa yöllä, että sellainen pikku puute systeemissä on. Pitäisi lennättää mies Suomeen puhumaan aiheesta.

Tero Sipinen - 11.3.2018 klo 15.40 Ilmianna

Ahaa, sokkokohdistus pilvisemmille kuville kun tiedetään ennen ja jälkeen auringon paikka (onnistuneen kohdistuksen ansiosta). Nokkelaa.

Tuosta keksin seuraavan idean: kamera ilman seuraantaa, ja kohdistus tähtikarttaohjelman avulla. Voisin kuvitella, että selainen tilanne, missä on tosi paksu pilvenlonkare osittain A:n edessä, hämää kohdistusalgoritmia. Toki viisas softa osaa korjata tuollaiset poikkeamat, mutta loppujenlopuksi: jos on kiinteä kamera, niin miksi halea joka kuvalle kohdistusta ja paikkailla pilvien aiheuttamia katkoksia tai heittoja, kun A:n paikka tiedetään kuitenkin hyvin tarkasti. Semmoista kohdistusta minä alkaisin koodaamaan. Jos osaisin :(

Peittäjänkin saisi oikeaan paikkaan tähtikarttaohjeman avulla, mutta miten sen mekaanisesti toteuttaisi, kun pitää kuitenkin olla aika iso lämiskä (jotta peittää koko kameran kuvun) > aika kaukana kamerasta (jottei peitä liikaa kuva-alasta), eikä säänkestävyyskään olisi pahitteeksi?

Marko Riikonen - 13.3.2018 klo 15.05 Ilmianna

Juu, stationaarisella kokotaivaskalansilmällä tuo blokkaus tuntuu jo Mars-mönkijän budjettia vaativalta projektilta. Mutta kysymys kuuluu kannattaako edes blokata? Sitä halutaan talteen myös ellipsihalot jotka vainenkin olisivat jäämässä peittäjän taakse.

Tommi Järvilehto - 13.3.2018 klo 22.30 Ilmianna

Kuinkahan hyvä haloihin on esim. Jyväskylän Siriuksella ja Varkaudessa oleva taivaskamera, joka kuvaa myös päivisin:

https://www.ursa.fi/blogi/sirius/kamerat-2/

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8497_Starlight-Xpress-OCULUS---All-Sky-mono-CCD-camera-with-180--lens.html

Marko Riikonen - 14.3.2018 klo 11.13 Ilmianna

Periaatteessahan tuo varmaan on toimiva peli. Tuottaa 16 bittistä outputtia, joten siltä osinkin hyvä. Mutta mitä Lefaudeuxin kanssa olen jutellut, niin olen tullut käsitykseen, että kun aletaan miettiä automaattista halokameraa ihan tosissaan eikä vaan jonkinlaisena sivujuonteena, niin sitten ilmi voi tulla laitteistossa kaikenlaisia sudenkuoppia joita joutuu addressoimaan. Huomaan että Siriuksen kameran kuva on kroppautunut mikä kävisi yksiin tuoteselostuksessa mainitun 1392 x 1040 pixelinkoon sensorin kanssa. Eli olisi oikeampaa puhua tuotesivulla "almost all sky" kamerasta. Miksiköhän kuitenkin tuotesivun taivaskuva on täyden kalansilmän otos?

Tommi Järvilehto - 14.3.2018 klo 20.50 Ilmianna

Tuota Oculusta saa orkkis 2.5 mm f/1.2 150° linssillä tai vaihtoehtoisesti 1.55mm f/2 180° linssillä, johon tuotesivulinkki oli.

Tero Sipinen - 14.3.2018 klo 21.54 Ilmianna

Löytyisiköhän Siriuksen arkistoista Oculuksen kuvaamia haloja? Siitähän sen näkisi, miten näkyy halot. Ja jos löytyy päiväkuvia (vaikka ilman haloja), niin voisi arvioida mahdollisuudet napata ysejä ja ellipsejä peittämättömän Auringon hehkun seasta.

Arto Oksanen - 16.3.2018 klo 21.04 Ilmianna

Siriuksen Hankasalmen kamera on Alcor System OMEA-1.3M-HCA. Nyt ottaa päivällä kuvia minuutin välein ja tallettaa ne jpeg-muodossa. Raakakuviakin voi tallettaa (FITS), mutta paljon tilaa vievinä niitä ei ole nyt talletettu. Halojakin on kuviin tarttunut, Taivaanvahdistakin löytyy (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/66812). Raakakuvat+automaattinen pinoaminen voisi olla hyvä idea.  

Tero Sipinen - 16.3.2018 klo 22.27 Ilmianna

Tuota tähtikartan avulla kohdistusta kun mietin, niin hoksasin että tähtikarttaintegraatiohan taitaa olla jo olemassa, päätellen kuvan päälle lisätyistä taivaankappaleiden nimistä? Jotenkin kai kameran asento kerrotaan softalle jonka jälkeen se osaa sijoittaa overlayna tähdet (ml. Auringon) kuvaan? Alkaa kiehtoa aina vaan enemmän halopinojen tähtikarttakohdistus. Ja jos pitää pinot kohtullisen mittaisena, simppeli x/y suuntainen kohdistus riittänee? Mutta tuon esimerkkihavainnon perusteella Aurinkoa lähimmät halot jää kyllä sironnan hehkun alle piiloon. Ehkä valotuksen säädöstä olisi apua, ainakin silloin kun ilma on "puhdas" (pienempi alue hehkua)? Onkohan Lefaudeux saanut ysejä napattua automaattikameralla?

Marko Riikonen - 17.3.2018 klo 11.35 Ilmianna

Lefaudeuxin optiscaround-sivuston etusivulla on liuta pyranäytelmiä joista osassa 9° rengas on myös esillä. Ellipsihalot pitäisi olla mahdollista löytää voimakkaammin alivalotetuista otoksista. Kamerahan otti -- sikäli kuin asian oikein muistan -- myös voimakkaasti alivalotettuja otoksia auringon kuvajaisen pienentämiseksi kohdistamista varten.

Tero Sipinen - 17.3.2018 klo 12.54 Ilmianna

No niin, siellähän niitä ysejä oli heti etusivulla.

Arto Oksanen - 17.3.2018 klo 13.24 Ilmianna

Auringon hehku on ongelma lähinnä noissa jpeg-kuvissa. Raakakuvissa on suurempi dynamiikka. Valotuskaa voi myös säätää softalla, mutta sitten yökuvista tulee helposti liian tummia.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.