Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Maisematähtikuva - 3.3.2018 klo 00.19 - 3.3.2018 klo 02.52 Pyhtää Havainto numero 71478

Näyttävyys: IV / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kaksi ja puoli tuntia tähtitaivaan pyörintää Valkmusan kansallipuiston suolla noin 15 asteen pakkasessa. Kuvan alaosa on yksittäisotoksesta. Hanki olisi saanut kimallella enemmän, mutta aika kivasti kumuloitui tuiketta männynoksille.

Tämä viirukuva on itseasiassa vain sivutuote. Päätavoitteena oli timelapse varjojen liikkeestä kuutamohangella. Löytyy tästä linkistä: video


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Havaintokategoria
    • Maisematähtikuva
Kommentteja: 9 kpl
Mikko Peussa - 9.3.2018 klo 23.53 Ilmianna

Hieno kuva ja video!

Tero Sipinen - 10.3.2018 klo 00.25 Ilmianna

Kiitti! :)

Jani Päiväniemi - 10.3.2018 klo 18.59 Ilmianna

Onnistunut kuva ja hieno timelapse!

Tero Sipinen - 11.3.2018 klo 09.57 Ilmianna

Kiitos Jani! Aika hyvin onnistui, juu. Seuraavalla kerralla pitää vaan vääntää vähän "kovemmalle" linssinlämmitin (nyt oli varovaisesti 60%:ssa). Linssiin oli päässyt syntymään pari kuurankukkaa, jotka aiheutti huntua ja palleroa kuvaan. Etenkin kun lopussa Kuu alkoi jo paistaa sivusta objektiivin "mulkosilmäiseen" etuelementtiin. Jonkin aikaa piti hieroa kameran suuntausta, kun piti ottaa huomioon sommittelun lisäksi Kuun ja varjojen (tuleva) sijainti. Kamera enemmän "selkä Kuuta kohti" olisi antanut pidemmän kuvausajan, mutta varjot olisivat suuntautuneet kauemmas kamerasta ja näinollen jääneet pienemmiksi (ultralaajiksella pienikin etäisyyden muutos vaikuttaa paljon). Nyt kun on suojaa ja kohta taas pakkasta, niin ehkäpä hankikin kimmeltäisi paremmin. Mutta osuuko tarpeeksi suuri Kuun vaihe taas kimallushangille, onkin toinen juttu. No, jäähän tällainen bonuskuva ainakin muistoksi, jos ei muuta :)

Taneli Pouvaara - 11.3.2018 klo 15.27 Ilmianna

Hei!

Hieno kuva, mutta on säästä päätellen vaatinut vaivaa.

Miten vältit kameran jäätymisen ja kondensoituneen kosteuden? Ne ovat digikameroissa yleensä ongelma, yksi ratkaisu on kameran tuominen takaisin huoneenlämpöön ja hidas lämpötilan tasaaminen muovipussissa, mutta 15 asteen pakkanen 2,5 tunnin ajan on jo sellaisenaan melkoinen rasitus.

Tero Sipinen - 11.3.2018 klo 16.33 Ilmianna

Kiitos Taneli!

Täytyy tunnustaa, että en koko 2,5 tuntia viettänyt kameran vieressä. Kun sain kameran raksuttelemaan, kävi aika kohta pitkäksi. Ja kun vähän hiukoikin, niin jätin kameran suolle ja kävin lähimmällä 24h "aakkosasemalla" kahvilla.

Kameralle olen ompeluttanut (kiitos äiti! :) toppakankaasta pussukan, jonka kaksi aukkoa kiristetään kuulapään ja objektiivin ympärille. (Pussukan takaseinässä on kolmaskin aukko, magneettikiinnitteinen "tarkistusluukku", jonka avulla pääsee säätimiin käsiksi vielä pussukan virittämisen jälkeen). Luulen, että "toppatakki" auttaa jokusen asteen ilman lämmitintäkin. Ja kun on objeltiivinlämmitinkin, niin kai se lämmittää koko kameraa hiukan.

Tässä: linkissä onkin itseasiassa lämpökäyrät tilanteesta, jossa minulla oli dataloggeri sekä kamerapussukan sisällä että ulkoilmassa. Ilman lämmitintä siis. Pitäisikin ottaa samanlaiset käyrät niin, että kävisi laittamassa lämmittimen päälle vaikka tunti aloituksen jälkeen, niin näkisi paljonko lämmityspanta vaikuttaa.

Kameran tuon yleensä sisään niin, että se on joko kamerarepussa tai jalustan päällä, toppapussissaan ja aukaisen vasta muutaman tunnin päästä. Ei ole ollut kosteusongelmia.

Niin kylmässä en ole koskaan kuvannut että kamera olisi temppuillut. Akut tietysti hyytyy nopeastikin, mutta nyt olen tehnyt kameralle akkudapterin, joka ottaa virtansa samasta 12v 5Ah (muistaakseni) AGM-akusta kuin lämmityspantakin, joten akun loppumiseen ei ihan äkkiä pitäisi kuvauksen tyssätä.

Pertti Ankkuri - 12.3.2018 klo 11.19 Ilmianna

Oletko ajatellut virittäväsi joskus täysin etäohjattavaa kuvauskalustoa? Tyyliin kamera jängälle ja itse ohjaamaan sitä kodin lämmöstä?

Tero Sipinen - 12.3.2018 klo 11.43 Ilmianna

Ei ole käynyt mielessäkään enkä keksi suurta iloa tällaisessa kuvauksessa etäohjauksesta. Mutta jos sen kameran saisi ohjailtua sinne suolle/jänkhälle etäohjauksella kotisohvalta, niin sitten... ;)

Tapio Lahtinen - 12.3.2018 klo 18.18 Ilmianna

Pitää hommata drone niin sillähän sekin onnistuu...

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.