Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rauhallinen revontulikaari - 15.3.2018 klo 00.12 - 15.3.2018 klo 00.28 Espoo Observation number 71548

Visibility II / V

Mika Yrjölä, Ursa (Etelä-Suomi)

Kun revontulien todennäköisyys oli hieman aurinkopurkauksen jälkeen ennusteissa koholla, lähdin kaiken varalta käymään merenrannassa kameran kanssa kokeilemassa onneani, vaikka matkalla ei oikein mitään paljain silmin näkynytkään.

Ei näkynyt myöskään paikanpäällä, mutta napsuttelin kameralla kuitenkin noin vartin ajan satunnaisesti kuvia ja tarkistin saldon kotona. Löytyihän sieltä valosaasteen lisäksi myös laimea ja pieni vihrertävä revontulikaari pohjoiselta taivaalta joten reissu oli niukinnaukin ei-hukkareissu. Tarkennus oli nähtävästi hieman siirtynyt joten kuva ei ole aivan optimaaisen tarkka, mutta onneksi ultralaajakulma on sentään tältä osin melko anteeksiantava :)


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Erottuvat vain valokuvissa
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

Technical information

Canon 5D mk III, Sigma 14mm f/1.8 täydellä aukolla, ISO 800, 13s.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.