Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

M63 ja vuorovesihännät - 17.3.2018 klo 23.00 - 18.3.2018 klo 05.00 Kirkkonummi Observation number 71798

Visibility IV / V

Jari Saukkonen, Kirkkonummen komeetta

M63 "Auringonkukkagalaksi" ja vuorovesihännät

Kevättalvi on laajoihin sumuihin keskittyvälle tähtivalokuvaajalle haastavaa aikaa. Linnunradan kohteet painuvat mailleen jo alkuillasta, joten hyvin tarjolla olevat kohteet ovat lähinnä galakseja, jotka eivät pääse lyhyellä polttovälillä oikeuksiinsa.

Miettiessäni seuraavaa kuvauskohdetta muistin vuosi takaperin Itävallassa CEDIC-konferenssissa olleen luennon, joka kertoi monien galaksien ympärillä olevista himmeistä vuorovesihännistä. Ne ovat syntyneet muinaisissa galaksien kohtaamisissa, jolloin niiden keskinäinen painovoima on niinsanotusti sotkenut pakkaa eli heittänyt hurjan määrän tähtiä ulos galaksin kiekosta. Saisiko näitä kenties kuvattua? Pienellä 10cm linssiputkella?

Kolme yötä ja 14 tuntia myöhemmin vastaus oli kyllä, joskin hännät ovat niin himmeitä ettei niitä oikein saanut näkyville kauniiksi kuvaksi. Ohessa siis myös väärävärikuva jossa hännät erottuvat kaarina galaksin vasemmalla ja oikealla puolella.

Tämä galaksi on kuitenkin vain pieni osa koko 2,5 x 1,9 asteen kuvakentästä, jossa on nähtävissä kymmeniä kaukaisia galakseja. Koostin osasta niistä vielä yhteiskuvan.

Mainittakoon myös etäkäytettävän tähtitornin edut: tähtikuvaaja oli onnellisesti nukkumassa suurimman osan tämän kohteen valotusajasta :-). 


More similar observations
Additional information
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • M63 ja vuorovesihännät
 • Tähdistö
  • Ajokoirat
 • Galaksit
  • Spiraaligalaksi info

   Spiraaligalaksi on tähtijärjestelmä, jossa pyöreähköstä (spiraaligalaksit) tai sauvamaisesta (sauvaspiraaligalaksit) keskustiivistymästä suuntautuu ulospäin spiraalimuodossa kaareutuvia kierteishaaroja.

   Spiraaligalaksien näennäinen muoto riippuu siitä, miltä suunnalta niitä katsomme. Päältäpäin ne ovat melko pyöreitä. Sivulta galaksi ovat linssimäisiä, jossa on keskellä pullistuma.

   Spiraalihaarojen näkeminen vaatii yleensä suurehkon havaintovälineen, hyvät sääolosuhteet ja havaintokokemusta. Yleensä spiraaligalaksit näyttävät ututäpliltä.

    

   Kolmion tähdistössä sijaitseva spiraaligalaksi M33. Kuva Tero Turunen.

    

   Andromedan galaksi M31. Kuvassa näkyvät myös galaksit M110 (oikeassa yläkulmassa) ja M32 (vasemmassa alakulmassa). Kuva Pekka Peura.

    

   M101 eli Tuulimyllygalaksi sijaitsee Ison Karhun tähdistössä. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   Spiraaligalaksi IC 342 eli Hidden Galaksy sijaitsee kirahvin tähdistössä. Kuva Timo Inkinen.

    

   Piirros spiraaligalaksista NGC 7331 Pegasuksen tähdistössä. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Kaukoputki Skywatcher Esprit 100ED Super APO Triplet, kamera ASI1600MM-Cool, jalusta 10Micron GM1000HPS. Kahden minuutin LRGB-valotuksia 268:50:50:50 kpl eli kokonaisvalotusaika 13h 56min.

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 20.3.2018 klo 00.05 Report this

Todella hienoa jälkeä.

Jari Ylioja - 20.3.2018 klo 18.23 Report this

Upea kuva.

Lauri Turunen - 20.3.2018 klo 22.08 Report this

Mitä ohjelmia käytit jälkikäsittelyssä?

Jari Saukkonen - 20.3.2018 klo 22.38 Report this

Kiitos kommenteista! Kuvankäsittelyn tein lähes valmiiksi PixInsightissa, tämän jälkeen Photoshopilla pientä hienosäätöä ja noiden kakkos/kolmoskuvien kasailu. Lopuksi viimeistelin rajauksen, sävyt ja tasot Lightroomissa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.