Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kangastus - 30.4.2018 klo 21.40 - 30.4.2018 klo 21.55 Pyhäjoki Havainto numero 73468

Näyttävyys: III / V

Lintuja lähdin kuvaamaan mutta yhtään lintukuvaa en reissulla saanut , sen sijaan näppäsinkin kuvan vihreästä välähdyksestä. Tätä on tullut monet kerrat yritettyä vangita kuvaan, nyt tosin en ajatellut koko välähdystä kun suuntasin kameran kohti aurinkoa ennen kuin huomasin auringon päällä näkyvän vihreä raidan. Ilmiö ei kauaa kestänyt mutta ehdin siitä muutaman ruudun napata talteen. Välähdys hetkellä kello oli n.21.45, näköjään kameran kello ollut väärässä.

 

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vihreä välähdys info

   Aito vihreä välähdys on kangastuksen Auringosta irrottama, yleensä epäsäännöllinen kaistale, jonka hallitseva väri on vihreä. Ilmiö näkyy silloin kun käytännössä koko muu Aurinko on jo auringonlaskussa kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole vielä ilmestynyt.

   Vihreässä välähdyksessä on kyse laskevan auringon valon taittumisesta eri lämpöisissä ilmakehän kerroksissa.

   Joskus vihreän välähdyksen yhteydessä nähdään myös sininen välähdys. Tälle ilmiölle on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

   Vihreää välähdystä ei tule sekoitaa vihreään reunaan, joka näkyy kun Aurinko on selvästi horisontin yläpuolella. Vihreän reunan yhteydessä voi esiintyä myös Auringosta irronneita vihreitä segementtejä. Nämä molemmat raportoidaan Taivaanvahdissa vihreän reunan rastilla.

    

   Vihreä välähdys. Ilmiö näkyi kahden sekunnin ajan. Kuva Lauri Mäenpää.

    

   Vihreä välähdys. Kuva Timo Kantola.

  • Vihreä reuna info

   Vihreä reuna (green rim) on Auringon tai Kuun vihreäksi värjäytynyt yläreuna. Se on havaittavissa kun valonlähde on hyvin matalalla horisontissa. Samaan aikaan näkyvillä voi olla myös valonlähteestä irronneita vihreitä kaistaleita. Niitä kutsutaan vihreäksi segmentiksi (green segment). Joskus havaittavissa on myös sinistä tai violettia väriä. Nämä kaikki ilmiön variaatiot raportoidaan tällä vihreän reunan rastilla.

   Vihreää reunaa ei tule sekoittaa vihreään välähdykseen. Aito vihreä välähdys näkyy silloin kun koko muu Aurinko on auringonlaskussa juuri kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole aivan vielä ilmestynyt näkyviin. Vihreä välähdys kestää korkeintaan muutaman sekunnin, vihreä reuna on huomattavasti pitkäkestoisempi ilmiö.

   Jos vihreän reunan näkyessä koko valonlähteen kiekko on esillä, tällöin valonlähteen alaosassa voi näkyä punainen reunus. Sille on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

    

   Vihreä reuna reunustaa Aurinkoa ohuena segmenttinä. Kuva Markku Ruonala.

    

   Vihreä reuna laskevalla Auringolla. Kuva Jari Luomanen.

    

   Sinistä, violettia ja vihreää reunaa Auringolla. Kuva Erkki Rauhala. 

Tekniset tiedot

Canon 6D, Sigma 120-300S+1.4tc.

Kommentteja: 8 kpl
Tero Sipinen - 1.5.2018 klo 16.05 Ilmianna

Komea setti. Raati oli yksimielinen siitä, että viimeisessä kuvassa olisi kyseessä vihreä välähdys. Vihreitä segmenttejä (tunnisteena vihreä reuna) noissa kuvissa, joissa Aurinko on vielä näkyvissä.

Tuota Aurinkoa kapeampaa auringonsiltaakin voisi kai sanoa kangastusilmiöksi, kun vain ohut siivu Auringon kiekosta osallistuu "sillantekoon" :)

Timo Alanko - 1.5.2018 klo 16.16 Ilmianna

Onnea vaan! Tuota viimeisen kuvan aitoa vihreää välähdystä olen itse huonolla menestyksellä saalistanut jo useamman vuoden. Ei ole vielä tärpännyt.

Tuo tilanne on valotuksen kannalta tosi kriittinen. Omissa yrityksissä on vastaava ruutu aina jäänyt liian pimeäksi. Kuvaan nuo laskut manuaaliasennolla. Pitäisi vissiin heittää automatiikka päälle ajoissa. Tai ylipäätään keskittyä odottamaan rauhassa. Toisaalta noiden ylempien kuvien vihreiden segmenttienkin irtoamisia on ihan mukava tallennella...

Veikko Mäkelä - 1.5.2018 klo 17.19 Ilmianna

Vihreän välähdyksen ohella "paperilyhtyilmiöstä" on muodostunut kiinalaisen lyhdyn sijasta varsinainen moderni design-valaisin :-)

Mikko Silvola - 1.5.2018 klo 17.34 Ilmianna

Kiitoksia! Tarkoituksella tullut monet kerrat ammuttua kameralla sarjatulta juuri kun aurinko tipahtaa horisontin taakse huonolla menestyksellä mutta kun yritin kuvata muuttolintuja laskevaa aurinkoa vasten niin tärppäsi (tosin kun segmentti irtosi päätin kuvailla pelkkää aurinkoa).

Eli nuo aikaisemmissa kuvissa olevat segmentit ovat siis "Mock green  flash" meinaakos se suoraan suomennettuna "vihreää vale välähdystä"? kun vihreä reuna irtoaa omaksi segmentiksi? Ne tosiaan pysyivät hieman pidempään kuin itse välähdys joka katosi melko nopeasti. Atoptics sivulla ne on määritelty nimillä I-Mir flash ja M-Mir flash. Jos irtoavat segmentit vaativat lisäksi kangastuksen voisiko tälle olla oma täppä reunan ja välähdyksen lisäksi? Tästä terminologiasta näköjään löytyikin melko pitkä keskustelu erään havainnon alta muutamien vuosien takaa :) 

Pirjo Koski - 1.5.2018 klo 18.56 Ilmianna

Onnittelut:)

Komea saalis!

Tuikku Asikainen - 2.5.2018 klo 06.52 Ilmianna

Wow wow,!

Veikko Mäkelä - 2.5.2018 klo 23.18 Ilmianna

Suomessa ilmakehäharrastajien piirissä on noudateltu Minnaertin kirjan Maiseman värit ja valot suomennoksen termejä vihreän välähdyksen tyypeistä.  

Pitäisi osassa kuvistasi puhua varmaan vihreästä segmentistä (green segment).  Se on kuitenkin Taivaanvahdissa yhdistetty vihreän reunan (green rim) kategoriaan.

Timo Alanko - 3.5.2018 klo 18.50 Ilmianna

Katselin vasta nyt kuviasi tietokoneella ja niissähän on segmenttien värit auringonsillassakin veden pinnalla! VOE MAHOTONTA! Nyt oon kyllä niiiiiin kateellinen :)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.