Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Vastahämäränsäteet - 13.5.2018 klo 04.30 - 13.5.2018 klo 05.15 Hyvinkää, Ridasjärvi Havainto numero 73817

Näyttävyys: III / V

Vastahämäränsäteet ??   Aikaisen aamun kuvausretki Ridasjärven lintutornille. Ajatuksena kuvata maan varjo ja lisäksi ottaa muutamia kuvia linnuista. No ei näkynyt maan varjo tällä kertaa mutta mukavasti väriä taivaalla. Järven pinta tyyni ja hienosti värit peilasi järven pinnasta.  Muutamia ruutuja kuvasin 3 vartin aikana.  Kotona latailin kuvia facebookiin ja kiinnitti huomio että jotain säteitä näkyy kuvissa. No en sen kummemmin asiaan kiinnittänyt huomiota kunnes Jani Päiväniemi Kuusamon suunnilta informoi että kuvissa saattaa olla näkyvissä vastahämäränsäteet.  Mene ja tiedä onko vastahämäränsäteet vai mitkä ? Annetaan pähkinä viisaammille ja odotetaan kommentteja.

 

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vastahämäränsäteet info

   Vastahämäränsäteet ovat Aurinkoa vastakkaisella taivaalla näkyviä valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä. Ne näyttävät "säteilevän" yhdestä pisteestä, joka on Aurinkoa vastapäätä.

   Itse Aurinko on vastahämäränsäteiden näkyessä horisontin alapuolella. Vastahämäränsäteet syntyvät kun Auringon suunnalla matalalla horisontissa tai sen takana näkymättömissä on pilviä jotka osittain varjostavat vielä ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. 

   Vastahämäränsäteet ja tavalliset hämäränsäteet ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Kun Aurinko laskee horisontin alapuolelle ensimmäinen näkyvä osa on vastahämäränsäteet. Auringon edelleen painuessa alemmas ne pitenevät kohti Auringon puoleista taivasta, kunnes näkyvillä on koko taivaan halkovat hämäränsäteet. Lopussa havaittavissa on vain Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella.  

    

   Vastahämäränsäteet näyttävät säteilevän pisteestä joka on Aurinkoa suoraan vastapäätä. Tässä Tamperelle nähdyssä tapauksessa valokuvattiin myös Auringon puolella heikommat tavalliset hämäränsäteet. Kuva Jari Luomanen.

    

   Vastahämäränsäteet Kangasalalla. Kyse on samasta tapauksesta kuin yllä oleva Tampereen havainto. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Panoraamakuvassa näkyy kuinka hämäränsäteet yltävät läpi taivaan. Aurinkoa vastakkaisella taivaalla ilmiön vastahämäränsäteiksi kutsuttava osa päättyy maan varjoon. Tämä Saksassa kesällä 2011 valokuvattu näytös piirtyi Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tuhkaan ja kuvassa on myös tulivuorirusko. Kuva Daniel Eggert.

Tekniset tiedot

Canon EOS 5 DSR Tamron SP 15 - 30 mm F/2.8 DI VC USD

Kommentteja: 2 kpl
Tero Sipinen - 15.5.2018 klo 00.35 Ilmianna

Kohtuullisen hyvä lohdutuspalkinto sille, ettei maan varjoa näkynyt! On nimittäin komeat säteet.

Havainnon alussa (H-A -tarkistuksella) Aurinko on ollut horisontin alapuolella pari astetta, loppupuolella pari astetta yläpuolella, joten kai ne säteet jossain vaiheessa vaihtuu vastahämäränsäteistä vastapilvisäteiksi? Vaan se, missä kohtaa vaihdos tapahtuu, taitaa olla veteen piirretty viiva. Tai siis taivaalle piirretty varjo :)

Jani Päiväniemi - 15.5.2018 klo 06.11 Ilmianna

Hienot säteet Kari! Aivan upeat kuvat. Se on joskus minuuttipeliä mihin kategoriaan menee:)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.