Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Siitepölykehä - 14.5.2018 klo 18.30 - 14.5.2018 klo 19.55 Helsinki, Viikinranta-Pornaistenniemi Havainto numero 73831

Näyttävyys: III / V

Veikko Mäkelä, Ursa (Helsinki)

Lähes toisinto edellispäivästä.  Keskemmällä päivää ei ollut toivoakaan siiteplykehistä, mutta kun lähdin illemmalla kauppareissulle näkyi heikko yksin- tai kaksinkertainen kehä ja palattuani vähän paremmin kaksoiskehä.

klo 18.30
1x (2x) kehä
värit: VaOP(-VP)
kirkkaus: 3(-0)

klo 19.50-55
2xkehä
värit: VaKOP-VKP
kirkkaus: 4-1

synty: #koivu

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Tekniset tiedot

Kuvat klo 19.54 ja 19.52
Nikon D7000; Nikkor AF-S 18-70 @ 70 mm; f/18 ja f/20; 1/800 s ja 1/1000 s; ISO 100
Kuvat klo 18.36
Samsung Galaxy S5 (SM-G900F); 4,8 mm; f/2,2; 1/13888 s; ISO 40
osittainen epäterävä maski

Kommentteja: 4 kpl
Marko Myllyniemi - 15.5.2018 klo 00.21 Ilmianna

Pohjanmaan suunnalla näkyi aamupäivällä heikohkosti kaksoiskehä, ja sekin piti kaivaa RAW-kuvista esille, joten ilmeisesti tässä täytyy alkaa vähitellen odotella mäntyä...

Veikko Mäkelä - 15.5.2018 klo 18.56 Ilmianna

Vielä tänään 15.5. näytti koivun kehöt olevan täällä etelärannikolla voimissaan.  Joskin vain kaksoiskehön muodossa (havainto tulee myöhemmin).  Selvästi kuitenkin punareunainen ekan kertaluvun kehä näkyy, kun on selkeä taivas.

Koska koivu oli tämän verran myöhässä, veikkaan, että mänty saa odottaa tuonne reilusti kesäkuun puolelle huolimatta tästä lämpöaallosta, mutta sen näkee sitten.

Väliin tulee kuusi, mutta se on yleensä lyhyt vaihe ja kuusen kehiä saattaa olla hankala erottaa männyn vastaavista.

Marko Myllyniemi - 16.5.2018 klo 00.04 Ilmianna

Eilen (15.5.) loppui täällä koivun kehien näkyminen, RAW-kuvista ei löytynyt yhtään kehän näköistä, vaikka asetuksia väänteli kuinka...

Veikko Mäkelä - 16.5.2018 klo 23.30 Ilmianna

Kyllä vielä tänäänkin näkyi ainakin yksinkertaista kehää

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.