Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Valoilmiö levässä - 21.5.2018 klo 16.00 Lieksa Observation number 74017

Visibility III / V

Patvinsuon reunamilla lammikoiden pinnalla tällaisia värejä, ilmeisesti levää? Värit näkyivät Auringon kuvajaisen kohdalla, kauempaa katsoen eivät niinkään.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Valoilmiö levässä info

   Valoilmiötä levässä ovat lätäköissä tai pienissä lammikoissa näkyvät symmetriset spektrivärit. Niitä aiheuttaa kaksi levää, Nautococcus ja Chromophyton. Kumpikin levä aikaansaa ominaispiirteisen ilmiönsä. Vedessä on useita levälajeja, mutta vain nämä kaksi synnyttävät väri-ilmiöitä, koska ne työntyvät joko kokonaan tai osittain veden pinnan päälle. Tällaisia leviä kutsutaan epineustonisiksi.

   Nautococcus muodostaa veden pintaan Auringon kuvajaisen ympärille kehän, joka Auringon korkeudesta riippuen on enemmän tai vähemmän pystyelliptinen. Matalalla Auringolla kehä voi olla vaakaelliptinen ja sen yhteydessä saattaa näkyä heikkoja Quetelet-renkaita.

   Chromophyton synnyttää monenlaisia ilmiöitä:

   1. Quetelet-renkaat. Nämä ovat Auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä (havaitsijan pään varjon kohta) taipuvia spektrivärisiä renkaita. Niitä voi nähdä vain kun heijastavan pinnan päällä on pieniä hiukkasia. Taivaalla Quetelet-renkaita ei siis voi havaita.

   2. Kehä. Chromophyton-kalvon kehä on enemmän tai vähemmän selkeästi Quetelet-renkaiden katkoma.

   3. Glooria. Veden pintaan projisoituvan havaitsijan pään varjon ympärillä näkyy hyvissä Chromophyton-kalvoissa glooria.

   4. Sumukaari. Jos Chromophyton-kalvossa on kunnollinen glooria, näkyvillä on todennäköisest myös sumukaari. Koska Chromophyton-leväpartikkelit ovat pieniä, vain 5 mikrometriä läpimitaltaan, sumukaari on hyvin paksu. Sen erottaminen voi olla vaikeaa, mutta liikuttelemalla päätä edestakaisin ilmiön kuitenkin pitäisi näkyä ja viimeistään kuperan peilin kautta katsomalla se tiivistyy esille.

   5. Kruunu. Parhaimmissa Chromophyton-näytelmissä on havaittavissa myös kruunu, joka on nadiiria saartava valkea diffuusi haarukka.

   Vaikka Chromophyton ja Nautococcus -leväkalvoja voi esiintyä pienissä koriste- ja kalalammikoissa, niitä syntyy helpoiten lätäköiden pintaan. Parhaita paikkoja leväkalvoille ovat merensaariston kalliorantojen lätäköt. Etuna rannoilla on että lätäköitä on paljon eikä kasvillisuus juurikaan varjosta niitä.

   Sisämaassa kannattaa mennä hakkuu-aukeille, missä varsinkin soisella maaperällä voi olla riittävän pitkäkestoisia lätäköitä leväkalvojen synnylle. Liikkeellä on hyvä olla aikaisin kesällä ennenkuin ruoho on kasvanut lätäköiden ympärillä korkeaksi. Myös suo-ojat ja metsäkoneiden renkaiden painaumien lätäköt ovat hyviä paikkoja, joskin usein ne ovat metsän varjostamia.

   Lähes poikkeuksetta lätäköissä näkyy vain toisen levän aiheuttama ilmiö, hyvin harvoin voi nähtävillä voi olla sekamuoto jossa molemmat levät kontribuoivat näkyvään ilmiöön. Merenrannoilla Chromophyton ja Nautococcus saattavat asustaa vierekkäsissä lätäköissä, sensijaan sisämaassa kunkin alueen lätäköillä on taipumus sisältää vain toista levää. 

   Tuuli haittaa levä-ilmiöiden näkymistä tekemällä aaltoja lätäkön pintaan. Varsinkin meren rannalla liikkeellä on syytä olla aamulla jolloin on tyyntä. Lisäksi sään on hyvä olla täysin selkeä, sillä lätäköstä heijastuvat pilvet haittaavat ilmiöiden erottumista.

    

   Chromophyton-kalvon koko ilmiöiden kirjo on nähtävillä tässä valokuvassa, joka on otettu laskemalla kalansilmäobjektiivilla varustettu kamera noin 30 senttiä lammikon yläpuolelle. Kuva Marko Riikonen.

    

   Glooria Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon glooria pienessä lammikossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Quetelet-renkaat ja niiden rikkoma kehä Auringon kuvajaisen ympärillä Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon Quetelet-renkaita ja rikkoutunutta kehää rämesuon ojassa. Kuva on otettu aivan veden pinnasta. Puiden heijastumat vedestä häiritsevät ilmiön erottumista. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-leväkalvon elliptinen kehä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-kalvon kehä. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 4 pcs
Lauri Kumpulainen - 23.5.2018 klo 06.28 Report this

Eikö tuo ole ihan vain siitepölyä?

Marko Riikonen - 23.5.2018 klo 13.43 Report this

Tämä on Chromophyton rosanoffii -levää veden pinnalla. Näitä kalvoja on nyt joka puolella runsaslumisen talven ja kuivan alkukesän ansioista. Ilmiöiden syntyy vaatii että hiukkaset ovat veden pinnan päällä. Siitepölyhiukkaset painut veden alle. Koivu kyllä näyttää jäävän pintaan, mutta on tosiasiassa veden pintakalvon alapuolella. Eipä toisaalta aiheuttaisi ilmiötä vaikka olisi päällä, sillä ilmasta satavat hiukkaset klimppiytyvät mikä estää tämäntyyppisten ilmiöiden muodostumisen. Tämä on ilmeistä kuusen suopursuruosteen kohdalla, jonka itiöt jäävät veden päälle, mutta eivät synnytä kehää, vaan "pelkästään" kastekaaren hiukasiin tiivistyvissä vesipisaroissa.

Kun kameran laittaa lähemmäs veden pintaa, saa kuvattua ilmiötä laajemmalti. Tässä tapauksessa pyyttoni on sen verran hyvälaatuista, että olisi mitä luultavimmin näkynyt myös glooria, mutta niiden näkeminen kunnolla vaatii täysin avoimessa maisemassa olevan lätäkön.

Satu Juvonen - 25.5.2018 klo 18.02 Report this

Kiitos selvityksestä Marko! Pitääpä jatkossa käännellä kameraa ja kierrellä lammikoita vähän monipuolisemmin. 

Marko Riikonen - 25.5.2018 klo 21.10 Report this

Semmonen virhe tuossa selityksessä oli että koivun siitepölyn sijaan piti puhua männyn siitepölystä. Koivun siitepölystä en itse asiassa tiedä kuinka se käyttäytyy, mutta yhtä kaikki paukkuuntuminen estää kehien synnyn. 

Itse kun näitä kuvaan joutuu monesti ottamaan kengät pois. Välillä housutkin pois kun menee johonkin ojaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.