Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 25.5.2018 klo 22.45 Vaasa, Rapatunturi Observation number 74113

Visibility IV / V

Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Auringonlasku näytti väriltään aika lupaavalta, joten pyöräilin Rapatunturille tarkastamaan männyn siitepölykehätilanteen.

Aurinko oli aluksi pilven takana, mutta horisontissa näytti vapaalta. Kun aurinko sitten laski pilvenreunan alta, alkoi tapahtua. Itse en ole tätä ilmiötä livenä nähnyt.

Olihan se visuaalisesti melko näyttävä. Kameran kennolle vain tuntui olevan vähän haasteellisempi taltioida. Kehät näkyvät ihan selkeästi pikkukuvissa, mutta kun kuvan avaa suureksi, tuntuu, että aurinko siinäkin häikäisee niin, ettei kehiä tahdo erottaa :)

Värilämpötilan laskemisella en saanut oikeastaa sen enempää irti. Pari B-G -muunnosta laitoin tännekin.

 
Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Comments: 3 pcs
Timo Alanko - 26.5.2018 klo 10.16 Report this

Tuossa vitoskuvassa näyttää kuulemma UFO laskeutuvan ;)

Mikko Peussa - 26.5.2018 klo 16.09 Report this

Hienosti alapuolella.

Timo Alanko - 26.5.2018 klo 16.24 Report this

Odotin vesi kielellä laskun loppuhetkeä, mutta kehä osoittautuikin tosi vaisuksi siinä vaiheessa. Visuaalisesti kehät näkyivät parhaiten, kun aurinko alkoi pilkistää pilven alareunasta.  Sen jälkeen se häikäisikin jo liikaa. Loppuvaiheessa auringon yläreunasta irtosi suurin näkemäni segmenttikin, mutta tällä optiikalla siitä ei nyt ollut paljon riemua.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.