Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Maan varjo - 29.5.2018 klo 22.24 Laivareitti Tukholma-Maarianhamina Observation number 74219

Visibility III / V

Laivan kannella odotin Maan varjosta nousevaa täysikuuta, kun Aurinko jo valmistautui laskemaan. Oli hauska katsella peräkkäin kahta samankokoista taivaankappaletta vastakkaisilla puolilla taivasta. Kuvat vain piti ottaa aivan eri säädöillä. Lähellä horisonttia Kuu oli vain himmeä kiekko. Kuun meret erottuivat paremmin vasta Kuun noustua ylemmäksi.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Maan varjo info

   Maan varjo on kirjaimellisesti Maapallon varjo taivaalla. Se nousee näkyviin Aurinkoon nähden vastakkaisella taivaalla samalla kun Aurinko vajoaa horisontin alle. Ilmiö näkyy tummana horisontin suuntaisena taivaan kaistaleena.

   Maan varjon yläreunassa esiintyy yleensä punertava värireuna, joka on vastarusko. Ruskoille ja vastaruskoille ei ole erillistä tunnistusta Taivaanvahdissa, koska tavanomaiset ilta- ja aamuruskot ovat erittäin yleisiä.

    

   Maan varjo. Kuva Mikko Peussa.

    

   Sininen Maan varjo ja purppura vastarusko. Kuva Jari Luomanen.

    

   Korkealta vuoristosta voi nähdä voimakkaita Maan varjoja. Tämä kuva on otettu yli 4000 metrin korkeudesta keskisillä Andeilla. Kuva Marko Riikonen.

    

   Lentokoneesta valokuvattu voimakas maan varjo. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 2 pcs
Anne Pöyhönen - 5.6.2018 klo 17.14 Report this

On kyllä hieno hetki nähdä molemmat horisontit auki kirkkaalla taivaalla. Tuo Kuun nousu Maan varjossa on upea valoisina kesäiltoina, ja tässä on värit tosi nätisti. Laittaisin nämä ikkunanpokakehyksiin ja sopivan huoneen vastakkaisille seinille. 

Pentti Arpalahti - 6.6.2018 klo 15.11 Report this

Tämä pitää ottaa uusiksi. 27/28 on vastaava tilanne klo 22.00 tienoilla etelässä. Puolen tunnin kuluttua Saturnus tulee perässä n. 5 asteen etäisyydellä Kuusta. Noin varttia yli Kuu ja Aurinko ovat samalla korkeudella. Ja tämän perään voi ihan hyvin tulla kesän ensimmäinen yöpilvispektaakkeli.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.