Visibility III / V
As the image harvest of the couple of weeks' journey began, there were pictures of the encounter between the full moon and Jupiter on 27 May. The second image (partial magnification from the previous one) shows a red border at the top of the moon and a green one at the bottom. Probably not a question of the mere lens phenomenon? Someone will probably be able to tell you more - thank you!
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2022 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Epäilen että kyseessä on kuitenkin linssi-ilmiö. Käytän itse erityisesti kuun kuvaamiseen sovittimella kytkettävää hyvin vanhaa (n. 40 v) 560 mm:n teleobjektiivia. Kuvat ovat yleensä muuten teräviä jne mutta kuun yläreunassa on hyvin usein ohut vihreä ja alareunassa punainen viiva. Eli juuri toisinpäin kuin kuvassasi. Ilmiö on kai nimeltään väriaberraatio tai kromaattinen aberraatio. En edes yrittänytkään selvittää milloin sitä esiintyy ja milloin ei.
Matalalla Kuulla tai Auringolla voi näkyä vihreä reuna ja/tai punainen reuna (lisätietoa Muu ilmiö -lomakkeen tunnisteiden infopainokkeista), mutta ne ovat juuri toisinpäin kuin tässä, vihreä yläreuna ja punainen alareuna. Eli optiselta virheeltä vaikuttaa, kuten Georgkin tulkitsi.
Väriaberraatio (chromatic aberration, ca) ilmenee helpoiten suurikontrastisissa kohdissa ja vahvempana kuvan reuna-alueilla. Kuten tässä; kirkas Kuu tummahkolla taivalla, kuvan yläreunassa.
Voisi ollakin mielenkiintoinen testi kuvata samoilla asetuksilla peräperää kaksi kuvaa, toisessa Kuu melko keskellä ja toisessa vaikka lähellä kuvan nurkkaa. Jälkimmäisellä rajauksella pitäisi tulla selvemmät värireunukset.
Mutta aberraatiosta huolimatta, hyvin kaunis ja tunnelmallinen otos!
Objektiivini on Canonin parhaimpiin kuuluva EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Olen kuvannut sillä kuuta useasti aikaisemmin - en ole koskaan huomannut vastaavaa väri-ilmiötä. Olisiko mahdollista että kuuhun osuessaan valo on kulkenut ilmakehän läpi ja taittunut jo silloin (vihreä kai taittuu enemmän kuin punainen)?
On kieltämättä kehuttu lasi, kun äkkiä googlasin muutaman arvostelun. Ja ca pitäisi olla hyvin pientä. No eihän sitä tuosta alkuperäisestä kuvasta huomaa ollenkaan, vasta reilusti rajatusta kuvasta.
Löysin tällaista nippelitietoa:
- CA on tällä objektiivilla "enimmillään" polttovälien ääripäissä (havainnon kuva toisella ääripäällä, eli 70mm)
- Tässä linkissä: taulukko mistä voidaan lukea, että 70 millillä, aukolla 8, kuvan reunalla ca olisi vajaa puoli pikseliä (kuvassa taitaa olla paljon enemmän??)
- Tällä: sivustolla kerrotaan, että ca:ksi on mitattu (5DmkIV:llä) 3 mikrometriä. Mittaustuloksen vieressä on infopainike ("?") josta löytyy apua ca:n määrän hahmottamiseen: "The perfect value is 0; a value of 30 would be very high, but there is no upper limit. A value of 5µm is noticeable and represents about 1 pixel for most cameras." (Arvelen, että "noticeable" pitää tässä yhteydessä suomentaa "huomattavissa" ennemmin kuin "huomattava" :) Eli tuonkin mukaan olisi jotain puolen pikselin luokkaa, paljon vähemmän, mitä kuvassa näyttää olevan??
....jatkuu
...jatkoa..
Jaa-a? En ole optiikan ekspertti, kunhan googlailen :) Mutta siltikin näyttäsi että kysessä on värivirhe. Miksi sitten ei näy aina? Ja miksi vaikuttaisi olevan "liikaa" tälle linssille, en osaa sanoa.
Eihän tuota tosiaan edes erota (Vahtikokoisessa) alkuperäiskuvassa. Mutta jos jäi vaivaamaan, niin mielenkiintoinen testi olisi Kuun kuvaaminen keskellä ruutua ja reunalle sommiteltuna. Ja testikuvat aukolla 8, jolla ca pitäisi olla pienimmillään (keskellä). Toinen mielenkintoionen testi olisi kuvata jotain suhteessa samankokoista valonlähdettä pimeissä sisätiloissa. Olisi ainakin ilmakehän vaikutus minimoitu :)
Vaikka kalusto on laadukas, niin kaikkea voi tapahtua esim. kuvankäsittelyssä. Alkuperäinen raw-kuva kertoisi paljon. Punainen- ja vihreäreuna on kuitenkin väärin päin.
Kyseessä ei ole todellakaan objektiivin laatu. Takuulla aina täysin ilman värivirhettä kuvaavaa objektiivia ei ole olemassakaan, edes tunnetut laatuvalmistajat eivät sellaista vakavissaan lupaa. Parhaatkin lasit ja linssit ovat vain monien osin keskenään ristiriitaistenkin ominaisuuksien kompromissi. Mainintani käyttämäni linssin iästä ehkä johti ajattelemaan että tämä koskee vain vanhoja tai vähemmän laadukkaita objektiiveja. Usein värivirhe häviää kun vaihtaa vain hieman kuvauskulmaa. Ja pääasiahan on että saa kauniita kuvia joita mielellään katselee - kuten tämä havaintosi kuva.
Kuva oli avattu Photoshop CC:n Raw-konverterilla. Kokeilin siellä ruksia kohdassa "poista kromaattinen poikeama" - punainen ja vihreä vaalenivat hieman. Avasin kuvan sitten Canonin Professional 4 -ohjelmalla. Ruksi kohdassa "Digital Lens Optimizer" poisti punaisen ja vihreän, mutta jätti tumman renkaan tilalle. Vaihtoehtona "Cromatic aberration" R-kanavalla väri poistui n. 30% säädöllä. 100% säätö heitti punaisen ja vihreän jopa toisin päin! "Linssi-ilmiö" eli kromaattinen poikkeama lienee siis kyseessä värien aiheuttajana. Kiitos asiantuntijoille opastuksesta!