Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 16.6.2018 klo 20.30 - 17.6.2018 klo 00.15 Teiden kansallispuisto, Teneriffa Observation number 74670

Visibility V / V

Samuli Vuorinen, Kirkkonummen komeetta

Teneriffan-matkan viimeisenä iltana Teiden ylle ilmestyi komeita mantelipilviä, jotka pysyivät enemmän tai vähemmän näkyvissä useamman tunnin.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 1/8-osan
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Lenticularis-pino info

   Lenticularis-pino eli mantelipilvipino on ilmiö, jossa muodoltaan mantelia muistuttavia pilviä on useita päällekkäin pinossa. Taivaanvahdissa käytännön rajana tavanomaisen altocumulus lenticulariksen ja harvinaisemman lenticularispinon välillä pidetään vähintään kolmea päällekkäistä lenticularista eli lautasta muistuttavaa pilveä.    

   Lenticularis- eli mantelipilvet ovat virtaviivaisia, linssimäisiä pilvimuotoja. Tyypillisesti ne syntyvät kun tunturi tai vuori aiheuttaa ilmavirtaukseen pystysuuntaisen häiriöliikkeen. Näin syntyvän ilma-aallon yläosassa kosteus saattaa tiivistyä pilvipisaroiksi, jolloin voidaan havaita paikoillaan pysyvä sileäpintainen lenticularis-pilvi. Toisinaan tällaisia mantelipilviä syntyy myös ilman voimakkaita maastonmuotoja erilaisten säärintämien yhteydessä.

   Lenticularis-pilvet eivät sinänsä ole tavattoman harvinaisia, sillä heikosti kehittyneinä niitä voidaan havaita melko usein Suomessakin. Sen sijaan päällekkäiset mantelipilvikerrokset ovat selvästi harvemmin nähtävä ilmiö. Tällainen lättypinoa muistuttava pilvi syntyy kun ilmassa vuorottelevat kosteammat ja kuivemmat ilmakerrokset päällekkäin. Tuolloin toisissa kerroksissa kosteus tiivistyy ja toisissa ei, jolloin voidaan havaita jopa hyvin lukuisia lenticularis-kerroksia.

   Taivaanvahtiin kerätään vain tällaisia selvästi muodostuneita, kerroksellisia lenticularis-pilviä niiden harvinaisuuden vuoksi.

   Islannissa vuoriston aiheuttamaan ilma-aaltoon syntynyt kerroksittainen lenticularis-pilvi. Kuva Wikipedia.

Technical information

Canon EOS 60D + Tokina 100/2.8. Kuva on mosaiikki useammasta ruudusta, sillä näkymä ei mahtunut kerralla kuvaan.

Comments: 4 pcs
Matias Takala - 19.6.2018 klo 21.22 Report this

Todella komea pino, huomaa että orografialla on vaikutusta.

Anne Pöyhönen - 19.6.2018 klo 22.37 Report this

Johan oli näkymät! Ja odotitte vielä useamman tunnin että mantelipilvet sai väriä enemmän kuin tosca-kakun mantelilastut uunissa. Upeat sävyt! Ihan kuin nuo mantelit pyörisi tunnista toiseen ympäri samaa Teiden huippua. Kumpihan on pyörimissuunta?

 

Tero Sipinen - 20.6.2018 klo 00.56 Report this

Juu, nätisti on mantelit paahtuneet Teiden uunissa!

Ne ei ole itseasiassa varmaankaan pyörineet, vaan kyseessä taitaa olla "liukuhihnauuni" (niinkuin suuremmissa leipomoissa); toisesta reunasta tiivistyy uutta pilveä ja toisesta reunasta haihtuu.

Tämä paistotyyli kristallisoitui kerran Ylläksellä (kertaluokkaa tai paria pienempi nyppylä), kun ajattelin ottaa auringonlaskun väreistä timelapsea. Aikani odottelin kameran vierellä ja totesin, että plääh, ei tullut kunnon ruskoa ja muutenkaan ei tapahdu mitään, kun tuo yksi ainoa pilvi olla möllöttää tuossa tunturin päällä eikä liiku mihinkään. Koostin kuitenkin timelapsen ja se paljasti, että pilvihän elikin koko ajan eli sitä syntyi (ja hävisi) kuin liukuhinalla konsanaan. Orografinen pilvi, siis.

Teide -timelapsea odotellessa :)

Anne Pöyhönen - 20.6.2018 klo 01.32 Report this

Joo, olet oikeassa. Liukuhihna se on. Se oliskin kiva nähdä timelapsena. Purjelentäjät pysyy siinä paikallaan kuin juoksumatolla, antaa hyvin nostetta. Suomessa on vähempi näitä vuorenhuippuja, niin ei tule ilmiö niin tutuksi jos ei vähän reissaa. Teillä on kyllä ollut niin upea reissu että toivottavasti siitä tulee juttua Tähdet ja Avaruus -lehteen tai tänne Taivaanvahtiin. Inspiroi muitakin tähyilemään Kanarian taivaalle!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.