Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Raekuuro kesäkaudella - 19.6.2018 klo 19.07 - 19.6.2018 klo 19.12 Vantaa Observation number 74699

Visibility III / V

Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tutkassa näkyi ukkosrintama, aika leveä sellainen kun ulottui Lohjalta Lahteen ja tuli luoteesta päin teräväreunaisena vyörypilvenä päälle. Sitä ennen jo erillinen pilvi pudotti raekuuron, pieniä rakeita veden seassa, mutta näyttävä pilvestä pudotessaan. Sitä taisi kuvata joku muukin täällä, samaa raekuuropilveä.

Rintaman lähestymisen odotus on aina mahtava hetki. Silmämääräisesti voi arvioida, milloin vyöry on tulossa päälle, ja sitten alkaa tuuli nousta. Hetkessä tuuli vääntää jo kaikkia puita ja pensaita, ja siitä tietää että ei ole enää aikaa juosta suojaan yhtään kauemmaksi, sade alkaa kymmenessä sekunnissa. Hiphurraa! Vihdoinkin sataa!

Rintama vyöryi päälle parin pilvisalaman ja vaimean jyrähdyksen kera, ja kaatosade alkoi heti etureunasta. Sen sateen seassa oli pieniä rakeita, alle 5 mm, jotka sulivat heti. Autosta ei saa kunnon kuvia, joku voisi keksiä siihen ratkaisun.

Rintaman mentyä ohi näkyi isoja mammatuksia, jotka vähitellen puolen tunnin mittaan hahtuvoituivat niin että pyöreys hävisi epämääräisemmäksi muodoksi. Sateenkaaren pätkä näkyi pitkään, myös sivusateenkaari jonkun aikaa. Heti sateen jälkeen sateenkaari oli loistavan värinen.

Sitten tuli yllättävän kaunis täysin tyhjä ja sininen taivas loppuillaksi. Pilvirintama ei vetänyt perää vaan loppui yhtäkkiä.  Nyt kyllä näkyy kasvavan kuun pullistuva sirppi tänään upeasti.

Tällainen ukkoskesän avaus, 6 viikon sateettoman hellekauden jälkeen, joka alkoi vähenevästä puolikuusta, ja kesti puolitoista kuunkiertoa, lähes kasvavaan puolikuuhun.

No hyvä on, ihan pieni kuuro tuli yhtenä iltana jo aiemmin. Mutta se haihtui. Tämä jäi maahan. Oli kyllä kasveille pelastus.


More similar observations
Additional information
 • Rakeiden koko
  • Alle 5 mm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Mammatuspilviä info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Technical information

iPhone....

Comments: 2 pcs
Pirjo Koski - 19.6.2018 klo 22.59 Report this

Ei huonoja ollenkaan! Onnea :) Kiva kertomus!

Mikko Peussa - 19.6.2018 klo 23.29 Report this

Hieno tuo ykköskuvan sadejuova.  

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.