Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Trombi - 22.6.2018 klo 18.10 - 22.6.2018 klo 18.20 Uusikaarlepyy Havainto numero 75096

Näyttävyys: IV / V

Joni Rinta-Möykky, Ursa (Länsi-Suomi)

Juhannusaattona matalapaineen osakeskus pyyhkäisi maan länsiosien yli etelään luoden paikoin otolliset olosuhteet trombien esiintymiselle. Tämä mielessä päätimme yhdistää juhannuksen vieton myrskybongaukseen ja lähteä liikkeelle mössöisestä säästä huolimatta. Kahden hengen voimin liikuimme autolla EP:ltä kohti Keski-Pohjanmaata. Tiellä 19 Alahärmän jälkeen tarkastin tutkatuotteen ja tuulen säteisnopeuksissa alkoikin näkyä mielenkiintoisia signaaleja.

Lähestyessämme klo 18 Jepuaa sekä tietä 8 alkoi puiden välistä siintää kaksi suppilomaista muodostelmaa, jotka erottuivat pilven pohjista selvästi mutta kuitenkin hajoten pian olemattomiin.
Muutamaa minuuttia myöhemmin viimeisin tutkatuote paljasti samaisessa solussa olevan radiaalinopeuksien säepareja jotka merkkaisivat mahdollista rotaatiota pilvessä. Havainnon jälkeen aloimme nopeasti pohtia päätieltä poikkeamista koska tie 19 on reunustettu korkealla puustolla, eikä sivuille ollut näkymiä juurikaan. Lopulta löysimme vanhalta kirkkotieltä paikan, josta oli hyvä näkymä peltojen päällä liikkuneeseen soluun. Noin klo 18.10 alkoi lähellä pilven oletettua sisäänvirtausta muodostua selvästi pyörivässä liikkeessä ollutta pilvimassaa, joka kurottui hiljalleen alaspäin. Juuri kun sain kaivettua oman kemerani autosta, oli suppilo yltänyt kaukaiseen puurajaan.

Havainnon jälkeen jäi epävarmaksi saisiko ilmiölle trombin statusta vai onko kyseessä vain suppilopilvi koska maakosketus jäi näkemättä. Onneksi kuitenkin Keski-Pohjanmaa-lehden kaksi aiheesta julkaisemaa uutista kirvoitti silminnäkijöitä ottamaan meihin yhteyttä. Trombi saatiin varmistettua kahdella erillisellä silminnäkijähavainnolla sekä myrskytuhohavainnolla. Havainnon luokitteluun saatiin myös hyvää apua Viron puolelta. Kaiken kaikkiaan myöhemmässä kuvamateriaalin läpikäynnissä arvioitiin trombin maakosketuksen kestäneen alle 5 minuuttia. Tuhot rajoittuivat muutaman koivun katkeamiseen. Hieno kokemus, mutta vielä hienompaa oli tapauksen jälkiselvitys ja siinä onnistuminen.

Jälkimerkintänä ilmoitettakoon että kameran kellonajat oli päin honkia joten kuvien sekuntin tai edes minuutintarkat ottoajat ovat kysymysmerkki. Viimeisessä kuvassa on merkattu kuvauspaikka ja kuvaussuunta solun sijaintiin nähden.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Suppilopilvi info

   Suppilopilvi on 1) pilvestä roikkuva, 2) suppilomainen ja 3) selvästi pyörivä muodostelma, joka 4) ei yllä maahan saakka. Vasta pintakosketuksen tapahtuessa kyseessä on trombi tai vesipatsas, riippuen siitä näkyykö ilmiö maan vai vesialueen yllä.

   Aina ei ole mahdollista varmuudella sanoa onko kyseessä suppilopilvi vaiko vain siltä näyttävä pilvirakenne johon ei liity ilman kierteistä liikettä. Epävarmoja tapauksia saattaa olla helpompi selvittää jos ilmiön kehityksestä on olemassa kuvasarja. Myös laajakulmainen valokuva ilmiön aikaan vallinneesta pilvitilanteesta voi auttaa tulkinnassa.    

    

   Kahden kuvan sarja suppilopilvestä. Ylemmässä kuvassa vasemmalla näkyvä suppilo on emäpilvessä kiinni, mutta alemmassa kuvassa se on irronnut siitä. Kuva Matti Helin.

    

   Suppilopilvi. Kuva Eija Käkelä.

    

   Suppilopilvi lähestyvässä ukkospilvessä. Kuva Matti Helin.

    

   Todennäköinen suppilopilvi. Ilmiö näkyi epätavallisen myöhään syksyllä, lokakuun lopussa. Kuva Matti Helin.
    

   Tämä matalalla roikkuva pilven repale ei ole suppilopilvi. Kuva Risto Jokinen.

  • Trombi info

   Trombi on voimakkaasti pyörivä pilvipatsas, joka 1) ulottuu pilvestä maahan asti ja 2) pyörii voimakkaasti.

   Jos pyörivän pilvipatsaan alustana on vesi, siitä käytetään nimitystä vesipatsas, maa-alueilla kyseessä on trombi. Huomaa, että vesipatsaille on Taivaanvahdissa oma rasti ruutuun -valintansa trombin alapuolella. 

   Trombion synonyymi sanalle tornado eli kyseessä on sama ilmiö.

    

   Trombi. Kuva Esko Muurimäki.

Kommentteja: 8 kpl
Esa Palmi - 6.7.2018 klo 06.17 Ilmianna

Hieno havainto. Hyvin on osunut kohdalleen, kun kesä on ollut muuten mitä on.

Matti Helin - 6.7.2018 klo 09.00 Ilmianna

Harvinainen ja hieno bongaus! Jospa itsekin joskus pääsisi näkemään. 

Panu Lahtinen - 6.7.2018 klo 10.39 Ilmianna

Hienoa! Kuva katkenneista puista ja niiden sijainti olisi vielä hyvä lisä :-)

Mikko Peussa - 6.7.2018 klo 11.15 Ilmianna

Onnittelut hienosta havainnosta.

Eero Karvinen - 6.7.2018 klo 18.20 Ilmianna

Itse pyörre ja sen syntymekanismi kyseisessä ympäristössä on erittäin mielenkiintoinen.

Anne Pöyhönen - 10.7.2018 klo 20.45 Ilmianna

Mahtavaa työtä ja huippu chasekertomus!

Joni Rinta-Möykky - 14.7.2018 klo 00.33 Ilmianna

Kiitoksia kommenteista. Tuhokuvien oikeudet ovat havainnon tekijällä joka on myös paikan maanomistaja. Voin kysäistä josko saisin julkaista ne hänen luvallaan täällä :)

Panu Lahtinen - 14.7.2018 klo 00.59 Ilmianna

Tai pyydä häntä laittamaan oma havainto myrskyhavainnoista :-)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.