Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 25.7.2018 klo 20.15 Laitila Observation number 75694

Visibility II / V

Janne Kari, Porin Karhunvartijat

Eilen hiukan ajelua ukkosten perässä lähihuudeilla ja Laitilassa tuli vastaan tämmöinen erikoinen pilvi. Oli kuin suoristunut hevosenkenkäpyörre, rullapilveksi aika pieni(?).

Näytti sikarilta ja oli aika stabiili, kesto minuuteissa.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Hevosenkenkäpyörre info

   Hevosenkenkäpyörre syntyy kun ilmakehässä nouseva ylösvirtaus törmää vaakasuunnassa liikkuvaan ilmamassaan. Tällöin saattaa syntyä vaakasuunnassa pyörivä pyörre. Jos pyörteessä tiivistyy kosteutta pilvipisaroiksi voidaan havaita erittäin harvinainen ylösalaisen U-kirjaimen näköinen pilvimuoto. Usein tällainen pyörre on näkyvillä vain hyvin lyhyen aikaa, kenties joitakin kymmeniä sekunteja tai minuutin.

   Tyypillisimmin hevosenkenkäpyörteitä sanotaan näkyvän supersolumyrskyjen lähettyvillä, sillä niiden yhteydessä syntyy hyvin voimakkaita ylösvirtauksia ja tuuliväänteitä, jotka ovat otollisia pyörteen syntymiselle. Silti tätä pilvimuotoa havaitaan aivan tavanomaisten cumulus-pilvienkin yhteydessä ja toisinaan jopa hyvin etäällä niistä tyystin sinistä taivasta vasten. Tämän pilven havaitakseen kannattaa siis olla tarkkana aina kun cumuluksia syntyy ylösvirtausten seurauksena.

Technical information

Canon EOS5Dmk4, Canon 100-400L II + 1.4x, Photoshop CC2018

Comments: 2 pcs
Arja-Sisko Airila - 26.7.2018 klo 23.42 Report this

Hieno havainto. Hauskannäköinen rulla.

Anne Pöyhönen - 27.7.2018 klo 11.59 Report this

Myötäpäivään kiero pilvi! Harvinaisempi kiertymissuunta. Jos rakennat hirsitaloa, ja hirren raot on tähän suuntaan, vasemmalta alhaalta oikealle ylös, älä laita hirttä seinään, se kiertää nurkat auki. Tosi upea havainto ja hyvä kuva!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.