Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 3.8.2018 klo 00.01 - 3.8.2018 klo 01.35 Mäntyharju Havainto numero 76307

Näyttävyys: IV / V

Erikoisen näköistä salamointia yössä. Ja mitä olivat ne kaksi salamaa muutaman minuutin välein. Ne valaisivat koko pihan parin sekunnin ajaksi. Liekö pallosalamat olleet asialla.

Kuva 1. Siinä on pallomaista muotoa. Kuvaa on muokattu reilusti, koska oli  puhki palanut.

Kuva 2. Sama, mutta pihan valaistus näkyvillä.

Kuva 3. Samanlainen ilmiö, mutta salama hieman kuva-alan vasemmalla puolen.

Näistä salamoista ei tullut minkäänlaista pamausta. Jyrinästä en tiedä, koska sitä oli muutenkin koko ajan. Kuvien varjot kertovat valonlähteen sijainnin/suunnan, että olivat pihani yläpuolella, joista toinen hieman vasemmalla. Oli kyllä erikoiset muihin salamoihin verrattuna. Onko vertailukuvia jollakin.

Täydennän kuvasarjaani kahdella kuvalla.

Myös Markun tulkinta varjojen sijainnista pensaiden alla osittaisi valonlähteen tosiaankin olleen pihani yllä. Oikeanpuoleisen pensaan varjo on reilusti oikealla, eikä pensaan alla. Kummastuttaa myöskin valopallosta lähtevät lisälonkerot? Mitä ne ovat.


Havainnot samasta aiheesta
Kommentteja: 2 kpl
Markku Siljama - 1.10.2018 klo 10.21 Ilmianna

Tuli mieleen vaihtoehtoinen selitys kuville 1 ja 2 nyt kun näin Jukan kuvat tarkemmin ja kävin havaintopaikalla.Voisiko kuvissa näkyä näkyä esisalaman kärki,jonkinlainen plasmapallo.Itse esisalama lähtee kaukaa vasemmalta kuvan ulkopuolelta ja tulee kohti..Tätä tulkintaa tukee pihan varjojen tarkempi tutkinta paikan päällä eli tuo valopallo näyttäisi olevan pihan yläpuolella n 50-100 m korkeudessa.Lisäksi tuosta valopallosta purkautuu selviä pikkusalamoita jotka ei näytä artefakteilta.Itse pääsalama näyttäisi purkautuvan kuvan ulkopuolella eli oli sekunnin murto-osista kiinni ettei salama lyönyt tuohon pihapiiriin!!!

Salamoihin liittyvä plasmafysiikka ei ole parasta osaamisaluettani eli voisiko kuvassa olla esisalaman kärjessä oleva plasmapallo?Tälläisiä tuli mieleen paikalla käydessäni...

Jukka Kytömäki - 29.8.2019 klo 00.43 Ilmianna

On edelleen mietinnässä tämä viimevuotinen salamakuva seitsemän. Mikään tavanomainen salama tämä ei ole. Vuoden pohdiskelun jälkeen veikkaisin että kyseessä olisi helminauhasalama, tai esisalaman kärki. Tämä salamahan valaisi pihaani muutaman sekunnin. Onko kenelläkään vertailukuvia samanlaisesta salamasta.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.