Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 5 salamaa - 4.8.2018 klo 13.30 - 4.8.2018 klo 14.25 Säkylä, Pihlava Havainto numero 76369

Näyttävyys: III / V

Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

Tähtiharrastajien Cygnus -kesätapahtumassa seurattiin aamupäivällä tiukasti säätilan kehittymistä ja vaikutti siltä, että ohjelmassa olisi myös ukkosia.

Paikalla leirikeskuksen rannan tuntumassa oli aikamoinen all stars -joukkue ilmakehä- ja tähtiharrastajia. Aivan rantaan emme esteettä päässeet: välissä oli aita, jonka tarkoitus oli selvästi pitää ihmiset ja lampaat eri osastoissa maisemaa.

Ensimmäiset rohkeat hyppelivät lampaiden sekaan rantakiville, josta avautui parempi näkymä myös pilven aktiivisempaan pohjoisosaan. Satunnaiset viivasalamat aiheuttivat joukossa komiteahuokauksen ja lähestyvästä synkkyydestä saattoi aavistaa hieman vyörymäistä muotoa.

Myös oma kärsivällisyyteni petti ja siirryin rajan taa lammasjoukkueeseen. Näytin varmasti kukallisessa kesähameessa lampaista kiinnostavalle kohteelle, sillä pieni sinnikäs eläinjoukko lähti seuraamaan perässäni. En ollut täysin varma uskaltaisivatko lampaat liukkaille rantakiville, joten siirryin sinne pois joukkion ulottuvilta. Asialla ei olisi muuten ollut väliä, mutta hetkeä aiemmin bongarikollega oli todennut lampaiden päässeen jo shortsinpunttien makuun. 

Rannasta näkymä oli ehdottomasti parempi ja onneksi pörheä seura ankkuroitui taakseni jäystämään pajuja. Asia ei näyttänyt juurikaan huolettavat seuraavalla kiviröykkiöllä rennosti istuvaa Matti Heliniä, sillä toisin kuin minun, hänen ei ohjelman mukaan pitänyt olla juuri puhumassa yleisölle. Toisaalta koko yleisökin oli ulkona, joten välitöntä kiirettä puhumaan ei vaikuttanut olevan.

Pilvi salamoi niin harvakseltaan, ettei salaman kuvaan saaminen onnistuisi ilman triggeriä. Tyydyin pääasiassa tarkkailemaan pilveä, kunnes oli aika siirtyä esityksen pariin.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Kommentteja: 3 kpl
Mikko Peussa - 6.8.2018 klo 01.02 Ilmianna

Hyvä havaintokertomus tapahtumien kulusta.

Matti Helin - 6.8.2018 klo 09.38 Ilmianna

Oli kyllä mukava sattumus ja hauskat puitteet ukkosen seuraamiselle. 

Pirjo Koski - 7.8.2018 klo 16.15 Ilmianna

Teksti oli loistava,taattua Emmaa :) Kuvista muistaa tunnelman selvästi. Mukava päivä. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.