Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Raekuuro kesäkaudella - 5.8.2018 klo 18.41 - 5.8.2018 klo 18.45 Raisio Observation number 76370

Visibility Unclassified

Tutkat näyttivät mereltä saapuvan melkoisen sade-/ukkosrintaman, niin piti lähteä hieman katsomaan miltä saapuva rintama näyttää. Pitkään en ensimmäisessä havaintopaikassa ehtinyt päivystää (kuva 3.), kun tuuli voimistui ja suuret pisarat alkoivat putoilla etureunan pilvistä. Kiireesti takaisin autoon, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Vettä alkoi tulla runsaasti ja tein pienen siirtymän.

Ehdin hetken istuksia parkissa seuraavassa paikassa, kun rakeitakin alkoi harvakseltaan kolista. Kokoluokaksi jätin tähän arviona 1 cm, uskoisin joukossa olleen suurempiakin, mutta ei tehnyt mieli mennä sateen joukkoon niitä lähemmin tutkimaan. Itse pääkuva vaatimaton tuulilasin läpi napattu kännyruutu. Puista tuli alas kiitettävästi neulasia ja muuta roskaa, taisipa jokunen käpykin katolle kopsahtaa äänestä päätellen. Kakkoskuvana sateenharmaata venesatamaa.

Siirryin vielä Raision keskustan suuntaan, vettä oli paikoin kertynyt ajoteille melko reilusti. Salamointi oli maltillista, saldon jäädessä alle kymmeneen. Eniten kuitenkin omalle kohdalle tälle kesälle.

EDIT. Korjattu havaintoaika nimenomaan raekuuron keston mukaan, ei koko havainnon mukaan, joka oli siis 18.30-19.15 

 


More similar observations
Additional information
 • Rakeiden koko
  • 1 cm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.