Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Nähty vähintään 5 salamaa - 5.8.2018 klo 17.30 - 5.8.2018 klo 19.30 Mynämäki Observation number 76378

Visibility IV / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Ihan kohtuullinen chase-päivä. Tällä kertaa ennakointi paikan suhteen onnistui aika hyvin. Mietin päivällä, että rintaman pohjoinen osa voisi tulla päälle jossain Lemun ja Askaisten paikkeilla ja sinne sitten ajelin.

Ensin tuli lautta mammatuksia ja niiden jälkeen alkoi horisontti tummua. Ennen salamoinnin alkua tuli pimeys ja alkoi tuulla kovaa, mutta en osaa sanoa varmuudella oliko kyse syöksyvirtauksesta, mutta merkkasin sen alustavasti. Olin metsäosuudella kovimman puuskan aikaan ja jotain isompaa kalikkaa lensi auton katolle. Ehdin kuitenkin puuskissa lentävien roskien keskeltä avoimmalle turvallisemmalle paikalle. Siellä videoin tuulta puissa, joista konvertoin gif-animaatiot.

Matka jatkui sieltä ukkosen alla kohti länttä ja kaakkoa. Salamoita näkyi useita ja kännykän Lighting Camera sovellus otti muutamasta kopin. Animoitu salama oli tarttunut neljään ruutuun ja se löi aika lähellä edessä. Kiva reissu kokemusten osalta, vaikka kuvat ei koskaan kerro kaikkea.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Syöksyvirtaus info

   Syöksyvirtaus on ukkospilvestä laskeutuva voimakas puuskittainen ilmavirtaus. Syöksyvirtaus on yhdensuuntainen tuuli, toisin kuin selvästi pyörivä trombi. Syöksyvirtauksen kohdalla sataa usein hyvin voimakkaasti.

   Syöksyvirtaus voi aiheuttaa huomattavia tuhoja. Se kaataa puut yhteen suuntaan, kun taas trombin jäljiltä puut ovat kaatuneet sikin sokin. 

   Syöksyvirtaus tarkoittaa vain tuulta joka havaitaan laskuvirtauksen osuessa maahan. Muussa tilanteessa voidaan puhua ukkospuuskasta.

    

   Syöksyvirtaus taivuttaa puita. Kuva Esa Palmi.

  • Mammatuspilviä info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

Technical information

Salamakuvat Samsung S4 ja Lighting Camera sovellus. Puuska-animaatiot muokattu videoista gif-muotoon nettisovelluksella.

Comments: 2 pcs
Janne Kari - 6.8.2018 klo 07.38 Report this

Hyvää settiä! Ugissa se puuska oli myös kova, mutta subjektiivista kokemusta on vaikea arvioida sen tarkemmin. Itse kökötin sadeviitan alla rannassa, niin tuntui vedenpaisumukselta ja hirmumyrskyltä, vaikkei ehkä kuitenkaan ollut :)

Pirjo Koski - 6.8.2018 klo 19.55 Report this

Komea saalis! Onnea :) Kyllä tuo tuuli oli sen verran kova, että vetäydyttiin suojaan. Meillä se tosin taisi jäädä enemmän puuskaksi. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.