Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 2.8.2018 klo 23.30 - 3.8.2018 klo 02.30 Kouvola Havainto numero 76465

Näyttävyys: IV / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Yöpilvitarkistuksen yhteydessä näytti siltä, että ihankuin olisi joku välähdys käynyt taivaalla. Siirryin talon pohjoispuolelle, ja siellä varmistui, etten ollut kuvitellut välähdystä; kalevantulia! Tarkistin salamana (heh) BO:sta, että missä on lähimmät pakannukset. Näytti olevan Heinolassa, n. 60-70 km päässä. Oho! Kauaspa näkyy välke?? En jäänyt edes ottamaan yöpilvistä dokumenttikuvaa, vaan äkkiä kuvausvehkeet takapenkille ja kohti lähintä pellon reunaa. Matkalla välkytteli hienosti, toivoin vain että jaksaa vielä hetken aikaa. Jaksoihan se. Enimmäkseen välkyttely oli pilven sisäistä, jokunen purkauskanava ponnisti näkösälle (kuva 1), eli kalevantulihavainto päivittyi elosalamahavainnoksi. Pellonlaidasta lähdin kohti välkyttelyä. Edelleen ajellessa välkytteli hienosti (kameratolpat onneksi pysyivät pimeinä) ja seuraava pysähdys oli Käyrälammen rannassa. Siinä näkyi jo pilven alapuolisiakin iskuja (kuva 2). Nyt kului jo ensimmäiset jyrähdykset, kun myös lännessä ja etelässä välkytteli. Pilviä alkoi nousta välkyttelyn eteen siihen malliin, että siiryin pykälää pohjoisemmaksi, Lappajärven rantaan. Sieltä katsottuna välkyttelyn painopiste oli itäkoillisessa - idässä (kuva 3). Välkyttely-lapsea (kuva 4) kuvatessa huomasin, että yöpilvet alkoivat piristyä pohjoisessa. Kun on niinkin harvinaista herkkua kuin yöukkosia tarjolla, päätin olla välittämästä alapilvien takaa nousevista hopearaidoista. Eiku hetkinen, komento takaisin! Laajempaa lasia keulalle, niin voisi saada vielä samaan kuvaan yöpilvet ja salamoinnin. Vielä ehti kuin ehtikin yksi haarakas (kuva 5) mukaan yhteispotrettiin (kuva 6). Tämän jälkeen tulikin enää vain yksi metsäntakainen välähdys ja se oli siinä. Nämä oli parhaat kokemani yöukkoset.

Parempilaatuisia videoita:
kooste kolmen kuvauspaikan salamoinneista
illan viimeisessä sarjassa yöpilvet ja salama


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

Kommentteja: 7 kpl
Mikko Peussa - 8.8.2018 klo 01.44 Ilmianna

Kolmoskuvassa kaikki palikat kohdillaan ja hyvää välkettä kakkoskuvassa.

Tero Sipinen - 8.8.2018 klo 07.10 Ilmianna

Kiitos, Mikko! Tuo vitos-kutoskuvan salama oli se, josta viestitin "nyt tärppäs!". Jää vaan kovin pieneksi 14-millisen kuvassa tuollainen äänenkantamattomissa iskevä salama.

Sellainen jäi vielä mainitsematta, että vaikka salamoinninnit olivat kuvauksen kannalta turhan kaukana, niin eipä myöskään tarvinnut linssiä kuivata. Ei nimittäin pisaraakaan osunut sadetta kohdalle. Palatessa oli kyllä märät tiet ja sumuiset pellot ensimmäisen kuvauspaikan kohdilla (se toisessa paikassa selän takaa kuulunut jyrinä...). BO:n historia-animaatiosta katselin, että olin ollut juuri kahden ukkostavan alueen välissä. Alueet olivat liikkuneet länsiluoteesta itäkaakkoon.

Eero Karvinen - 8.8.2018 klo 08.19 Ilmianna

Komeita kuvia. Samoja salamoita seurasin Lahdesta käsin.

Tero Sipinen - 8.8.2018 klo 22.58 Ilmianna

Kiitos Eero! Kuinkahan kauas kalevantulet (tai elosalamat) voivat näkyä? Tosiaan BO:n mukaan ensimmäiset huomaamani välkkeet (n. 23.30) olisivat olleet 60-70 km päässä. Vai olikohan sittenkin lähempänä: ehkä olivat pilvisalamoita, jotka ei paikannu(?) herkästi (vai ollenkaan?)?

Eero Karvinen - 9.8.2018 klo 00.10 Ilmianna

Moi, Olen itse seurannut Jyväskylästä käsin PK-seudulla salamoinutta solua, eli voisin sanoa, että kalevantulet tai elosalamat on mahdollista havaita noin 250 km hyvissä olosuhteissa. Lisäsin hetki sitten sinun solun salamakuvan tuohon settiin jota itse seurasin

Tero Sipinen - 9.8.2018 klo 07.23 Ilmianna

Oho, no ei se alle 100 km sitten ollut kalevantulille matka eikä mikään!

Katsoin tuon lisäämäsi kuvan aikaleiman (0.52) perusteella, löytyisikö vastaavuutta omista kuvista. Olin tuolla hetkellä toisessa kuvauspaikassa ja siellä salamat alkoivat jäädä lähestyvän alapilvisyyden taa piiloon. Sama ajankohta on koostevideon osion 2/3 aivan lopussa, 43 sekunnin kohdalla.

Eero Karvinen - 10.8.2018 klo 00.17 Ilmianna

Vataavuus löytyy todennäköisesti maasalamoista, mutta alapilvet estävät ukkossolun yläosaa näkymästä sinun kuvauspaikassa, joten hyvin vaikea yksilöidä mikä se niistä on. Minun kuvassa näkyy taas pelkästään yläosa ja kuvauskulma on erilainen, joten haastavaksi menee.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.