Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi - 8.8.2018 klo 01.03 Joensuu Havainto numero 76550

Näyttävyys: III / V

Ei näkyvillä

Olin yöllä vehkalahden pienvenestamassa järven rannalla. Istuin autossa, huomasin jonkun oranssi väreinen valo jonkun saaren yläpuolella, just puiden yläreunassa. Ajattelin että se on masto järven toisella puolella. Myöhemmin, noin 15min, huomasin että valo on siirtynyt korkeamalle ja vasempaan. Nousin autosta jotta näkisin paremmin. Valo oli ihan selvästi nähtävissä, melkein yhtä kirkas kuin se punainen poju saaren vieressä. Valo"pallo" liikkui yhtäkkiä nopeampi, vasen(itään) ja ylöspäin. Sitten sammui, tuli takaisin, mutta ei ihan samassa paikassa, sammui uudestaan, vilkkui muutaman kerran ja lähti liikkeelle ylöspäin, tosi nopeasti kiihtyvällä vauhdilla ja katosi pilviin. Jäin ihmettelemään asian ja jatkoin taivasta tujottamista. Ylläni ei ollut pilvejä. Muutaman minuutin jälkeen, just kuin käänyin katseni tuli tosi kirkas tähdenlento. Sillä oli savu/höyry pyrstö joka hävisi muutamassa sekunnissa. Erittäin hieno näkyy sekin oli. Mutta ei lähelläkään niin mielenkiintoista kuin se oranssi valopallo...


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaintoajan tarkkuus
  • 1-2 tunnin heitto mahdollinen
 • Lennon kesto
  • 2 sekuntia
 • Sammumistapa
  • Sammui hiipumalla
 • Ilmansuunta katoamishetkellä
  • Länsi
Kommentteja: 6 kpl
Tero Sipinen - 10.8.2018 klo 07.29 Ilmianna

Ensimmäinen ilmiö mahtoi olla joku multikopteri, jälkimmäinen on mahdollisesti liittynyt Perseidien meteoriparveen.

Arto Oksanen - 10.8.2018 klo 19.35 Ilmianna

Jos tuo ensimmäinen valo oli etelän suunnassa, niin oli ehkä Mars-planeetta.

 

Arto Oksanen - 10.8.2018 klo 19.37 Ilmianna

Toinen valo (ja ehkä ensimmäinenkin) oli ns. kiinalaimen lyhty. Tapaavat lennättää niitä tähän aikaan vuodesta ja näyttää juuri tuolta.

Tero Sipinen - 11.8.2018 klo 00.39 Ilmianna

Niin, voihan olla, että ennen tulipalloa on näkynyt kaksi eri ilmiötä, jolloin tulipallo olisi kolmas ilmiö. Tarkistin Stellariumilla, että Mars ei kuitenkaan ole juurikaan noussut horisontista, mutta kiinalainen lyhty voisi olla hyvä ehdokas. Tulkitsin, että kertomuksen "tuli takaisin" viittasi suunnanmuutokseen, mutta tarkemmin lukien liityneekin näkyvistä katoamiseen / takaisin näkyviin tulemiseen (liekki lepattaa ja välillä valaisee paremmin, välillä huonommin lyhtyä?). Kiihtyvä liike toisaalta ei kuulosta rauhallisesti leijailevata lyhdyltä? Niin tai näin, ei selvästikään ole mikään Taivaanvahdin havainto-ohjelmaan kuuluva ilmiö, mutta ihan metka kertomuksellinen lisä tulipallohavainnon kylkeen.

Stefan Ahmala - 11.8.2018 klo 01.00 Ilmianna

Toinen oli tähdenlento.  Siitä minulla ei ole epäilystäkään. Oli vaan kirkain ikinä nähneeni ja toisekseen ensimmäisen kerran näin "pyrstön"... Toinen valo ilmiö ei ollut kiinalainen lyhty. Liian iso se oli. Toisekseen onhan täällä metsäoalovaara. Se oli miltei täysin ympyrän muotoinen ja paljon kirkampi kuin joku pikku lyhty jossain paperi laatikossa. Se oli ainakin yhtä kirkas kuin maston valot, ei niin terävä ulkomuodoltaan. Kävin seuraavana iltana katsomaan uudestaan (vaikka käyn siellä aika usein) onko siinä jotain mastoa ta jotain muuta. muuta. Ei ole.  Se "sammuminen" tarkoittaa että valo oli pois muutaman sekunnin verran. Kyntilä ois sammunut moneen kertaan... En tiedä mikä se, mutta tosi mielenkiintoista!

Stefan Ahmala - 11.8.2018 klo 01.09 Ilmianna

Sen verran olen katsellut tähtiä, vaikka en ole mikään asiantuntija, että voin sanoa: se ei ollut mikään planeetta, tähti tai muu vastaava. Nehän ovat olemattoman pieni siihen juttuun mitä olen nähnyt. Tuuli oli sen verran voimakas että kiinalainen lyhty olisi lentänyt aika äkkiä puolelta toiselle, jos edes olisi saanut lentämään...

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.