Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osittainen auringonpimennys - 11.8.2018 klo 11.51 - 11.8.2018 klo 12.44 Vantaa Havainto numero 76767

Näyttävyys: IV / V

Matti Salo, Keski-Uudenmaan Altair

Kevään tullen kasailin kalenteriin mielenkiintoisia tapahtumia ja kauhukseni sain todeta, että osittainen auringonpimennys ja Helsingan keskiaikatapahtuma Vantaalla osuisivat täsmälleen samalle päivälle ja jopa samaan kellonaikaan. Keskiaikatapahtuma luonnollisesti alkaisi aiemmin ja päättyisi myöhemmin, mutta yhtä kaikki olin pulassa. Yhdistyksemme suunnitteli päivälle myös pientä tapahtumaa, enkä voisi olla sieltä poissa.

Aivan kesän kynnyksellä tuli kuitenkin katastrofiin osittainen helpotus, suunnitellun pimennystapahtuman peruuntuessa. Aktiivit olivat sitä mieltä, ettei yleisötapahtumaa kannattanut järjestää ja olihan samalle illalle kuitenkin tulossa Perseiditapahtuma. Olin siis vapaa päättämään kulkemiseni ja olemiseni.

Pohdin mahdollisuutta vetäytyä kesken keskiaikatapahtuman muualle havainnoidakseni pimennystä ja palata sitten takaisin historian pyörteisiin. Tämä olisi kuitenkin syönyt aikaa ja tunikan vaihto edestakaisin shortsien kanssa olisi sekin ollut kohtalaisen työlästä. Päädyin sitten sekoittamaan kaksi aikakautta ja harrastusta ja tekemään havainnot tapahtumassa.

Tapahtuma-alue oli suhteellisen pieni puisto ja valitsin havainto- ja kuvauspaikaksi käytännössä ainoan aurinkoisen kohdan ja asetuin kameroineni keskelle keskiaikatapahtumaa. Saattoi olla joillakin ihmettelemistä. Järjestettynä onnenkantamoisena en joutunut olemaan vaimoni Marjan kanssa paikalla ainoina pimennyksen vieminä Anu Rainela-Lankisen tultua selkäni taakse pitämään yleisöesitelmää pimennyksistä ja niiden historiallisista merkityksistä. (Pitänee ensi kerralla muistaa uhrata jotakin sopimatonta, jotta pimennys kestäisi pidempään.)

Lopulta kaikki sujui loistavasti ja kalvosuotomella varustettu kompaktikamerani tuotti muutamia kelvollisia kuvia Kuun liikkeestä Auringon editse. Jopa kuun reunavoriston saattoi erottaa. Sain myös anteeksi salaa tekemäni jalustahankinnan, joka näin osoittautui varsin oivalliseksi matkajalustaksi.


Havainnot samasta aiheesta
Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.