Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

One halo form - 31.8.2018 at 00.30 Kazakstan Observation number 77305

Visibility I / V


August last night from Kazakhstan, roughly the scenery of the Aral Sea. Flight altitude approx. 11300m.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Moonlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Upper clouds
 • Yleiset halomuodot (kuunvalo)
  • Subsun info

   Ala-aurinko on valonlähteen alapuolella näkyvä valkea valokeskittymä. Se sijaitsee yhtä paljon horisontin alapuolella kuin valonlähde on horisontin yläpuolella.

   Ala-auringon muoto vaihtelee. Joskus se on täysin pyöreä kirkastuma, mutta useimmiten se on pystysuunnassa enemmän tai vähemmän venähtänyt. Mitä matalammalla Aurinko on, sitä helpommin ala-aurinko venähtää ja alkaa muistuttaa pilaria.

   Ala-aurinkoa havaitaan niin lentokoneesta kuin maanpinnalta jääsumussa. Tyypillisessä tilanteessa se näkyy joko yksinään tai pelkän pilarin kanssa. Jääsumussa ala-aurinko on kauniisti kimaltelevien kiteiden muodostama enemmän tai vähemmän kiinteä valoalue.

   Ilmavirtaus voi vääntää ala-aurinkoa vinoon. Vinoja ala-aurinkoja on nähty varsinkin vuoristojen harjoilla. Lentokoneesta on valokuvattu ala-auringosta jatkuvia kaarevia siimoja, jotka ovat epäilemättä lentokonetta lähellä olevien kiteiden kallistumisen aikaansaamia.

    

   Ala-aurinko jääsumussa. Kuva on otettu pienen hiekkakasan päältä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ala-aurinko kimaltelee jääsumun kiteissä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Ala-aurinko Kuun valossa. Kuun heikon valovoiman vuoksi lumen pintaa vasten näkyvässä alakuussa ei erotu erillisiä kiteiden välkkeitä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ala-aurinko lentokoneesta. Kuva Marko Riikonen.

    

   Lentokoneesta kuvattu ala-aurinko. Tämä on lähikuva ylempänä olevasta tilanteesta. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ala-aurinko ja värikäs alasivuaurinko lentokoneesta. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Vuoristossa kuvattu vino ala-aurinko. Vinous on seurausta ilmavirtauksesta vuorenharjalla. Kuva Claudia Hinz.

    

   Lentokoneesta kuvatusta ala-auringosta jatkuu kaareva siima alaspäin. Tämä on mitä luultavimmin seurausta ilmamassan taipumisesta lähellä lentokonetta. Pienille kiteille ilma on viskoosista väliainetta ja ne kallistuvat ilmamassan mukana aiheuttaen siimaefektin. Kuva Reima Eresmaa.    

Comments: 3 pcs
Emma Bruus - 31.8.2018 at 10.43 Report this

No näitä ei kovin usein tällainen pienemmillä siivillä varustettu tavispulliainen näekään :)

Anne Pöyhönen - 4.9.2018 at 00.04 Report this

Onpa hieno - sekä kuva että ilmiö! Ikkunapaikalta näkee kaikkea komeaa - ohjaamosta tai matkustamosta.

Työn puolesta pitää sanoa, että ihmetykseeni liittyy tuo sana alakuu. Tässä halojen yhteydessä sillä on ihan eri merkitys, kuin mitä vanhat suomalaiset sanakirjat kertovat. Kansanperinteessä alakuu on yläkuun vastakohta, eli tarkoittaa vähenevää kuuta itä- ja pohjoismurteissa. Lännessä vastaavat murresanat ovat "laskeva kuu" ja "nouseva kuu". Nyt kun tästä on näin komea kuva, varmaan alakuun havaitseminen yölennoilla lisääntyy, että kiitos vinkistä. Mutta nille jotka eivät heti kerkiä lentokorkeuteen, tänään on siis parhaillaan menossa "alakuu" - vähenevä kuu.

Antti Sinkkonen - 4.9.2018 at 09.36 Report this

Kiitos kommenteista. En sen kummemmin perehtynyt nimien etymologiaan ennen postaamastani ;-) Väänsin vain ala-auringosta yöllisen version. Olen iitsekin itäsuomalaisia mutten ole termiä aiemmin kuullut alakuusta tuota versiota. ”Värssyn päivässä viisastuu!”

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.