Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

NGC 6992 - 8.9.2018 klo 23.00 Orimattila, Artjärvi, Tähtikallio Havainto numero 77485

Näyttävyys: IV / V

Jussi Saarivirta, Ursa (Etelä-Suomi)

DS-tapaamisessa napattu kuva Tähtikalliolla. Toisena havaintoyönä pilvet jo osittain väistyivät, ja näkyvyys oli siedettävä. Ilmassa oli kuitenkin melkoinen utu, ja yön mittaan ohutta pilviharsoakin liikkui taivaalla ja kun havaintoja lopeteltiin niin taivas oli jo käytännössä täysin ummessa. Kohde valikoitui oikeastaan olosuhteiden johdosta, tavoite oli päästä kuvaamaan galakseja, mutta töhnän peittäessä kohteet täytyi keksiä jotakin muuta. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin, ja vaikka käteen jäi vain kourallinen käytettäviä frameja, sain pinottua Harsosumusta olosuhteisiin nähden ihan kelvollisen kuvan. H-Alphalla napatut kuvat oikeastaan pelastivat tilanteen, taivaalla liikkuvan töhnän hehku oli dominoiva, mutta H-Alphalla sai rajattua pahinta töhnää pois ja sitä yhdistelemällä luminanssiin sai mukavasti kontrastia. Iteasiassa jäi kaivelemaan, etten ollut laittanut OIII filtteriä pyörään kiinni, se olisi ollut toinen oikea filtteri näihin olosuhteisiin. Vaan kun sääoptimisti ei tällaisia suunnitellut :)

Lopulta käyttökelpoista materiaalia oli 3xR, 3xB, 7xG, 7xLum ja 8xHa kuvaa, joista RGB otettu 2x2 binningillä 50s, Lum ilman binningiä 35s ja Ha ilman binningiä 180s.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • NGC 6992
 • Kirkkaus magnitudeina
  • 7
 • Sää
  • Utuinen, ajoittain pilviharsoa
 • Sumut
  • Emissiosumu info

   Emissiosumussa lähistön kuumat tähdet saavat kaasun hehkumaan. Sitä ei tule sekoittaa heijastussumuun, joka on kaasua, jota lähistöllä olevat tähdet vain valaisevat.

   Ulkonäöltään kaasusumu on epäsäännöllisen muotoinen kohde ja sumun himmeät osat vaativat näkyäkseen suurehkoja havaintovälineitä.

    

   Heijastussumuja Kefeuksen tähdistössä. Isompi osa koostuu sumuista Cederblad 214 (Ced214) ja NGC 7822. Alempi pyöreä sumu on nimeltään Sharpless 170 (Sh2-170). Kuva J-P Metsävainio.

    

   Orionin kaasumu. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   Tähän noin 4 asteen kuvakenttään mahtuu emissiosumut SH2-157, SH2-158, SH2-159, SH2-161 ja SH2-162 (tai NGC7635 eli Kuplasumu) sekä avonaiset tähtijoukot M52 sekä NGC7510. Kuva Juha Kepsu.

    

   NGC 281 eli Pack-Man-sumu. Kohde sijaitsee Kassiopeian tähdistössä. Kuva J-P Metsävainio.

    

   NGC 896 eli IC 1795 eli The North Bear -sumu on Kassiopeiassa sijaitsevan Sydän-sumun (IC1805) kärkinipukka. Kuva Timo Inkinen.

  • Supernovajäännös info

   Supernovajäännös on supernovaräjähdyksessä kuolleen suuren tähden jäänne. Supernovajäännökset ovat muodoltaa melko epäsäännöllisiä. Melko monissa niistä nähdään rengasmaista rakennetta.

   Supernovajäännökset vaativat näkyäkseen tyypillisesti melko suuria havaintovälineitä ja mahdollisesti erikoissuodattimia.

    

   Supernovajäännös Simesis 147 sijaitsee Härän ja Ajomiehen tähdistöissä. Kuva J-P Metsävainio.

    

   Harsosumu on taivaalla laaja-alainen supernovajäännös Joutsenen tähdistössä. Rajatusta alueesta on alla yksityiskohtakuva. Kuva J-P Metsävainio. 

    

   Yksityiskohta Harsosumun alueesta joka tunnetaan nimellä Noidan luuta (Witch's Broom). Kuva J-P Metsävainio.

    

   Yksityiskohta Harsosumusta alueelta joka tunnetaan nimellä Pickeringin kolmio (Pickering's Triangle). Kuva J-P metsävainio.

    

   Kaistale Harsosumua. Kuva Rauno Päivinen.

Tekniset tiedot

Putki TS ED70 + 0.8x reducer (f/4.8), jalusta AVX, kamera ASI 1600 MM Pro

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.