Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

NGC 6992 - 8.9.2018 klo 23.00 Orimattila, Artjärvi, Tähtikallio Observation number 77485

Visibility IV / V

Jussi Saarivirta, Ursa (Etelä-Suomi)

DS-tapaamisessa napattu kuva Tähtikalliolla. Toisena havaintoyönä pilvet jo osittain väistyivät, ja näkyvyys oli siedettävä. Ilmassa oli kuitenkin melkoinen utu, ja yön mittaan ohutta pilviharsoakin liikkui taivaalla ja kun havaintoja lopeteltiin niin taivas oli jo käytännössä täysin ummessa. Kohde valikoitui oikeastaan olosuhteiden johdosta, tavoite oli päästä kuvaamaan galakseja, mutta töhnän peittäessä kohteet täytyi keksiä jotakin muuta. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin, ja vaikka käteen jäi vain kourallinen käytettäviä frameja, sain pinottua Harsosumusta olosuhteisiin nähden ihan kelvollisen kuvan. H-Alphalla napatut kuvat oikeastaan pelastivat tilanteen, taivaalla liikkuvan töhnän hehku oli dominoiva, mutta H-Alphalla sai rajattua pahinta töhnää pois ja sitä yhdistelemällä luminanssiin sai mukavasti kontrastia. Iteasiassa jäi kaivelemaan, etten ollut laittanut OIII filtteriä pyörään kiinni, se olisi ollut toinen oikea filtteri näihin olosuhteisiin. Vaan kun sääoptimisti ei tällaisia suunnitellut :)

Lopulta käyttökelpoista materiaalia oli 3xR, 3xB, 7xG, 7xLum ja 8xHa kuvaa, joista RGB otettu 2x2 binningillä 50s, Lum ilman binningiä 35s ja Ha ilman binningiä 180s.


More similar observations
Additional information
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • NGC 6992
 • Kirkkaus magnitudeina
  • 7
 • Sää
  • Utuinen, ajoittain pilviharsoa
 • Sumut
  • Emissiosumu info

   Emissiosumussa lähistön kuumat tähdet saavat kaasun hehkumaan. Sitä ei tule sekoittaa heijastussumuun, joka on kaasua, jota lähistöllä olevat tähdet vain valaisevat.

   Ulkonäöltään kaasusumu on epäsäännöllisen muotoinen kohde ja sumun himmeät osat vaativat näkyäkseen suurehkoja havaintovälineitä.

    

   Heijastussumuja Kefeuksen tähdistössä. Isompi osa koostuu sumuista Cederblad 214 (Ced214) ja NGC 7822. Alempi pyöreä sumu on nimeltään Sharpless 170 (Sh2-170). Kuva J-P Metsävainio.

    

   Orionin kaasusumu. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   Tähän noin 4 asteen kuvakenttään mahtuu emissiosumut SH2-157, SH2-158, SH2-159, SH2-161 ja SH2-162 (tai NGC 7635 eli Kuplasumu) sekä avonaiset tähtijoukot M52 sekä NGC7510. Kuva Juha Kepsu.

    

   NGC 281 eli Pacman-sumu. Kohde sijaitsee Kassiopeian tähdistössä. Kuva J-P Metsävainio.

    

   NGC 896 on Kassiopeiassa sijaitsevan Sydänsumun (IC 1805) kärkinipukka. Kuva Timo Inkinen.

  • Supernovajäännös info

   Supernovajäännös on supernovaräjähdyksessä kuolleen suuren tähden jäänne. Supernovajäännökset ovat muodoltaa melko epäsäännöllisiä. Melko monissa niistä nähdään rengasmaista rakennetta.

   Supernovajäännökset vaativat näkyäkseen tyypillisesti melko suuria havaintovälineitä ja mahdollisesti erikoissuodattimia.

    

   Rapusumu M1 syntyi tähden räjähtäessä vuonna 1054. Tämä on taivaan helpoiten havaittava supernovajäännös. Kuva Tero Hirvikoski.

    

   Supernovajäännös Simesis 147 sijaitsee Härän ja Ajomiehen tähdistöissä. Kuva J-P Metsävainio.

    

   Harsosumu on taivaalla laaja-alainen supernovajäännös Joutsenen tähdistössä. Rajatusta alueesta on alla yksityiskohtakuva. Kuva J-P Metsävainio.

    

   Yksityiskohta Harsosumusta alueelta joka tunnetaan nimellä Pickeringin kolmio (Pickering's Triangle). Kuva J-P metsävainio.

    

   Kaistale Harsosumua. Kuva Rauno Päivinen.

Technical information

Putki TS ED70 + 0.8x reducer (f/4.8), jalusta AVX, kamera ASI 1600 MM Pro

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.