Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 11.9.2018 klo 04.20 - 11.9.2018 klo 09.00 Lieto Havainto numero 77527

Näyttävyys: IV / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

-Matti, herää

-hmh, no?

-Ukkonen välkkyy

Näillä sanoilla alkoi tiistai. Kävelin keittiön ikkunan ääreen ja kyllä vaan, rouva herätti aiheesta. Länsitaivaalla näkyi toistuvia välähdyksiä. Kiskaisin ulkovaatteet päällä, nappasin kameran ja jalustan ja lähdin autoilemaan. 

Koko matkan ajan länsi- ja pohjoistaivaalla välkehti. Perille päästyäni ukkonen oli erääntynyt. Kuitenkin havaitsin, että etelän suunnalta oli tulossa uutta salamointia. Ukkonen viisti lopulta alle kymmenen kilometrin päästä ja olihan se hienoa katseltavaa. Tätä on koko kesä odotettu. 

Jännitystä lisäsi kameran akku, joka oli hiipumassa. Lähdin hyvin köyhin eväin matkaan ja kameralaukku vara-akkuineen jäi kotiin. Onneksi virta lopulta riitti.

Lopulta kello pakotti jättämään tarkkailun sikseen. Kotiin päästyäni laitoin kameran päivystämään kuistille. Seitsemän - kahdeksan välillä kodin yli pyyhkäisi kolme uutta ukkosrintamaa. Harmitti todella paljon, että töihin täytyi rientää.. 

Vielä töihin päästyäni oli pakko virittää kamera (tuoreella akulla) katokseen. Ja komeita salamoita se olikin napannut.

Kaiken kaikkiaan ukkonen oli erikoinen. Hyvin ohut, mutta pitkä rintama, joka liikkui täsmälleen Turun seudun ylitse koko aamun. 

Kausi alkoi varhain ja päättyi myöhään. Ensi vuoteen, jos ei ihmeitä tapahdu. 


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Syöksyvirtaus info

   Syöksyvirtaus on ukkospilvestä laskeutuva voimakas puuskittainen ilmavirtaus. Syöksyvirtaus on yhdensuuntainen tuuli, toisin kuin selvästi pyörivä trombi. Syöksyvirtauksen kohdalla sataa usein hyvin voimakkaasti.

   Syöksyvirtaus voi aiheuttaa huomattavia tuhoja. Se kaataa puut yhteen suuntaan, kun taas trombin jäljiltä puut ovat kaatuneet sikin sokin. 

   Syöksyvirtaus tarkoittaa vain tuulta joka havaitaan laskuvirtauksen osuessa maahan. Muussa tilanteessa voidaan puhua ukkospuuskasta.

    

   Syöksyvirtaus taivuttaa puita. Kuva Esa Palmi.

  • Alasinryömiäinen info

   Alasinryömiäinen (englanniksi anvil crawler) on vaakasuuntaisesti taivaalla suuren etäisyyden liikkuva, tyypillisesti askeltaen etenevä salama, joka yleensä liittyy suureen ukkospilvijärjestelmään.

   Alasinryömiäiset ovat näyttäviä ja harvinaisia salamoita. Niiden pätkittäinen askel kerrassaan eteneminen voi tuoda strobovaloja muistuttavan vaikutelman.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Kommentteja: 5 kpl
Mikko Peussa - 12.9.2018 klo 07.51 Ilmianna

Hienoa oli useita tunteja. Nätti kuva.

Eero Karvinen - 12.9.2018 klo 13.53 Ilmianna

Hyvin on toiminut triggeri. Uskoisin, että siellä suunnalla tullaan vielä näkemään ukkosta.

Karri Pasanen - 12.9.2018 klo 16.09 Ilmianna

Onpas dramaattisen komea tuo eka kuva!

Pentti Ketola - 13.9.2018 klo 06.22 Ilmianna

Latokuva on tosi komea!

Pirjo Koski - 13.9.2018 klo 10.57 Ilmianna

Komiaa settiä, kerta kaikkiaan :) Onnea vielä! 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.