Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 12.9.2018 klo 20.30 - 13.9.2018 klo 00.40 Turku ja Raisio Havainto numero 77573

Näyttävyys: IV / V

Iltaa kohti alkoi olla taas merkkiä ukkosista. Tutkat näyttivät hajanaista salamointia ja jotain jyrinöitä kuului kotinurkillekin. Havaintoajan alkuun ropsahti illan ensimmäinen raekuuro, jossa mukana jopa herneenkokoista kikkaretta.

Salamointi alkoi kiihtyä ja olihan sitä lähdettävä tien päälle. Veli kävi noukkimassa kyytiin ja siinä kadun varressa sateenvarjon alla odotellessa näkyi useampi näyttävä välkky. Suunnaksi valikoitui Raisio ja matkan varrella kolisi illan toinen raekuuro reilun sateen saattelemana. Myllyn ylätasanteella kyttäiltiin hetki ja saatiin kolmas raekuuro, jossa taas isompaa yksilöä joukossa.

Tehtiin pieni siirtymä kohteeseen, jossa sai seurattua kahta rintamaa, ykköskuvan Liedon suuntaan kulkenutta sekä kakkos- ja kolmoskuvan Rauman-Säkylän suunnalla liikkunutta. Molemmissa välkyntä oli hetkittäin hyvinkin runsasta, pohjoisen solussa tuntui olevan mammatuksen tapaista etureunassa. Alapilveä ajelehti melko lailla blokkaamassa näkymiä. Syksyn tuntuakin alkoi olla ja tuulen myötä alkoi vilukin hieman hiipiä ytimiin.

Oltiin jo aikeissa vetäytyä, kunnes tutka näytti uutta starttia Kustavin nurkilta. Välkyt erottuivat jo pienen ajon jälkeen ja hakeuduimme seuraavaan kytispaikkaan. Pilvisalamointia tarjosi tämäkin solu, joka lähestyi melko reippaasti. Yhden maasalaman missasin käännettyäni kameran juuri hetkeä aiemmin toiseen suuntaan. Neloskuvan jälkeiseen ruutuun osui pieni meteori, kestoltaan muutaman sekunnin. Salamointi lähestyi ja kuvistakin totesin että vettä tulee etäämpänä reilusti. Pilvimassan etureuna oli "poreilevaa" ja vyörypilvimäistä, vaikka naamioitui hieman tuon korkeamman pilven syövereihin (kuvat 6. ja 7.) Pieni siirtymä lähemmäs autoa, pari kuvaa ja oli pakko kiiruhtaa autolle. Hetken päästä tuuli voimistui entisestään ja illan viimeinen raekuuro ropisi sateen myötä hetken aikaa.

Tuosta vielä pieni lenkki Turkuun päin, jossa hiipuva rintama tarjosi pari nättiä salamaa verkkokalvoille. Parhaimmat salamat tuli tosiaan nähtyä tilanteissa, joissa kamera ei ollut hollilla. Eipä tuo salamoiden puuttuminen kuvista kauheasti harmittanut, hieno ilta.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Mammatuspilviä info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

Kommentteja: 3 kpl
Tapio Lahtinen - 14.9.2018 klo 01.47 Ilmianna

Neloskuva melko mahtavan näköinen.

Eero Karvinen - 14.9.2018 klo 08.31 Ilmianna

Komeita ukkospilviä siellä ollut!

Lasse Nurminen - 14.9.2018 klo 20.10 Ilmianna

Nähtävää tosiaan riitti ja esim. neloskuvan kaltaisia ruutuja tuli useampia. Tähän kyseiseen tuli mukavan kolmiulotteinen tunnelma salaman valaistessa sopivasti etualan pilveä. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.