Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Rauhallinen revontulivyö - 22.9.2018 klo 23.07 - 23.9.2018 klo 00.36 Valkeakoski Havainto numero 77827

Näyttävyys: II / V

Vielä iltavuoron jälkeen oli lähdettävä järvenrantaan ,koska ennusteet olivat punaisella. Paikalle saavuttua vyö olikin jo näkyvissä mutta heikkona pilviharson takana. Tuskin sain kameran paikoilleen ,kun  vyö alkoi liikkua ja heitellä säteitään. Valitettavasti näytös ei kestänyt kauaa ja jäi suttuisen oloiseksi pilviharson vuoksi. Tunninverran siinä odottelin, josko aktivoituisi uudelleen mutta loputkin vyöstä hiipui pois. Samoin minä rannasta.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

Kommentteja: 3 kpl
Timo Alanko - 23.9.2018 klo 16.09 Ilmianna

Aika hyvin samalta näytti Vaasan seudulla tuntia aikaisemmin. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/77825

Kumma kyllä, että Vaasan korkeutta lähimmällä asemalla Mekrijärvellä ei mittari paljon tuohon aikaan värähtänyt. Sen mukaan reposia ei kyllä olisi pitänyt näkyä...

Seija Hakala - 23.9.2018 klo 17.22 Ilmianna

Olen kyllä aiemminkin tehnyt sen havainnon, että revontulet eivät aina mittareita seuraa :) Elävät omaa elämäänsä.

Jukka Kytömäki - 30.9.2018 klo 19.47 Ilmianna

Tiedoksi, että yleensähän näemme nämä kaaret ym. pohjoisen suunnalla usean sadan kilometrin etäisyydeltä. Oulun ja muonion korkeudella mittarit antavat useinkin kohtuullisen korkeita lukemia ja samaan aikaan mekrijärvellä ovat alhaiset lukemat. Nyt kun olemme menossa minimiä kohden, niin tällöin  eroavuudet pohjoisen kanssa ovat suurehkot.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.