Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kangastus - 22.9.2018 klo 14.25 Parainen, Nauvo, Seili Havainto numero 77852

Näyttävyys: III / V

Myrskyisen päivän Seilin reissulla tuli bongattua pari vedenalaisella rungolla varustettua, kovaa keliä uhmannutta purjevenettä :) Kameran millit alkoivat tuntua melko mitäänsanomattomilta sen jälkeen, kun olin kurkkinut työkaverin maakaukoputkesta. Kaukoputkella etäisyyteen tuijotellessa näytti siltä, kuin aaltojen harjatkin olisivat ajoittain leijailleet ilmassa.

Saarelle vastatuuleen matkatessa aluksen nokka tarjoili melkoisia pärskeitä, joihin satunnaisesti pilviraoista paistellut aurinko sai aikaan näyttäviä sateenkaaren pätkiä. Upeimmat näkyivät silloin, kun kameraa tuli jemmattua repussa pahimmilta roiskeilta suojassa. Laittelen tähän kuvaparin bonuksena, kun näin syntyneitä ei muistaakseni omina havaintoina kerätä.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Kommentteja: 1 kpl
Tero Sipinen - 24.9.2018 klo 07.17 Ilmianna

Sukellusveneisiin laitettu hämäykseksi purjeet?

Jännä muuten tuo meren väri: kaukana tummansininen, lähellä vihreä. (Sateenkaarikuvassa on jotenkin ertyisen mehevän väri, tyrskyjen marmoroima jade). Osaako joku selitää, miksi väri vaihtuu noin paljon? Onko vain siitä kiinni, että siniset aallonpituudet selviää parhaiten tuolta kaukaa, pienestä kulmasta?

Mietin tuota pärskekaarta, että jos tuuli nostaa pärskeet, niin eikös se silloin pitäisi laskea luonnolliseksi sateenkaareksi? (Vaikka sade onkin lähtöisin "maasta" eikä taivaalta). Mutta jos pärskeet on keulasta, niin kaipa alus tosiaan täytyy laskea "keinotekoiseksi kastelulaitteeksi" :) (FAQ > Mistä ilmiöistä ei kerätä havaintoja, kohta 3.)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.