Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Muu myrskyilmiö - 23.9.2018 klo 21.45 - 23.9.2018 klo 23.28 Ruokolahti Havainto numero 77854

Näyttävyys: III / V

Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

Istuin tuvan kiikkustuolissa nukuttamassa kitisevää vauvaa katseen levätessä ikkunasta näkyvässä maisemassa. Kuun alla välähti kaksi kertaa selvät kauniisti haarautuvat purkauskanavat.

Olimme tuntia aiemmin nähneet useita välähdyksiä kaakon suunnalla. Ukkospaikannin näytti lähimmän salamoivan solun sijaitsevan noin 130 km päässä Venäjän rajan takana.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

Kommentteja: 3 kpl
Jani Kemppi - 23.9.2018 klo 22.51 Ilmianna

Näitä välähdyksiä oli myös reilu viikko sitten samassa suunnassa, voisiko kyseessä olla kuitenkin joku muu kuin elosalama? Asun itse imatran suunnilla

Emma Bruus - 23.9.2018 klo 23.23 Ilmianna

Tässä tapauksessa kyseessä on 99,999% varmuudella ukkostava solu. Tästä on koko päivän mennyt ohi muotovalioita alasimia. Sellaisia, joita löytyy kohdasta 'alasin', kun selaa rillit nenän kärjellä viiden sadan sivun opusta 'Kaikki pilvistä'. Yksi näistä rysäytti aiemmin maasalaman jonnekin sinne naapuripitäjän rajalle. Muutama kuva näistäkin pilvistä on kännyssä, mutten ole vielä ehtinyt purkaa saalista.

Teoriassa toinen selittäjä ilmiölle voisi olla valokaari (lisää juttua aiheesta). Tuulisina päivinä tämä voisi olla ihan oiva seltys, mutta edellisten päivien myrskyt ovat nyt ehtineet jo hyvin laantua.

Blitzortungin arkistosta kannattaa selata ajanhetkeä, jolla välähdyksiä näit. Jos sopiva ukkostaja löytyy, kannattaa ehdottomasti kirjata havainto.

Erityisesti täällä Ruokolahdella tulee syksyisin seurattua rajan takana ukkostavaa kamaa. Asemapaikkani on sellainen, että näkyvyys horisonttiin on vapaa melkein joka ilmansuuntaan. Täällä tarttuu sisätiloistakin haaviin aina joku taivaanilmiö, vaikka käsillä nukuttaisi pilttiä ja jaloilla hämmentäisi puurokattilaa ;}

Mummo tuosta vierestä kommentoi, että vieläkin välähtelee kikkustuolista katsoen Joutsenon suunnalla.

Jani Kemppi - 23.9.2018 klo 23.59 Ilmianna

Okei! Kiitoksia vastauksestasi pitää käydä tsekkaamassa.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.