Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Sivusateenkaari - 24.9.2018 klo 20.27 - 24.9.2018 klo 20.32 Parikkala Havainto numero 77892

Näyttävyys: III / V

Viitisen minuuttia näkyi taivaalla kuusateenkaari. Taivaan toisella laidalla oli kirkas Kuutamo ja tästä johtuen lähestyvään saderintamaan muodostui hyvin silmin nähtävä sateenkaari ja himmeämpi toinen kaari tämän päälle.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Sivusateenkaari info

   Sivusateenkaari eli 2. kertaluokan sateenkaari on spektrin väreissä näyttäytyvä kaari, joka syntyy valon taittuessa ja heijastuessa sadepisaroissa taivaalla. Sivusateenkaari havaitaan lähes aina sitä kirkkaamman pääsateenkaaren kanssa. Sivusateenkaaren uloin väri on sininen/lila ja sisin väri on punainen, pääsateenkaarella värijärjestys on päinvastainen.

   Nämä kaksi sateenkaarta sijaitsevat vastakkaisella puolella taivasta kuin ne aiheuttava valonlähde. Tyypillinen valonlähde on Aurinko, mutta äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa Suomessa sateenkaaren. Kuun sateenkaarelle on oma katogoriansa Taivaanvahdissa.

   Pää- ja sivusateenkaaret saartavat teoriassa täydellisinä renkaina havaitsijan pään varjon kohtaa, eli niin sanottua alavasta-aurinkopistettä. Tavallisesti niiden näkymisen kuitenkin katkaisee horisontti.

   Sivusateenkaari esiintyy teoriassa aina pääsateenkaaren kanssa, mutta joskus kaukainen sadekuuro tai Auringon paiste voi olla rajatunut niin ettei pääsateenkaarta näykään. Toinen poikkeustilanne on silloin kun valonlähde on niin korkealla, että pääsateenkaari on jo horisontin alapuolella, mutta sivusateenkaari yhä horisontin yläpuolella. Pääsateenkaaren säde on 42 astetta, eli se laskee horisontin alapuolelle 42 asteen auringon korkeudella. Sivusateenkaaren säde on 51 astetta.

   Eri kertaluokan sateenkaaria on havaittu neljä. Auringon puolella taivasta esiintyvät 3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret ovat hyvin harvinaisia. Kullekin kertaluokan sateenkaarelle Taivaanvahdissa on oma kategoriansa.

    

   Kirkkaan pääsateenkaaren ulkopuolella on himmeämpi sivusateenkaari. Kaarten värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä. Kuva Aki Taavitsainen

    

   Punainen väri kaaren sisäreunalla kertoo että kyse on sivusateenkaaresta. Kuva Mirko Lahtinen.

 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Kuun sateenkaari info

   Tyypillinen sateenkaaren aiheuttava valonlähde on Aurinko, mutta Suomessa äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa sateenkaaren.

   Sateenkaaret ovat spektrin väreissä näyttäytyviä kaaria, jotka syntyvät valon taittuessa sadepisaroissa taivaalla. Silmälle Kuun sateenkaari voi kuitenkin näyttää valkoiselta. Tämä johtuu Kuun vähäisestä valovoimasta. Valokuvissa värit tulevat viimeistään näkyviin.

    

   Kuun sateenkaari. Kuva Stephen Payne.

    

   Molemmat sateenkaaret Kuun valossa. Keltaiset läikät ovat pisaroiden aiheuttamia heijastumia linssin pinnalla. Kuva on otettu Sardiniassa. Kuva Alessandro Spanu (*Tamata*).

    

   Tämä Kuun sateenkaari näkyi Uudessa-Seelannissa. Kuva Chris Picking.

Tekniset tiedot

Kuvattu Oneplus6-puhelimella ISO3200 10sek.

Kommentteja: 4 kpl
Emma Bruus - 24.9.2018 klo 21.23 Ilmianna

Upeaa että myös sivusateenkaari tarttui mukaan.

Tero Sipinen - 24.9.2018 klo 22.23 Ilmianna

Ou vau! Taitaapa olla Taivaanvahdin historian ensimmäinen Kuun sivusateenkaari! Ei ole edes lomakkeella tunnisteen paikkaa. (Toki sivusateenkaari + kuunvalo periaatteessa ajaa saman asian, mutta kun Kuun pääkaarellekin on oma tunnisteensa, ehkä olis paikallaan lisätä Kuun sivukaarikin).

Joka tapauksessa: Onnittelut, upea havainto!!

Jani Päiväniemi - 25.9.2018 klo 06.19 Ilmianna

Onnittelut harvinaisuuksista! Ja vielä sivusateenkaarikin, hienoa!

Antti Toivanen - 25.9.2018 klo 08.53 Ilmianna

Kiitoksia Bruus, Sipinen & Päiväniemi!

Kyseessä olikin ilmeisen harvinainen ilmiö.En ihan osannut kuvatessa odottaa, että näin vähän löytyy havaintoja kyseisestä ilmiöstä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.