Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Revontuliharso - 10.10.2018 klo 23.33 - 10.10.2018 klo 23.34 Parainen Havainto numero 78563

Näyttävyys: I / V

STEVE se ehkä oli.
Minulle outo ilmiö nimeltään (mutta ilmiönä tuttu silleen, että sitä on nähnyt aina joskus, nimi vain on ollut vieras), mutta näkyi ensin paljaalla silmälläkin jotain outoa valoa puiden latvojen yli.Sen jälkeen kamera oikeaan suuntaan ja pari kuvaa. Toisessa kuvassa kirkasta valoa ja toisessa enemmän sävyjä. Kuvat kuvattu kohti länttä, revontulien vihreä höttö näkyy pohjoisen puolella kuvissakin. Ei ilmiö kauan kestänytkään, ehkä joku kymmenkunta minuuttia. Luulisin että näin Steven, tosin lyhyenä valomiekkana, mutta sitäkin kirkkampana.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Kirkkaus
  • Erottuvat vain valokuvissa
 • Revontulimuodot
  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

Kommentteja: 4 kpl
Tero Sipinen - 13.10.2018 klo 11.04 Ilmianna

Kieltämättä erikoinen ollakseen tavallinen revontulisäde. Lisäsin nyt alustavasti revontulimuodoksi "tunnistamaton" kun ei ole riittävästi steve-asiantuntemusta :)

Eero Karvinen - 14.10.2019 klo 08.51 Ilmianna

Kyllähän tuo näyttäisi olevan STEVE. Ajallisesti sopii myös alimyrskyn palautumisvaiheeseen, jonka on todettu olevan STEVE:n tyypillinen esiintymisympäristö.

Mikko Peussa - 14.10.2019 klo 22.37 Ilmianna

Muistuttaa kovasti 27.9.2019 näkynyttä STEVE-kaarta josta tuli paljon havaintoja. Ilmeisesti tässä havainnossa on kuitenkin oikea päivämäärä, vai onko?

Tero Sipinen - 14.10.2019 klo 23.09 Ilmianna

Kyllähän tuo niin kovasti näyttää STEVE -kaarelta, että lisäsin ylläpidollisesti tunnisteen sille.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.