Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Bûrg - 29.10.2018 klo 01.30 - 29.10.2018 klo 02.30 Harjavalta Observation number 78944

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Bûrg ja ympäristö. Kraatteri on suht' nuori kompleksiosuma, ja sen heittelekenttä on luotaindatassa punertava. Bûrgin syntymä on puhkaissut laavakerroksen, ja nostanut pinnalle ylämaakiveä. Heitteet puuttuvat kraatterista länteen, joten Lacus Mortis -altaan (tai kraatterin) länsiosa on ollut Bûrg-osuman jälkeen vulkaanisen toiminnan aluetta. Kuolemanjärven nimesi Riccioli 1651. Piirroksen tein 7 asteen pakkasessa, kostea kylmyys haittasi laitteita enemmän kuin havaitsijaa!

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Bûrg
  • Seeing
    • Hyvä
Technical information

Mak 170

Comments: 3 pcs
Tomi Kurri - 29.10.2018 klo 21.13 Report this

Todella hieno piirros ja havainto, Jari!

Jari Kuula - 30.10.2018 klo 05.36 Report this

Kiitos, Tomi! Kuu oli 47 asteen korkeudessa Kaksosissa, ja kuva oli välillä kristallin kirkas. 

Teemu Öhman - 31.10.2018 klo 22.39 Report this

Nämä Jarin kauniit piirrokset geologialla ja historialla höystettyinä ovat aina erittäin antoisia!

Jäin miettimään tuota myöhäistä vulkanismia. Katselin useampia luotainaineistoja ja geologisia karttoja (kun ei pilvien vuoksi muutakaan nyt oikein voi), ja länsipuolen heittele on tosiaan muihin nähden vajaa. Minun on kuitenkin hankala nähdä varsinaisia todisteita sen puolesta, että vulkaaniset muodostumat peittäisivät heittelettä. Olisiko mieluummin jonniin verran vino törmäys lännestä? Bürg on nuori (kopernikaaninen), Lacus Mortiksen laavat taas on määritetty selvästi vanhemmiksi eli imbrisiksi. Vannomaan en näin pika-analyysin perusteella mene, mutta itse veikkaisin selitykseksi mieluummin tuota vinoa törmäystä kuin kovin nuorta vulkanismia.

Se tosin on myönnettävä, että rakopohjaisena kraatterina Lacus Mortiksessa on aktiviteettia ollut laavojen purkautumisen jälkeen. Ja kuten Jari toisaalla muistutti, järven länsirannalla on pari pientä doomiakin. Pohjan raot (Rimae Bürg, näkyvät hyvin piirroksessa) jäävät kuitenkin heitteleen alle eli ovat sitä vanhempia, joten tuokaan aktiivisuus ei kelpaa heitteleen epäsymmetrian selitykseksi.

No, oli miten vaan, havainto on upea ja kohde erittäin mielenkiintoinen!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.