Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Glooria keinovalossa - 1.11.2018 klo 21.30 - 1.11.2018 klo 22.50 Orimattila Havainto numero 79045

Näyttävyys: III / V

Ensimmäistä kertaa pääsin leikkimään kunnon valolla sopivassa sumussa. 

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Keinovalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Glooria keinovalossa info

   Glooria nähdään tyypillisesti Auringon valossa. Pimeällä gloorian valonlähteeksi voi sytyttää myös kirkkaan lampun. Pimeässä ympäristössä lampun valokeilan sytyttämä glooria erottuu paremmin kuin Auringon valaisemassa maisemassa.

   Värikkäimmät useista spektrirenkaista koostuvat glooriat nähdään juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä huonoimmillaan glooriaa välttämättä näy lainkaan, vaan havaittavissa on pelkkä sumukaari

   Tuoreessa sumussa gloorian yhteydessä esiintyy sumukaarten interferenssikaaria. Pääsumukaaren interefenssikaaret luovat tällöin gloorian kanssa yhtenäisen renkaiden sarjan, joka täyttää sumukaaren sisäpuolelle jäävän alueen. Gloorian renkaat ja interferenssikaaret erottaa toisistaan niiden päinvastainen värijärjestys.   

   Edellä mainittujen ilmiöiden lisäksi mukana voivat olla vielä sivusumukaari ja sen interferenssikaaret. Lampulla valaistuissa sumuissa on kameran varjoa saartanut parhaimmillaan ainakin 11 rengasta.

   Hienojen gloorioiden näkemiseksi kannattaa olla paikassa jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat.

    

   Glooria lampun valossa. Kameran varjo muodostaa aukon jonka läpi vastapäinen metsä näkyy selkeästi. Tällainen aukko voi muodostua kun sumua on vain lähellä kameraa. Kuvassa on kolme gloorian rengasta, neljäs uloin rengas on sumukaaren interferenssikaari, sillä sen värijärjestys on glooriaan nähden päinvastainen. Kuva Jari Luomanen.

    

   Gloorian, sumukaarien ja interfenressikaarien muodostama renkaiden sarja ympäröi kameran varjoa. Kolme sisintä rengasta ovat glooriaa, seuraavat kolme interferenssikaaria. Paksua valkea rengas jolla on punainen ulkoreunus on pääsumukaari ja sen ulkopuolella on vielä sivusumukaari. Kuva Jari Luomanen. 

    

   Tässä valokuvassa sisinnä on värillinen gloorian rengas ja ulompana himmeä, valkoinen sumukaari. Kuva Jari Luomanen. 

  • Sumukaari keinovalossa info

   Sumukaari nähdään tyypillisesti Auringon tai harvemmin Kuun valossa. Pimeällä sumukaaren valonlähteenä voi käyttää myös kirkkasta lamppua. Tummaa taustataivasta vasten lampun valokeilan sytyttämä sumukaari erottuu huomattavasti paremmin kuin luonnollisilla valonlähteillä.

   Itse asiassa lampulla valaistussa sumussa on parempi puhua sumukaarista monikossa, sillä näkyvillä on poikkeuksetta vähintään pää- ja sivusumukaari. Jos vielä sumupisarat ovat keskenään saman kokoisia, havaittavissa on interferenssikaaria sekä gloorian renkaita. Kaikkinensa renkaita on havaittu ainakin yksitoista.

   Interferessikaaret esiintyvät pääkaaren sisäpuolella ja sivukaaren ulkopuolella. Intereferenssikaaret näkyvät parhaiten juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Tällöin näkyvillä on myös moninkertaisia gloorian renkaita. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä esillä ole välttämättä ainuttakaan interferenssikaarta tai gloorian rengasta.

   Moninkertaisten kaarten näkemiseksi kannattaa olla paikalla jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat. 

    

   Täydellisesti kehittynyt sumukaari on kokonainen rengas havaitsijan pään varjon ympärillä. Tässä tosin on näkyvillä vain kameran ja sen jalustan varjo. Ulompana on heikompi sivusumukaari. Kuva Jouni Leskinen.

    

   Pääsumukaari ja heikko sumukaari. Koska interferenssikaaria ja gloorian renkaita ei ole näkyvillä, pisaroiden kokojakauma on ollut hyvin laaja. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kun sumupisarat ovat hyvin pieniä, sumussa näkyvät kaaret ovat erityisen paksuja. Kuvan merkinnät ovat 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. interferenssikaari; 4. glooria. Gloorian renkaita näkyvillä on kaksi, ne erottaa interferenssikaarista niiden päinvastaisen värijärjestys. Simulaation perusteella pisarat olivat läpimitaltaan 3 mikrometriä. Gloorian sivustoilla näkyvä vääristymä johtuu siitä, että aivan maanpinnan tasossa pisarat olivat keskimäärin hiukan pienempiä kuin ylempänä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Numerot kuvassa: 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. sivusumukaaren interferenssikaaret (2 kpl); 4. pääsumukaaren interferenssikaaret (4 kpl); 5. gloorian renkaat (3 kpl). Erityistä tässä näytelmässä on että pääsumukaarta lähinnä oleva interferenssikaari on himmeämpi kuin toinen interferenssikaari (numero 4:n kohdalla). Simulaatioiden perusteella näin voi käydä kun sumupisaroiden kokojakauma on kaksihuippuinen. Kuva Marko Riikonen.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.