Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuun kehä - 23.11.2018 klo 00.20 - 23.11.2018 klo 00.30 Seinäjoki Observation number 79409

Visibility III / V

Erkki Tervola, Lakeuden Ursa

Renkaat kuun ympärillä jääsumussa. Vähän keinotekoisesti joudun kaivamaan kuvankäsittelyllä. Värit eivät ehkä vastaa todellisuutta. Toiveissa oli vähän laajempikin halonäytelmä. Joupiskan lumitykit  Seinäjoella olivat käytössä. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kuun kehä info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 23.11.2018 klo 22.28 Report this

Komeat, moninkertaiset rinkulat! Mutta ovat vesipisaroihin syntyneitä kehiä, eivät haloja.

Erkki Tervola - 23.11.2018 klo 22.53 Report this

Näin varmasti on. Alhaalla maanpinnassa oli toki pakkasta. Siitä johtuen ei myöskään ilmestynyt kaipaamaani laajenpaa halonäytelmää. Yläilmakehän lämpimämpi kerros ei ole talvellä mitenkään harvinainen ilmiö. Tässä tapauksessa lämmin sumukerros oli melko lähellä maanpintaa. Epäilen että osa lumitykkien lumesta muuttui tehottomasti sumuksi ja oli täysin turhaa.Toki vain arvelen asiaa.

Tero Sipinen - 23.11.2018 klo 23.26 Report this

Joo ja voihan olla, että vesisumukin on voinut olla pakkasen puolella, alijäähtyneenä vetenä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.