Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kaukoputkella näkyvä komeetta Wirtanen - 5.12.2018 klo 20.05 Kaarina, Ravattula Havainto numero 79655

Näyttävyys: II / V

Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Kun kerran luvattiin kirkasta illalla, niin päätin yrittää havaita komeetta 46P/Wirtasta pellon laidasta. Turun laitojen valoissa kiikarihavainto jäi yritykseksi, mutta valokuvissa sentään näkyi. Ensikuvina laitan pikaisen käsittelyn tulokset. Katsotaan, jos pinoaminen tuo parempaa jälkeä. Rajaamattomassa kuvassa komeetta näkyy keskeltä hieman alas.

Lisätty 6.12: 21 kuvan pinot komeetan mukaan kohdistettuna. Kuva 4 on hiukan rajattu (puunlatvat pois) ja nettikäyttöön pienennetty. Kuva 5 on rajattu lähikuva komeetasta.

 


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Havainnon kohde
    • Komeetta
  • Kohteen nimi
    • 46P/Wirtanen
  • Komeetan otsikko
    • Kaukoputkella näkyvä komeetta
Tekniset tiedot

Canon 5D IV + Sigma 50 f1.4 @ f2.0, valotus 5s. ISO 1600, ei seurantaa

Kommentteja: 6 kpl
Jerry Jantunen - 5.12.2018 klo 23.26 Ilmianna

Tästä kuvasta oli paljon apua etsinnässä, kun äsken bongasin komeetan visuaalisesti.

Matti Tainio - 5.12.2018 klo 23.52 Ilmianna

Hyvä, jos löytyi. Täällä on liikaa valoa Turun suunnalla, kaukoputkella olisi ehkä löytynyt, mutta kiikareilla ei ollut mitään mahdollisuutta.

 

Ritva Koski-Tiainen - 6.12.2018 klo 00.40 Ilmianna

Kaarinan Kuusistossa näkyi selvästi paljaalla silmällä klo 23.30, luulin ensin lentokoneeksi, mutta kun tarkistin täältä, niin komeettahan se.

Mikko Peussa - 6.12.2018 klo 11.34 Ilmianna

Seurailin komeettaa tunnin hyvin pimeissä olosuhteissa Rymättylässä ja mielestäni kohdetta ei voi missään mielessä sanoa vielä selvästi silmin näkyväksi. Vasta kun pitkillä valotuksilla saa komeetan kennolle ja tietää sen ihan tarkan paikan taivaalla, voi olla pieni mahdollisuus erottaa se silmin. Sekin vaatii kuitenkin pimeän havaintopaikan, vähintään muutamien minuuttien totuttelun pimeään ja katseen suuntamisen hieman ohi kohteesta. Silloinkin se on hyvin epävarma silmille, jollei ole varma sijainnista. Kohde on hyvin himmeä utuläikkä ja itsekin merkkasin sen vielä kiikarikomeetaksi. Lisäksi kohde ei liiku suhteessa tähtiin vielä niin, että sen erottaisi silmin, joten lentokoneeseen sitä ei missään mielessä voi sekoittaa.

Näin siis itse koin ja tulkitsin tilanteen 5-6.12 seurattuani kohdetta tunnin verran hyvin pimeästä ympäristöstä, sekä kuvaamalla että visuaalisesti.

Tietysti näkökykymme hämärässä vaihtelee, mutta olen pitänyt omaani siltä osin vielä kunnossa, vaikka lähinäkö vaatiikin jo silmälasit.

Marko Pekkola - 6.12.2018 klo 11.44 Ilmianna

Jep, ei ole vielä selvästi paljain silmin näkyvä, mutta syrjäsilmällä katsoen ja pimeällä paikalla & hyvällä kelillä voi jo nähdä hentoisen täplän, kun tietää mihin katsoo.  

Matti Tainio - 6.12.2018 klo 12.14 Ilmianna

Pimeällä taivaalla Wirtanen on varmasti kiikarikomeetta ja tarkkasilmäisille jopa paljain silmin näkyvä. Täytyy seuraavan otollisen illan mittaan hakeutua parempaan paikkaan ja  ottaa mukaan pidempää kalustoa sekä seuranta. Eilisen yrityksen tavoitteena oli saada vain havainto.

Lisäsin pari pinottua kuvaa, joista näkyy jo vähän enemmän.

 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.