Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Komeetan pää paljain silmin Wirtanen - 5.12.2018 klo 23.30 - 6.12.2018 klo 00.30 Naantali, Rymättylä Observation number 79662

Visibility II / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Monenlaista ongelmaa oli, kuten nytkähtelevä manuaaliseuranta, napasuuntaus pielessä ja kova hyytävä tuuli, mutta seeing oli hyvä. Tulipahan kuitenkin Wirtanen bongattua ja ikuistettua näin amatöörivälineilläkin.

Merkkasin kohteen kiikarilla näkyväksi ettei mene liiotteluksi, mutta melkein väittäisin että erottui visuaalisestikin, kun silmä tottui pimeään ja katsoi sopivasti ohi kohteen.

Kuvasin kohdetta paikalta, jonka olen myös itse ilmoittanut havaintopaikat lomakkeella.

 

EDIT: Havainnon otsikko vaihdettu muotoon "Komeetan pää paljain silmin Wirtanen"


More similar observations
Additional information
 • Havainnon kohde
  • Komeetta
 • Kohteen nimi
  • 46P/Wirtanen
 • Sää
  • Pilvetön taivas ja seeing oli hyvä.
 • Komeetan otsikko
  • Komeetan pää paljain silmin
Technical information

Canon EOS 550D, EF 75-300mm ja Samyang 14mm.

Comments: 9 pcs
Timo Alanko - 6.12.2018 klo 06.53 Report this

Kivastihan tuo on jo tullut kuvissa esiin! Vaasassa oli taivas aina välillä hieman auki, mutta ainakin minulla etelänpuolen horisontti ihan mahdoton. Kiikarilla yrittelin, mutta ei mitään toivoa. Parempaa odotellessa...

Mikko Peussa - 6.12.2018 klo 11.39 Report this

Voihan se Timo näyttää kuvissa siltä, mutta kohde on vielä erittäin himmeä. Kuvissa 1. ja 2. on valotusta 140 -160 sekuntia suurella ISO-arvolla ja viimeisessäkin ISO-arvo peräti 6400 kuten croppikennon kohinastakin voi päätellä. Kategoria kiikarikomeetta on mielestäni ihan passeli tulkinta toistaiseksi.

Marko Pekkola - 6.12.2018 klo 11.41 Report this

Ei kyllä olisi ollenkaan ihme, jos näkyisi ja varmaan näkyikin, jo syrjään katsomisen taktiikalla paljain silmin. Ulkomailla tämä on jo 9 päivää sitten bongattu paljain silmin pimeissä havaintopaikoissa, hyvällä kelillä. Ja kirkkaus on siitä kasvanut.  

Mikko Peussa - 6.12.2018 klo 11.55 Report this

Totta Marko. Parin komeettaan liittyvän kommenttisi tukemana vaihdan tämän havainnon kategorian himmeäksi silmin näkyväksi. Mutta se tosiaan vaatii juuri nuo olosuhteet mitä edellä mainitsit. Seeing oli eilen puolen yön aikaan hyvä ja havaintopaikka niin pimeä, että uskon nyt itsekin visuaalihavaintooni, mutta tosiaan hyvin himmeään sellaiseen.

Matti Tainio - 6.12.2018 klo 12.17 Report this

Hyvin näkyy näissä kuvissa pimeän paikan merkitys. Mikon kuvissa Wirtanen näyttää jo komeetalta, vaikka materiaalia on joutunut venyttämään

Veikko Mäkelä - 13.12.2018 klo 22.58 Report this

Oikeampi kuvaus komeetalle oli "Komeetan pää paljain silmin", sillä pyrstöähän et Wirtasella nähnyt, vaikka himmeän utuisen koman.  Noissa otsikoinneissa ei toki ole tarkkoja selityksiä.

Mikko Peussa - 13.12.2018 klo 23.17 Report this

Tottahan tuo on Veikko Mäkelä mitä edellä kommentoit. Komeetasta erotti 5.12 vain koman silmin, mutta senkin hyvin himmeästi vasta kun silmä tottui ja havaintopaikka oli pimeä. Vaihtoehdon "Paljain silmin himmeä pyrstötähti" valitsin otsikkoon, koska siinä korostettiin sitä himmeyttä.

Oikea valinta olisi ehkä "Himmeä komeetan pää paljain silmin" mutta sellaista valintaa ei ole.

Vaihdoin kuitenkin otsikoksi ehdottamasi vaihtoehdon.

Veikko Mäkelä - 14.12.2018 klo 21.59 Report this

Otsikon tekstit ovat joo vähän hämääviä. Havaintolomakkeen opasteesta "katso kuvina" voi katsoa, mitä eri otsikoinneilla on ajateltu.

Hieno juttu, teitä on jo muutamia, jotka olette kuittailleet komeetan paljain silmin nähdyksi.

Edellisestä (varmasta) Suomessa nähdystä paljain silmin -komeetasta onkin ehtinyt vierähtää jo 2,5 vuotta (252P/LINEAR; huhtikuussa 2016).

Mikko Peussa - 14.12.2018 klo 22.35 Report this

12.12 oli puolenyön paikkeilla kirkasta Turussa, mutta silloin ei ollut mitään toivoa erottaa komeettaa paljain silmin Turun laidalta, jossa haittavaloa oli enemmän. Mutta hämäränäkökyky tietysti myös vaihtelee eri ihmisillä. Se on tullut hyvin todistettua, kun ollaan porukalla laskettu seulasten tähtiä Kemiönsaarella :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.