Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Komeetan pää paljain silmin Wirtanen - 12.12.2018 klo 22.00 - 13.12.2018 klo 00.30 Hattula Observation number 79741

Visibility IV / V

Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Illalla käydessäni ulkona roskia viemässä koin yllätyksen: taivas oli seljennyt, vastoin kaikkia ennusteita. Satelliittikuva kertoi pilviaukon olevan pieni, niinpä täytyi nopeasti alkaa pystyttää havintolaitteistoa. Tämä voisi nimittäin olla ainoa mahdollisuus saada komeetta-Wirtasesta hyviä kuvia!

Mutta niinhän siinä kävi, että pilvet valtasivat taas taivaan juuri, kun olin saanut ensimmäiset kuvat. En kuitenkaan vielä luovuttanut vaan jäin seuraamaan tilanteen kehittymistä. Pilvet repeilivät aika ajoin, kunnes noin kahden tunnin odottelun jälkeen pilvet väistyivät vähitellen kokonaan! Ehkä pientä utua taivaalle jäi, mutta se ei haitannut.

Wirtanen näkyi kiikareilla helposti pienenä utupallona ja paljain silminkin komeetta näkyi syrjäsilmällä katsoen, kunhan peitti katulamput näkyvistä ja antoi silmien tottua pimeään. Selvästi ehti illan aikana huomata komeetan liikkeen tähtien suhteen.

Sain valotettua komeettaa yhteensä 45 minuuttia puolen minuutin valotuksilla. Ensimmäinen kuva on pinottu kohdistamalla komeettaan ja toinen tähtiin. Kolmas on lähikuva ensimmäisestä. Arvioin kuvasta komeetan pään halkaisijaksi 40 kaariminuuttia. Kuvassa saattaa olla nähtävissä aavistuksenomaista pyrstönalkua kello 10 suuntaan. Animaatiossa näkyy komeetan liike tähtien suhteen 50 minuutin aikana.

Kuvaaminen loppui, kun pilvet jälleen peittivät taivaan, ja pääsin vihdoin nukkumaan. Mutta kyllä kannatti odottaa! Lisäksi näin illan aikana useita kirkkaita geminidejä!


More similar observations
Additional information
 • Havainnon kohde
  • Komeetta
 • Kohteen nimi
  • 46P/Wirtanen
 • Pään läpimitta
 • 40 kaariminuuttia
 • Komeetan otsikko
  • Komeetan pää paljain silmin
Technical information

Canon EOS 1000D, EF 200mm L, Star Adventurer, f/2,8 90x30s = 45 min, ISO 800, DSS

Comments: 8 pcs
Timo Alanko - 13.12.2018 klo 18.47 Report this

Upeat kuvat! Vähän on niin kuin puukkoa haavassa kääntelisi, kun näitä katselee. Ei ole Vaasassa näkynyt, eivätkä ennusteet lupaa mitään hyvää. Itsekin investoin seurantalaitteistoon...

Juha Parvio - 14.12.2018 klo 09.12 Report this

Kiitos! :-)

Juha Parvio - 14.12.2018 klo 13.32 Report this

Tutkailin netistä, miten toimii tuo Larsson-Sekanina-filtteri, jota jotkut havaitsijat ovat täällä Taivaanvahdissakin käyttäneet komeettakuviin saadakseen pystöä paremmin esiin. Yrityksen ja erehdyksen kautta sain väsättyä ihan manuaalisesti Gimpissä jonkinlaisen Larsson-Sekanina-filtteröidyn kuvan Wirtasesta, jonka lisäsin havaintoon. Kuva vahvistaa epäilyni, että pyrstöä on näkyvissä komeetan päästä kello kymmenen suuntaan, mutta hyvin heikko ja piirteetön se on.

Tapio Lahtinen - 14.12.2018 klo 14.52 Report this

Tuossa ei nyt näy sitä toista sivupyrstöä.
Netissä oli joku komeettasivusto johon pystyi laittamaan kuvia ja sai enemmän kaivettua esiin. En vaan nyt muista/saa haettua mikä se oli.

Voitto Pitkänen - 14.12.2018 klo 17.56 Report this

Mahtava tuo animaatio. Ripeästi liikkuu ...

Tero Sipinen - 14.12.2018 klo 18.32 Report this

Tämä saattaisi olla se Tapion tarkoittama nettipalvelu:

http://www.psi.edu/research/cometimen

Mikko Peussa - 14.12.2018 klo 19.34 Report this

Nätti setti ja komea animaatio.

Juha Parvio - 14.12.2018 klo 20.34 Report this

Kiitos kaikille kommenteista! Tosiaan, tässä ei nyt näy toista pyrstöä niin kuin Tapion aikaisemmassa havainnossa. Täytyy varmaan tuotakin nettipalvelua kokeilla jossain vaiheessa. Kun vaan tietäisi mitä arvoja sinne syöttää, on niin monta kenttää täytettävänä...

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.