Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Trombi - 20.9.2018 klo 16.00 - 20.9.2018 klo 19.00 Agrigento, Sisilia, Italia Havainto numero 79813

Näyttävyys: V / V

Tänään vierailimme Unescon maailmanperintökohteella Valle dei Templillä. Joka puolella näkyi kivoja pilviä, mutta myrskyä ei vielä näkynyt. 

Kaupungista lähtiessämme osui näkökenttään kaukana meren yllä vesipatsas! Ilmiö, josta olin haaveillut koko myrskybongariurani ajan, oli nyt vilahtanut silmieni edessä. Nopeasta bussista ei kuvaaminen onnistunut, mutta kaverikin ehti nähdä hieman myöhemmin saman. Vielä hetkeä myöhemmin nähtiin kaksi vesipatsasta lisää! Huikea fiilis, ensi kerralla toivottavasti kuvien kanssa.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Vesipatsas info

   Vesipatsas on voimakkaasti pyörivä pilvi- ja vesipatsas, joka 1) ulottuu pilvestä vedenpintaan asti ja 2) pyörii voimakkaasti.

   Suomessa vesipatsaita nähdään lähinnä loppukesällä ja syksyllä meren yllä. Niitä syntyy varsinkin silloin kun kaakosta saapuu lämmintä ja kosteaa ilmaa.

   Maa-alueilla vesipatsaan kaltaista pyörrepilveä kutsutaan trombiksi. Trombeille on Taivaanvahdissa oma rasti ruutuun -valintansa vesipatsaan yläpuolella. 

    

   Vesipatsas. Kuva Tuomas Pelto.

    

   Vesipatsas. Kuva Olli Vesanto.

Tekniset tiedot

Canon PowerShot SX130

Kommentteja: 2 kpl
Marko Pekkola - 28.12.2018 klo 20.32 Ilmianna

Onnittelut näkemisestä. (P.S. Olen nähnyt pitkään painajaisunia, että sama toteutuisi omalla kohdalla - trombi tai vesipatsas ilman kameraa.)

Juho Kinnunen - 22.1.2019 klo 16.24 Ilmianna

Kiitoksia. Etäisyyttä oli "onneksi" suhteellisen paljon, joten ei kuvista olisi tullut kummempia, vaikka olisikin bussi pysäytetty. Joka tapauksessa kiva ensihavainto!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.