Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Koko taivaan revontulet - 4.1.2019 klo 19.27 - 4.1.2019 klo 21.00 Sodankylä, Keski-Luosto Havainto numero 80177

Näyttävyys: V / V

Revontuliennusteet tapissa, Pyhätunturilla taivas ummessa, Sodankylän kamerassa tähtitaivas...siispä sinne suuntaan. Luostontietä ajellessa pysähdys Koparan risteyksen kohdalla, tähtitaivas...jatketaan eteenpäin, pysähdys Rykimäkerossa niin ikään tähtitaivas, vielä päätös ajella Keski-Luostolle.  Torvisen majan parkkipaikalle rattaat parkkiin ja ulos, tähtitaivas ja reposkaari joka meni yli etelän puolelle. Hieman näyttää pilvistyvän lännen puolelta, tuleeko tähän suuntaan ei näyttäis pysyvän siellä suunnilla. Kamerat jalustoille ja koe kuva, koko taivas vihreänä. Odoteltiin hieman ja alkoi näkymään todella kirkas kaari Keski-Luoston yllä , kohta tapahtuu. Meni hetki ja taivaalle muodostui upea näytelmä. Hetken päästä paikalle kurvasi kaksi pakua joista purkautui lauma turisteja, oli paikallinen yrittäjä jolla oli ohjelmassa näyttää revontulia turisteille. Siirryttiin sivummalle ja se kannatti, saatiin kuvata rauhassa ilman otsalamppujen välkettä ja huutoa joka koostui pääosin sanoista Omg !  Huikeaa ajateltiin ja kamerat lauloi Keski_Luoston pimeydessä. Tulia näkyi ympäri taivasta ja oli vaikea mihin päin kuvata. Välillä himmenivät ja taas kirkastuivat !  Päivitystä revontulikyttääjiin paikan päältä.  Kävipä tuuri että lähdettiin oikeaan suuntaan. Vähän ennen klo. 21.00 taivas jo peittyi pilvimassaan. Kamppeet autoon ja takas Pyhän suuntaan. Pysähdys  Koparassa...Pyhällä selkeämpää siis jatketaan Pyhäjärven risteyksen lähelle missä aiemmin kuvattu repoja. Rattaat parkkiin tösäpysäkille ja sinkoutuminen ulos, pilvistä mutta aukkoja pilvissä, hetki ja yläpuolella alkoi tapahtumaan. Jalustat..kamerat ja otsalamput, ollaan pimeässä ja tiellä jossa autoillaan reipasta vauhtia. Upeaa muotoa aivan yläpuolela jollaista en ennen ole nähnyt..koronaakin tais pukata pilvissä. ei mennyt kauan kun pilvimassa saapui ja tämä oli ohi !  Päätös, mökkiä kohden ja se oli siinä. Huikea ilta jossa oli mukana roppakaupalla tuuria !


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

  • Muotojen yläosat punaiset info

   Yläosiltaan paljain silmin punaisia revontulia havaitaan useimmiten vöissä ja pitkissä säteissä. Tällöin alaosat ovat tyypillisesti vihreitä. Jos ylemmät osat ovat auringonpaisteessa, voi punainen olla vihreää voimakkaampi. Tämä punasävy on peräisin atomaarisen hapen viritystilan purkautumisesta.

    

   Yläosaa kohti punertuvia revontulia. Kuva Karri Pasanen. 

    

   Yläosasta punainen revontulivyö. Kuva Simo Aikioniemi.

    
    

   Punaista väriä revontulten yläosassa. Kuva Tom Eklund.

  • Loimuavia revontulia (flaming) info

   Loimuava (englanniksi flaming). Tämä revontulien harvinainen alaluokka ei tarkoita niinkään yksittäistä muotoa, vaan suurta aluetta taivaalla. Loimuavissa revontulissa taivaalle ilmestyy ylöspäin magneettista zeniittiä kohti pyyhkiviä tavallisesti kirkkaahkoja aaltoja. Hyvin harvoin aallot voivat pyyhkiä alaspäin. Loimuamisen yhteydessä raportoidaan tavallisesti vöitä, harvemmin läiskiä.

Tekniset tiedot

Canon 5D Mark 4 Sigma 14 mm F/1.8 DG HSM ART Canon 5 DSR Tamron SP 15-30 mm DI VC USD G2

Kommentteja: 2 kpl
Jani Päiväniemi - 6.1.2019 klo 19.17 Ilmianna

Mukava tarina reposkyttääjän illasta ja hienot värikkäät revontulikuvat!

Antero Ohranen - 6.1.2019 klo 21.35 Ilmianna

Hienot kuvat sieltä pohjoisesta!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.