Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Keinovalopilareita - 9.1.2019 klo 22.15 - 10.1.2019 klo 03.08 Kempele Havainto numero 80216

Näyttävyys: II / V

Sääennuste lupaili Kempeleeseen yöksi selkeää. Iltapäivällä nukkumaan mutta ei siitä mitään tullut, vieressä olevan päiväkodin tenavat pitivät pihalla leikkiessään melkoista meteliä. Sääennuste oli ehtinyt muuttua pilviseksi. Ylös vain ja kahvin keittoon ja pääsee sitten iltasella nukkumaan ajoissa.

Television katselua ja mainostauolla aina ulkona vilkaisu ympäristöön että miltä se todellisuus näyttää.

22:15 Köykkyrin valaisimien yllä oli kohtalaisen selkeät pilarit ja ei muuta kuin vauhdilla pukeutuminen ja varusteet matkaan ja ulos.

Kohtalaisia pilareita ympäristössä riitti ja hetkessä hengästyttiin veivaten fatbike pyörällä lähiseutua ja pilareita kuvaten ja sitten ne näytti katoavan.

Siirtyminen rahtiterminaalin ympäristöön ja siellä oli pilareita ja tovi siellä vierähti. Linssiä sai pyyhiä ahkerasti ja jäähile tuli vaakatasossa etelästä päin. Aikaisemmin vaikutti tulevan pohjoisesta päin.

Terminaalialueen kuvaamisten jälkeen kohti kotia pienen mutkan kautta ja samalla havaiten että pilareita riitti kaukanakin. Tupoksessa ja Oulunsalossa mutta ei jaksa pyörällä ihan koko seutua kiertää.

Zeppelinin ympäristö oli taas pilareita täynnä ja edelleen jatkui kuvaaminen, uskalsi jo asetuksilla leikkiä ja ahkeraa oli linssin pyyhkiminen.

Pyörä oli jo kotona varastossa kun vielä piti kävellä läheiseen metsään taltioimaan köykkyrin laskettelurinteen valaisimien muodostamat pilarit.

Viimeisen kuvan otettua 3:04 pilarit ympäristössä katosivat. Köykkyrin pilarit vielä sinnittelivat mutta lopulta nekin katosivat. Tämän jälkeen taivas olikin tähtitaivas mutta akut oli jo lähes tyhjät.

Toistaiseksi selkeimmät pilarit "tälle kaudelle" ja pitkäkestoisimmat, eikä siltikään ehtinyt kuvaamaan kaikkea sitä mitä tahtoisi.

Kuvia sai rajata reilustikin, ainakin suurinta osaa. Kuvia ehti kertyä tasan 100 kpl.

Kello olisi 5:30 joten jokohan ehtisi nukkumaan.

Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Kommentteja: 3 kpl
Mikko Peussa - 10.1.2019 klo 11.04 Ilmianna

Hieno setti kauniita pilareita.

Lauri Kangas - 10.1.2019 klo 17.08 Ilmianna

Tyylikkäät pilarit!

Eero Karvinen - 10.1.2019 klo 19.45 Ilmianna

Komeita keinovalopilareita. Taitaa ensimmäisessä kuvassa olla jättikokoinen kielletty ajosuunta-merkki omana hauskana yksityiskohtanaan.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.