Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

M42, IC 434 - 11.1.2019 klo 20.30 Helsinki Havainto numero 80270

Näyttävyys: IV / V

Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Lähdin uudestaan Kallahteen tähtiä kuvaamaan, sillä oli luvassa täysin selkeä yö ja halusin valottaa Orionin sumuja selvästi pitempään kuin viime kerralla. Tuuli oli kuitenkin nyt melko navakka. Aluksi pystytin seurantajalustan aivan rannan tuntumaan, mutta totesin pian, että tuuli tärisyttää jalustaa aivan liikaa, jolloin hyvin kuivien saaminen olisi ollut mahdotonta. Päätin siirtää jalustan rannalla olevan kiipeilytelineen viereen, jonka katveessa tuuli olikin selvästi maltillisempaa. Tässä kuvaaminen onnistui hyvin.

Käytin tällä kertaa vain minuutin valotuksia, jotta tähdet eivät venyisi seurannan epätarkkuuden takia. Kuvassa on valotusta tasan kolme tuntia. Ensimmäisessä rajauksessa on Orionin suuri kaasusumu M42 ja juokseva mies, toisessa Hevosenpääsumu ja liekkisumu. M42 on käsitelty kolmessa osassa, jotta kirkas keskusalue ei palaisi niin pahasti puhki.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • M42, IC 434
 • Tähdistö
  • Orion
 • Sumut
  • Emissiosumu info

   Emissiosumussa lähistön kuumat tähdet saavat kaasun hehkumaan. Sitä ei tule sekoittaa heijastussumuun, joka on kaasua, jota lähistöllä olevat tähdet vain valaisevat.

   Ulkonäöltään kaasusumu on epäsäännöllisen muotoinen kohde ja sumun himmeät osat vaativat näkyäkseen suurehkoja havaintovälineitä.

    

   Heijastussumuja Kefeuksen tähdistössä. Isompi osa koostuu sumuista Cederblad 214 (Ced214) ja NGC 7822. Alempi pyöreä sumu on nimeltään Sharpless 170 (Sh2-170). Kuva J-P Metsävainio.

    

   Orionin kaasumu. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   Tähän noin 4 asteen kuvakenttään mahtuu emissiosumut SH2-157, SH2-158, SH2-159, SH2-161 ja SH2-162 (tai NGC7635 eli Kuplasumu) sekä avonaiset tähtijoukot M52 sekä NGC7510. Kuva Juha Kepsu.

    

   NGC 281 eli Pack-Man-sumu. Kohde sijaitsee Kassiopeian tähdistössä. Kuva J-P Metsävainio.

    

   NGC 896 eli IC 1795 eli The North Bear -sumu on Kassiopeiassa sijaitsevan Sydän-sumun (IC1805) kärkinipukka. Kuva Timo Inkinen.

  • Heijastussumu info

   Heijastussumu on kaasua, jota lähistöllä olevat tähdet vain valaisevat. Sitä ei tule sekoittaa emissiosumuun, joka on kaasua, jonka lähistön kuumat tähdet saavat hehkumaan.

   Ulkonäöltään kaasusumu on epäsäännöllisen muotoinen kohde ja sumun himmeät osat vaativat näkyäkseen suurehkoja havaintovälineitä.

    

   Heijastussumut hohtavat sinisinä Seulasten tähtien ympärillä. Kuva Juha Parvio.

    

   Kirkkaan tähden ympärillä sinisenä hehkuva heijastussumu NGC 1333 sijaitsee Perseuksen tähdistössä. Kuva Timo Inkinen.

    

   Sinertävä heijastussumu NGC 2023 näkyy hevosenpääsumusta vasemmalle alaviistoon. Itse hevosenpääsumu on pimeä sumu punaista emissiosumua IC 434 vasten. Oikeassa laidassa on NGC 2024, eli Liekkisumu. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   NGC 7538 Kefeuksen tähdistössä on sekoitus heijastus- ja emissiosumua. Kuva Timo Inkinen.

    

   Heijastussumuja (LBN 550, 552 ja 555) ja pimeitä sumuja (LDN 1228) Kefeuksen tähdistössä. Kuva Juha Kepsu.

    

   Heijastussumu vdB 141 Kefeuksen tähdistössä. Kuva Tero Turunen.

  • Pimeä sumu info

   Pimeät sumut ovat avaruudessa olevaa pölyä, jotka estävät taustalla olevien tähtien ja valoisien tähtisumujen näkymisen. Näin pimeät sumut näkyvät avaruudessa tummina pilvinä.

    

   Hevosenpääsumu on pimeä sumu. Kuva Arto Murtovaara.

    

   Pimeä sumu LDN 1235 Kefeuksen tähdistössä. Kuva Juha Kepsu.

    

   Pimeä sumu LDN 1302. Kuva Tero Turunen.

    

   NGC 1333 on heijastussumu jossa on myös pimeitä sumuja. Kuva Samuli Vuorinen.

Tekniset tiedot

Canon EOS 450D modattu, EF 200mm f/2,8 L, Star Adventurer, Astronomik UHC, f/4-aukkomaski, 180x60s = 3h, ISO 800, DSS, Gimp

Kommentteja: 2 kpl
Aarni Vuori - 13.1.2019 klo 10.35 Ilmianna

Ihan hyvää settiä! 

Kallahdessa kävin itsekkin aikoinani kuvaamassa. Kävelin kerran romppeiden kanssa aivan sinne päätyyn asti. Siellä on käisttääkseni Helsingin kaupungin omistama puuhuvila - erittäin huonossa kunnossa oleva hylätty sellainen.

Juha Parvio - 13.1.2019 klo 16.26 Ilmianna

Kiitoksia! Täytyypä joskus käydä katsomassa tuota niemen kärkeä. Kallahti on kyllä hyvä paikka kuvata, sillä etelä-taivas on suhteellisen pimeä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.