Visibility III / V
The storm brought Christmas lightning. The meteor camera recorded a total of four flashes but two of them were "full hits", meaning only white frames were recorded.
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2022 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Hieno havainto, onnittelut. Joulunajan salamointi on äärimmäisen harvinaista. Myös Turusta tuli salamahavainto tänään klo 7.25.
Myrskylomakkeella on lisätiedoissa ainakin kaksi kohtaa, jotka saattavat joillakin paikkakunnilla (salamoinnin lisäksi) soveltua Tapaninpäivän myrskyyn, nimittäin "laajoja myrskytuhoja" ja - ehkä jossain rannikolla tai merellä - "10 minuutin keskituuli yli 21 m/s".
Selvennyksen vuoksi on kysyttävä, että näkyikö siis selkeitä purkauskanavia eikä vain välähdyksiä? Jos oli pelkkiä välähdyksiä, niin pitäisin todennäköisempänä linjoille jne putoilevista roskista ja kaatuilevista puista johtuvia "oikosulkuvälähdyksiä". Ainakin oman kokemuksen mukaan niitä näkee oikeastaan joka kerta pimeään aikaan sattuvien myräköiden aikana.
Ei näkynyt purkauskanavia. Poisjätetyt kuvat olivat täysin valkoisia koska purkaus tapahtui kameran läheisyydessä. Salama valaisee pihan yläpuolelta, näkyy valvontakameran videolla. Kamerasta kolme kilometriä pohjoiseen ja n. 90 astetta eri suunnassa on 400kV:n linja. Siitä lähtevät purkausvalot ovat olleet vihertäviä. Kuvan alareunassa kulkee päärata. Siitä lähtee pakkaskelillä saman värisiä purkauksia mutta silloinkin valo tulee alhaalta ja aiheuttaja näkyy kuvassa. Ensimmäisen kuvan välähdyksen suunnassa on Hyvinkäältä Vantaalle menevä voimalinja mutta muiden välähdysten kohdilla ei voimalinjoja ole. Nyt, kuten aiemminkin, ukonilmalla välähdykset ovat liikkuneet pilvirintaman mukana kun taas sähköjohtojen kipinöinti on paikallista ja tapahtuu siellä missä sähköjohdotkin ovat, useimmiten vielä aika lailla vakiopaikoissa. Läheisen voimalinjan kipinöintiä en ole nähnyt omissa kuvissani mutta joskus ihan visuaalisesti koska linja kulkee siskoni maatilan laitumen päässä.
Keskustelunne johdosta olen antanut saman päivän Turun havaintoihini pari tarkentavaa lisätietoa.
Myöhäinen kommentti,400kV ja 110 kV:n linjat on rakennettu puuvarmoiksi eli millään myrskyllä mikään puu ei kaatuessaan voi osua linjaan ja aiheuttaa valokaarta,sen sijaan 20 kV:n linjat ei ole-todellakaan-puuvarmoja ja suurin osa myrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista ja valokaarista johtuu juuri 20 kV:n linjoille kaatuneista puista,alin 400 V:n linja on taas eristettyä mustaa kierrekaapelia eli AMKAa josta tulee valokaari vain jos sse katkeaa-yleensä puu jää makaamaan linjan päälle ilman valokaarta.
Rautateillä käytetään 25 kV:n jännitettä ja ne ei ole puuvarmoja.Pakkaskeleillä veturin virrotin pidetään n 5 cm päässä ajojohtimesta aiheuttaen nätin vihreän valokaaren joka näkyy kauas.
Tämä on varmaan myöhäsin kommentti Taivaanvahtiin...:)
Kiitos Markku todella loistavasta selityksestä!
Kuvassa ei ole junan aikaansaama valokaari. Niitä talvisaikaan pakkaskelillä näkyy useinkin. Päärata menee kuvan alalaidassa. Junien valokaaret valaisevat alhaaltapäin, ei niinkuin kuvassa. Junien valokaaret eivät riitä valaisemaan pihaa niin että valvontakamera niistä heräisi.
Apua....en todellakaan tarkoittanut että juna olisi aiheuttanut kuvaamasi ilmiön,kommentoin yleisellä tasolla sähkölinjojen valokaaria,sähkömies kun olen,ja se rautatie kommentti sattui jäämään viimeiseksi.Missään tapauksessa juna ei voi aiheuttaa kuvaamaasi ilmiötä,kyllä sen täytyy olla salaman aikaansaannoksia.Olisiko juuri kuvauspaikan yläpuolella välähtänyt ilmasalama?
Veturin valokaari,vaikka kirkas onkin,ei riitä valaisemaan maisemaa "valkoiseksi".Toinen mieleentuleva selitys olisi lähistöllä olevalle 20 kV:n linjalle kaatunut puu ja siitä syntynyt valokaari joka on paljon kirkkaampi kuin veturin valokaari.Valokaari syntyy uudestaan n 2 minuutin kuluttua kun automatiikka sähköasemalla yrittää kytkeä uudestaan linjaa jännitteiseksi.En oikein jaksa uskoa että 400 kV:n linjassa olisi ollut valokaari,niihin ei puut osu.
Pahoitteluni väärinkäsityksestä,virhe oli minun.
Ei ukonilma talvella kovin harvinainen ole. 2000-luvulla, olikohan 2005 tai 2006, uudenvuoden aaton aattona täällä Oulun korkeudella oli jyrinää ja salamointia.
Talvella nähdyt salamat voi tarkistaa myös ukkostutkilta. Itse havaitsin useita salamoita 14.12.2011 klo. 16.45 -17.30, joista tein myös havainnon Vahtiin. Niissä ei tosin ollut mitään epäselvää, sillä osasta kuului myös jyrinä ja salamaniskut näkyi myös muistaakseni FLC:n salamatutkassa. Iltauutisissa mainittiin myös, että Turun alueella ukkosti. Kokemuksena ukkosen seuraaminen talvella on erikoinen tapahtuma, mutta ei mielestäni kovin yleinen. Yleensä talvisalamat on pilvisalamoita ja purkauskanavia on vaikea erottaa. On varmasti talvia, jolloin ei salamoi yhtään, mutta keskimäärin pari kertaa taitaa salamoida talvisin.
Salamapaikannin on täsmällisempi ilmaus, tutkiahan ne eivät ole. Muistelen, että salamoita rekisteröitiin tuolloin useammallakin paikantimella.
Tapaninpäivänä 2011 havaittiin todistettavasti myös salamoita, niistä on havaintoja myrskybongausjaoston havaintokannassakin. Varmaankin samana yönä on nähty myös noita valokaaria.
Aivan, salamapaikannin on tarkempi määritelmä kuin yleisesti käytetty salamatutka. Tapaninpäivän tilanteesta ei ole minullakaan tarkempaa tietoa, mutta 14.12 ukkonen oli huomiota herättävä ja silloin se myös näkyi näissä paikantimissa. Yhtä kaikki, salamia näkyy ja purkautuu myös talvisin, joten asia on siltä osin reerassa :)
Espoossa 4.01.2017 talvisalama ja jyrinät heti perään keskiviikkona klo 0.33. samaan aikaan tiheää lumisadetta.