Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

M42 'Great Orion Nebula' - 9.1.2019 klo 21.00 - 10.1.2019 klo 03.00 Fregenal de la Sierra, Espanja Havainto numero 80376

Näyttävyys: I / V

Aarni Vuori, Kirkkonummen komeetta

Tähtisumu joka näkyy paljain silmin, sehän on kaikille tuttu M42 Orionin sumu, Orion Nebula. Itse pidän enemmän ilmeisesti vanhaksi käyneestä nimestä 'Great Orion Nebula'. Kirkkauden myötä kohde on helposti kuvattavissa ja tietenkin myös havaittavissa. Vaikkakin kyse on sumusta, näyttää se paljain silmin niin tähtimäiseltä että mikäli ei asiaa tiedä, uskoo sen olevan tähti Orionin tähtikuvion miekassa. Sumu löydettiin tiettävästi vuonna 1610. Kunnia löydöstä kuuluu ranskalaiselle tähtitieteilijälle nimeltä Nicolas-Claude Fabri de Peiresc.

Itse sumu on noin 1500 valovuoden päässä meistä, ja sen koko on noin 30 valovuotta. Tämä suuri emissiosumu saa energiansa sumun keskellä olevasta tähtirykelmästä nimeltä Trapetsi. Kuten usein niin tämäkin sumu on uusien tähtien syntypaikka.

Kuvassa on useita muitakin luetteloituja ja M42:sta erillisiä kohteita. Aivan Orionin sumun 'tyvessä' on pisaramainen sumu M43, eli De Mairanin kaasusumu.

De Mairanin sumusta vasemmalla tuon tumman poimumaisen muodon vieressä on Sh2-279, eli Running Man Nebula. Jätin kuvan tarkoituksella 'kyljelleen' siihen nähden miten me tämän kuvan koemme Orionin tähtikuvion ollessa pystyasennossa. Tästä johtuen 'Juokseva mies'-muoto on hiukan vaikeasti tuosta havaittavissa, mutta kääntämällä näytön 90 astetta oikealle lienee asia hyvinkin selkeä. :)

Itse näen Orionin sumussa ruusun, jonka tyvessä on tuo De Mairanin sumu. Vaikka kohde on tuttu ei se koskaan menetä hohtoaan.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • M42 'Great Orion Nebula'
 • Tähdistö
  • Orion
 • Sää
  • Kirkas, hyvä seeing, ei kuuta, lämpötila 0 C.n tuntumassa.
Tekniset tiedot

Esprit 100ED X 0.75 redu, ATIK 460EXm, Astrodonit, 10Micron1000GM. LRGB, kutakin 24 X 3 min. Myöskin 20 X 30 sekunnin valoja kutakin LRGB.

Kommentteja: 3 kpl
Mikko Peussa - 17.1.2019 klo 22.08 Ilmianna

Aivan loistava kuva jälleen!

Satu Juvonen - 17.1.2019 klo 22.32 Ilmianna

Älyttömän hieno! 

Aarni Vuori - 18.1.2019 klo 12.09 Ilmianna

Kiitos kovasti!

Tää on siinä mielessä haastava kohde että kuvassa on sekä tummia sävyjä ja sitten tuo helposti puhkipalava keskusta jonka vuoksi tarvitaan nuo lyhyet valotukset. 

Ja helposti vielä näillä muokkauohjelmilla saisi sen tuosta vielä revittyä niin HDR.ksi että oksat pois. 

Makuasioista ei sovi kiistellä, mutta omille silmille se on aivan siinä rajoilla, jos nyt muokkaisin uudestaan tekisin ehkäpä jopa hiukan pehmeämmän.

Samoin tuon keskustan kanssa mulla kalibroimattomassa näytössä jossa kontrasti/kirkkaus ei ole sama kuin muokkausnäytössä näyttää että keskusta olisi edelleen pieneltä osin palanut puhki.

 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.