Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Keinovalopilareita - 16.1.2019 klo 17.00 - 16.1.2019 klo 19.00 Kempele Havainto numero 80378

Näyttävyys: II / V

Iltasella, snooker peliä seuraten, vähän väliä vilkaisu ulos ikkunasta. Valopilareita alkoi ilmaantumaan joten siihen loppui pelin seuraaminen ja hetken päästä oltiin ulkona.

Pyörällä ei lähdetty liikkeelle vaan kävelemällä viereisen metsän ja pellon laitaan. Köykkyrin laskettelurinteen valaisimien aikaansaamat pilarit olivat jälleen ympäristön voimakkaimmat Lunta oli tullut siihen tahtiin että pelto oli vailla muita jälkiä. Hetken päästä taas leikittiin viereisen männyn kanssa suhteessa pilareihin.

Kävely jatkui vähän kierrellen ja yksi kuvaperspektiivi oli rahtiterminaalin suuntaan josta nousi vähän värikkäämpiä pilareita.

Kävelemällä yritettiin vielä löytää jotain kuvattavaa mutta kehnoiksi jäi ne yritykset.

Ehkä tunnin ajan oli pilarit kohtalaisia ja sitten alkoivat hiipumaan vaikka Köykkyrin pilarit sinnittelivät vähän pitempään.

Kameran asetusten suhteen tuli myös hiukan seottua mutta vähän väsyttää kun muutama vuorokausi venynyt aamuun asti.

Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Kommentteja: 3 kpl
Heidi Rikala - 17.1.2019 klo 19.58 Ilmianna

Hienot pilarit! Kuvat on oikein tyylikkäät!

Mikko Peussa - 17.1.2019 klo 20.41 Ilmianna

Komeita pilareita!

Timo Alanko - 18.1.2019 klo 16.13 Ilmianna

Kakkoskuva on kuin scifi-leffan julisteesta. Ne ovat jo täällä! 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.