Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu myrskyilmiö - 26.12.2011 klo 09.30 Espoo Observation number 805

Visibility IV / V

Kävin Nuuksiossa 26.12.2011. Autoin raahaamaan aamubussin tielle klo 9:00 kaatuneen kuusen syrjään (kuva Kunnarlantieltä). Pirttimäestä länteen lähtevällä metsätaipaleella näin kahden 20-metrisen puun katkeavan. En ole ennen nähnyt tuoreeltaan puun katkeamista, niinpä menin koettamaan onko katkeamiskohta lämmin -- mistä senkin sain päähäni, en tiedä -- ei ollut lämmin. Puuskissa puut taipuivat voimakkaasti, mutta muita katkeamisia en sankassa metsässä nähnyt.


More similar observations
Comments: 4 pcs
Emma Bruus - 26.12.2011 klo 20.55 Report this

Hieno havaintokertomus ja harvinainen kukemus!

Elina Karhu - 27.12.2011 klo 14.10 Report this

Kävin tänään vihdin pääkslahden luontopolulla ihmettelemässä myrskytuhoja. Lähes puolet puista oli juuri katkenneet metrin tai parin korkeudelta, juurikoineen kaatuneita oli jonkunverran enemmän mutta kiinnitin huomiota juuri näihin katkenneisiin. 

Jouni Issakainen - 27.12.2011 klo 15.46 Report this

Kiitoksia kiinnostavista myrskyvahinkojen kuvauksista! Jatkossa voisivat mielestäni olla valaisevia myös lyhyet havainnot siitä, oliko puu lehvästöltään ja kaarnaltaan terve, oliko puu tai sen juuret katkeamiskohdalta käsin raaputellen pehmennyttä (kuusilla esim juurikääpä, Heterobasidion, tekee tyvipuun ja juuret pehmeän kuituisiksi) ja oliko puu esim. erityisen tuulille avoimella paikalla, esim. tuoreita hakkuita/harvennusta vieressä. Tällä en yhtään väheksy oheisten havaintojen merkitystä, mutta tuollaiset tiedot voisi jatkossa auttaa nostamaan vahvimmat luonnonilmiöt muista esiin.

Janne Pyykkö - 27.12.2011 klo 16.11 Report this

Hyviä kysymyksiä Jouni. Näkemäni rungosta katkenneet puut olivat osin lahoja (ainakin ensimmäinen). Muuten en rungosta katkeamisia nähnyt, vaan terveet puut olivat kaatuneet juurineen. Kunnarlantiellä 3 tuntia jälkeeni liikkunut kaveri kertoi, että siellä oli lentänyt puuta nurin ainakin kymmenessä eri paikassa (itse en sitä nähnyt, palasin eri reittiä) joten myrskyn huippu oli ehkä klo 9:30-12. No joo, ei tämä myrsky menneiden kesien suihkuvirtausten vaikutuksia ylitä -- paitsi laajuudeltaan, kun tapahtumapaikkana oli koko Etelä-Suomi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.