Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Muu myrskyilmiö - 26.12.2011 klo 09.30 Espoo Havainto numero 805

Näyttävyys: IV / V

Kävin Nuuksiossa 26.12.2011. Autoin raahaamaan aamubussin tielle klo 9:00 kaatuneen kuusen syrjään (kuva Kunnarlantieltä). Pirttimäestä länteen lähtevällä metsätaipaleella näin kahden 20-metrisen puun katkeavan. En ole ennen nähnyt tuoreeltaan puun katkeamista, niinpä menin koettamaan onko katkeamiskohta lämmin -- mistä senkin sain päähäni, en tiedä -- ei ollut lämmin. Puuskissa puut taipuivat voimakkaasti, mutta muita katkeamisia en sankassa metsässä nähnyt.


Havainnot samasta aiheesta
Kommentteja: 4 kpl
Emma Bruus - 26.12.2011 klo 20.55 Ilmianna

Hieno havaintokertomus ja harvinainen kukemus!

Elina Karhu - 27.12.2011 klo 14.10 Ilmianna

Kävin tänään vihdin pääkslahden luontopolulla ihmettelemässä myrskytuhoja. Lähes puolet puista oli juuri katkenneet metrin tai parin korkeudelta, juurikoineen kaatuneita oli jonkunverran enemmän mutta kiinnitin huomiota juuri näihin katkenneisiin. 

Jouni Issakainen - 27.12.2011 klo 15.46 Ilmianna

Kiitoksia kiinnostavista myrskyvahinkojen kuvauksista! Jatkossa voisivat mielestäni olla valaisevia myös lyhyet havainnot siitä, oliko puu lehvästöltään ja kaarnaltaan terve, oliko puu tai sen juuret katkeamiskohdalta käsin raaputellen pehmennyttä (kuusilla esim juurikääpä, Heterobasidion, tekee tyvipuun ja juuret pehmeän kuituisiksi) ja oliko puu esim. erityisen tuulille avoimella paikalla, esim. tuoreita hakkuita/harvennusta vieressä. Tällä en yhtään väheksy oheisten havaintojen merkitystä, mutta tuollaiset tiedot voisi jatkossa auttaa nostamaan vahvimmat luonnonilmiöt muista esiin.

Janne Pyykkö - 27.12.2011 klo 16.11 Ilmianna

Hyviä kysymyksiä Jouni. Näkemäni rungosta katkenneet puut olivat osin lahoja (ainakin ensimmäinen). Muuten en rungosta katkeamisia nähnyt, vaan terveet puut olivat kaatuneet juurineen. Kunnarlantiellä 3 tuntia jälkeeni liikkunut kaveri kertoi, että siellä oli lentänyt puuta nurin ainakin kymmenessä eri paikassa (itse en sitä nähnyt, palasin eri reittiä) joten myrskyn huippu oli ehkä klo 9:30-12. No joo, ei tämä myrsky menneiden kesien suihkuvirtausten vaikutuksia ylitä -- paitsi laajuudeltaan, kun tapahtumapaikkana oli koko Etelä-Suomi.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.