Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 06.45 - 21.1.2019 klo 07.15 Nurmijärvi Observation number 80543

Visibility IV / V

Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

Pilvipelkoisena karautin testaamaan Klaukkalan Torimäen maisemia ja uusia kuntoportaita. Portaat tosin olivat vasta rakennusvaiheessa, mutta kyllä niissä silti yöpöpperöinen mieli ihan hyvin heräsi.

Maisema oli lähes pilvetön, joten -18 asteen rapsakassa pakkasessa riitti aamuhölkkä ensimmäiselle pysähdystasolle.

Kuu oli dramaattisen näköinen taajaman yllä ja raksin siitä muutaman otoksen. Aika oli kuitenkin kortilla ja piti päättää nopeasti, tullaanko portaat alas peppumäkeä vai jalustaan nojaten. Päädyin jälkimmäiseen.

Parkissa huomasin pienen pilarintyngän katulampusta. Harmikseni kiinalainen halpislankalaukaisija oli irtisanonut yhteistyösopimuksensa edellisessä kuussa, enkä pystynyt kipittämään kuvaan mukaan sillalle. Yritys 10s pikajuoksusta kangistui rappioiseen kuntoon.


More similar observations
Technical information

Sony A7RII, Canon EF100-400mm L

Comments: 9 pcs
Pekka Lähteenmäki - 21.1.2019 klo 15.31 Report this

Hyviä otoksia! Mä pidän nykyään kahta lankalaukaisinta mukana, sillä joko toinen hukkuu (näin on jo käynyt) tai hajoaa (sitä odotellessa).

Timo Alanko - 21.1.2019 klo 18.04 Report this

Olikohan tämä pimennys oikeasti täydellinen? Oikeastaan kaikissa havaintokuvissa oikea yläreuna on valoisa. Kuuhan kulki kyllä varjon yläosassa, mutta oliko pimennys todella 100-prosenttinen?

Emma Bruus - 21.1.2019 klo 19.19 Report this

Timo juu näin ne lähteet väittää, että täydellinen olisi ollut. En kyllä auktoriteettiluottavaisena itse suorittanut tarvittavia laskutoimenpiteitä :D

Havaintoaikakin jäi todella kapoiseksi, enkä ehtinyt osittaisen vaiheen aikana muutakuin kuikuilla loppupimennystä auton ratista. Tämä oli hieman harmittavaa, sillä hienointa on hetket juuri täydellisyyden molemmin puolin, kun reunassa on selkeäpiirteinen sirppi.

Kieltämättä mielenkiintoinen huomio.

Timo Alanko - 21.1.2019 klo 20.09 Report this

Mitähän muuten ns. suuri yleisö tuumaa mediassa, myös täällä olevista kuvista. Ilmiötähän hypetettiin kovasti etukäteen oranssin tai verenpunaisen värikkäänä. Kyllähän se ainakin Vaasan suunnalla aika himmeäksi ja enemmänkin likaisen ruskehtavaksi jäi. Itsekin sain väriä esiin sekuntikaupalla pitkillä valotuksilla. Miten reippaasti se hehkui livenä siellä teillä päin?

Emma Bruus - 21.1.2019 klo 21.45 Report this

Saihan sitä tummanpunaista palloa ihan valottaa.

Tuskailin tuonne laskettelurinteeseen jo kiivettyäni, että olin valotuksen kannalta ottanut kantoon pallonivelisen jalustan. Se ei ole kovin hyvä kannattelemaan kameraa pitkällä ja painavalla putkella, mutta päätyikin mukaan lähinnä painonsa (tai sen puutteen) takia. Toisaalta kun oli ylös liukkaita portaita kavunnut ja aika kortilla, ei enää vaihtamaankaan päässyt. :( Tämä ja tarvittu valotusaika tuottivat tuskaa erityisesti pystykuvissa, vaikka ISOakin nostelin. Suurin osa päätyi tärähtäneinä roskiin.

Matti Helin - 21.1.2019 klo 21.59 Report this

Kauniit kuvat. 

 

Timo, mielestäni tämä pimennys oli melko tumma. Kuu näkyi ruskeana kiekkona, ei ollenkaan niin heleänä kuin välillä. 

Syynä tähän ovat mahdollisesti ilman epäpuhtaudet, kuten tulivuorenpurkaukset, metsäpalot etc.,eli ennalta ei oikeastaan pysty sanomaan millainen pimennyksestä tulee. Arvailla kyllä voi. 

Lisää tietoa täältä:

https://www.universetoday.com/122529/what-color-is-the-moon-a-simple-science-project-for-sunday-nights-eclipse/

https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2018/12/11/kuunpimennys-21-1-2019/

Kuun kirkkaus oli mielestäni Danjonin asteikolla luokkaa 2-3, lähempänä kahta. 

 

 

Matias Takala - 22.1.2019 klo 14.47 Report this

Ei siitä ole kyllä mitään epäilystä etteikö pimennys olisi ollut täydellinen.

Lauri Kangas - 22.1.2019 klo 14.57 Report this

On melko epätavallista että Kuu kulkisi niin keskeltä varjoa ettei edes syvimmässä vaiheessa näkyisi yhtään epäsymmetristä valaistusta. Siellä varjossa on kuitenkin todella suuret valaistuserot riippuen siitä missä kohtaa keskustan ja reunan välillä ollaan.

Tässä tapauksessa oltiin kuitenkin ihan selvästi täydellisen puolella. Kun kokonaan pimentynyttä kuuta valotetaan oikein (siis siten ettei tule pelkkää pimeää kuvaa), niin se kirkkaampi reuna voi erehdyttävästi näyttää osittaiselta pimennykseltä jos noita kuvia ei ole aiemmin tottunut katselemaan.

Kuitenkin jos tuota samaa valotusta käytettäisiin niin kauan että ihan oikea auringon valaisema reuna tulee näkyviin, niin se olisi kirkkaudeltaan aivan eri luokkaa kuin tuo syvimmässä vaiheessa näkyvä muita osia kirkkaampi reuna.

 

Lauri Kangas - 22.1.2019 klo 14.59 Report this

Lisäksi tuon punaisen kuun näyttävyys riippuu melko paljon myös ympäristön valaistusolosuhteista. Nyt suurin osa ihmisistä lienee tutkaillut punaista kuuta pääosin aamuhämärän aikaan jolloin kuun kontrasti taustataivaaseen on paljon pienempi.

Vuoden 1996 kuunpimennykset jotka olivat ensimmäiset jotka penskana näin, tapahtuivat korkealla pimeällä yötaivaalla keväällä ja syksyllä, ja silloin punainen kirkkaahko pimentynyt kuu oli todella päräyttävä näky.

 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.