Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 05.30 - 21.1.2019 klo 08.50 Kerava Observation number 80662

Visibility IV / V

Vihdoinkin! Näin lyhyesti kuvailin sitä fiilistä, mikä pääsi purkautumaan. Vuosien odotus ja ankara yrittäminen oli nyt ohitse, ja silmien edessäni oli kuu täydellisesti pimentyneenä kirpeässä pakkassäässä. Toisille tämä oli ehkä pimennys muiden lukuisten joukossa, mutta minulle ensimmäinen täydellinen laatuaan. Ja mitä se vaatikaan?

 Kun aktiiviharrastusurani alkoi joskus yläasteen alkupuolella komeetan havaitsemisella ja johti siitä päivittäiseen taivaan tarkkailuun, oli myös pimennykset nopeasti haaveissa. Olin nähnyt kerran kuun puolivarjopimennyksen, mutta en sen enempää. Pimennyshavaintoni saivat täydennystä ensi kerran vasta 2015, kun auringon osittaisen pimennyksen havainnointi onnistui jokseenkin hyvin kesken koulupäivän.

 Kuunpimennysten kanssa tuuri ei ole ollut yhtä hyvää. Vuonna 2015 yritettiin täydellistä pimennystä kunnolla. Ei onnistumista, kuten tästä havainnosta voidaan hyvin todeta. Pettymykset jatkuivat vuotta myöhemmin puolivarjopimennysten kanssa, mutta 2017 onnistui vihdoinkin pitkästä aikaa sellaisen havainnointi. Myöhemmin samana vuonna pääsin katselemaan osittaista kuunpimennystä Puolassa.

 2018 koitti seuraava mahdollisuus täydellisen pimennyksen havitteluun Lapissa. Tarkka suunnitelma, hyvä keli ja ajoissa pelipaikoille lähtö päättyi siihen, että kuu ei noussut tarpeeksi ripeästi horisontista tuntureiden takaa. Pettymys oli jälleen melkoinen, kun katselin myöhemmin illalla pimennyksen osittaisen vaiheen loppuosia, vaikka näyttävästä ilmiöstä oli silloinkin kyse.

 Nyt ollaankin päästy lähes tähän päivään. Pimennystä odotettiin, mutta valmistautuminen alkoi vasta edellisenä iltana. Sääennusteet lupailivat pilviä, kuinkas muutenkaan. Pakkanenkin näytti laskevan hyytäviin lukemiin, joten lämpimät vaatteet olivat tärkeä etsiä aamua varten valmiiksi. Nukahtamisen kanssa oli luonnollisesti vaikeuksia, kun tiedossa oli, että seuraava mahdollisuus täydelliselle pimennykselle annettaisiin vasta vuonna 2025.

Puoli kuudelta herätti herätyskello tarkistamaan pilvisyystilanteen. Ja siellähän se kuu näkyi puolivarjossa juuri ennen osittaisen vaiheen alkua, ja taivas oli kirkas muutamaa hyvin pientä pilveä lukuunottamatta! Kamat kasaan ja hakemaan jalustaa ennen täydellistä pimennystä. Pyörällä tietenkin, kun ei autoakaan ole. Eikä tullut edes kylmä, kun sai katsella upeita kv-pilareita ja yhä enemmän pimentyvää kuuta.

(Teksti jatkuu kommenteissa+paremmat kuvat ja lisää myöhemmin)

Technical information

Canon PowerShot SX130

Comments: 1 pcs
Juho Kinnunen - 22.1.2019 klo 16.01 Report this

Päätin poiketa alkuperäisestä suunnitelmasta, joten virittelin jalustan parvekkeelle ja aloin räpsiä kuvia. Samalla pääsi välillä sisälle lämmittelemään ja sitten taas ihailemaan pimennystä, välillä paljain silmin, kameran läpi ja kaukoputkella. Täydellinen vaihe alkoi, ja sillä hetkellä saattoi huokaista ja todeta, että kyllä kannatti odottaa ja pimennys oli odotetusti upea!

 Täydellisen vaiheen loppupuolella päätin siirtyä parvekkeelta ulos, sillä kuu alkoi painumaan puiden taakse. Keinovalopilarien kuvausta, Venuksen ja Jupiterin kuvausta, pimennyksen kuvausta… Täydellinen aamu taivaanilmiöistä nauttivalle! Innostus oli ehkä vähän turhankin suurta, sillä myöhästyminen tunnilta taivaanilmiöiden havainnoinnin takia oli ensimmäinen kerta koko lukion aikana :D . Yläasteellahan tuota sattui silloin tällöin, kun rariteettihalot yllättivät, mutta nyt ei ole tarvinnut sellaisiakaan valitettavasti katsella pitkään aikaan.

 Koko loppupäivän olo oli aika hassu ja jutut sen mukaisia, mutta nyt voi taas nukkua. 2025, siihen mennessä nukutaan univelat pois ja odotetaan maltilla muitakin taivaantapahtumia ja ilmiöitä, kaikkea ei voi ennustaa yhtä tarkasti kuin pimennyksiä ja ylikulkuja (marraskuu on pilvistä aikaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä...)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.