Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 05.30 - 21.1.2019 klo 08.30 Nokia Havainto numero 80689

Näyttävyys: IV / V

Kuunpimennykset eivät ole veljeksiä. Kesän pimennystä havaitsin hiki valuen auringon lämmittämällä rantakalliolla, joka yölläkin hohkasi kuin lämpöpatteri. Silloin minulla oli melko pohjoisen havaintopaikan vuoksi vaikeuksia löytää pimentynyt Kuu vaalealta taivaalta. Nyt saikin sitten värjötellä pilkkihaalareissa ja jännittää jäätyykö ensin mies, kamera vai jalusta (videopää jalustassa ei ole paras ratkaisu pakkasessa). Mies pääsi onneksi välillä parvekkeelta piipahtamaan sisällä ja kun kamera ja jalustakin koettelemuksen kestivät, niin upean pimennyksen havainnoinnin onnistumiselle ei ollut esteitä. 

Hieman sydämentykytystä tosin aiheuttivat kello kuuden tienoilla taivaalle ajautuneet matalat pilvet tai jääsumu, joka kuitenkin sopivasti hälveni täydellisen vaiheen  alkamisen aikoihin. Kuu näkyi kuitenkin koko ajan näiden pilvien läpikin. Pilvistä jäi ilmaan leijaijelemaan hieman jääkiteitä, jotka aiheuttivat keinovalopilareita. Sainkin kuvattua samaan kuvaan himmeät keinovalopilarit ja pimentyneen kuun.

Kuun väri täydellisen vaiheen aikana oli hyvin kaunis yhdistelmä tiilenpunaista sinertävään vivahtavalla reunuksella. Yhdistelmä tuotti voimakkaan vaikutelman kolmiulotteisesta pallosta. Tavallinen täysikuu näyttää minusta melko lattealta "napilta" tasaisen kirkkauden ja värin vuoksi, mutta nyt pyöreä muoto korostui hienosti. Minulle tuli mieleen myös kuva Mars -planeetasta napalakkeineen varsinkin laajempikulmaisista kuvista.

Kuvat:

1) 25 kuvan kollaasi pimennyksen vaiheista

2) klo 6:47

3) klo 6:53

4) klo 7:20 kuvan oikeassa laidassa kolme keinovalopilaria valkoisista tehtaan valoista

5) klo 7:35 voimakas kolmiulotteinen vaikutelma Kuun pyöreydestä

6) klo 7:40 Kuu näyttää minusta tässä Mars -planeetalta

7) klo 8:03 osittaista vaihetta vaalenevalta taivaalta

 


Havainnot samasta aiheesta
Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.