Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 05.34 - 21.1.2019 klo 09.22 Järvenpää Observation number 80726

Visibility IV / V

Matti Salo, Keski-Uudenmaan Altair

Tammikuinen kuunpimennys pääsi eteemme, kuin varkain. Olimme toki huomioineet sen Altairin vuosisuunnitelmassa, mutta vuoden vaihteen lyhyt tauko ja uuden vuoden alotus yhdistyksen toiminnassa tekivöt tepposet ja aloimme valmistautua pimennyksen seuraamiseen vain viikon varoitusajalla. Sekin tosin riitti, kun suurimmalla osalla oli jo kokemuksia aiemmista pimennyksistä. Pessimismi tosin oli kovasti vallalla suhteessa säähän ja vielä päivää aiemmin oli ennusteissa jopa lumisadetta. Vaan toisinpa kävi ja pimennys näkyi liki selkeältä taivaalta. Pientä lisäiloa tuotti tieto siitä, että kaikkialla ei ollut niin hyvä tuuri. Me olimme olleet niin monesti ne, joilla pilvet olivat peittäneet milloin minkäkin ilmiön.

Sovimme jäsenistön yhteisen havaintopaikan Järvenpään Tervanokkaan, jossa sijaitsee kesäisin uimaranta, tai olihan se siinä nytkin, mutta kovin jäisenä. Paikalla oli kaksi hyvää puolta, ensiksikin se sijaitsi Tuusulanjärven itärannalla ja toisekseen uimarannasta ja venevalkamasta johtuen autolla pääsi aivan rantaan. T. Veikkolaisen auto muodostuikin oivaksi lämmittelypaikaksi 17 asteen pakkasessa. Pimennystä oli lopulta seuraamassa neljä yhdistyksen jäsentä, mutta WhatsApp-vieston mukaan useampikin teki havaintojaan kotoaan käsin. 

Itse pimennys näkyi siis hyvin ja kuvasimme sitä sydämiemme kyllyydestä. Onneksi jaksoimme myös katsella pimennystä ilman kameroita ja kiikareita, koska parhaiten ja hienompana se näkyi juuri palajain silmin. Paljain silmin arvioimme myös Danjonin lukuka, josta saimme hieman toisistamme pikkeavia arvioita ja minä päädyin lukuun kaksi, "Kuu tummanpunainen tai ruosteenruskea".

Osaltamme pimennyksen havaitseminen päättyi ennen osaittaisen vaiheen loppua, hennon pilvilautan lipuessa Kuun eteen ja tehden varjon reunan hahmottamisen vaikeaksi. Kuppi kuumaa ja rinkeli havaintojen päälle tekivät hyvää ja tunnottomista varpaista huolimatta mieli oli iloinen. Tuntui hyvältä nähdä tämä pimennys, kun seuraavaan täydelliseen on muutama vuosi ja osittaisiinkin tulossa kohtalainen tako.

Technical information

Kamera Olympus SP-610UZ, Tele 110mm.

Comments: 1 pcs
Toni Veikkolainen - 26.1.2019 klo 10.37 Report this

Seuraava osittainen kuunpimennys näkyy jo 16./17.7.2019 ja eiköhän silloin pystytä yrittämään havaintoja lämpimämmissä olosuhteissa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.