Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 08.20 Espoo Observation number 81114

Visibility IV / V

Otin n. 70 kuvaa täydellisestä kuunpimennyksestä 21.1.2019, mutta tarkastelin niitä lähemmin vasta 7.2.2019. Tällöin huomasin yhdessä kuvassa oudon ilmiön, jota epäilin ensin jonkinlaiseksi tekniseksi virheeksi. Myöhemmin luin Wikipediasta jutun "Lunar eclipse - Impact sighted", jossa kerrottiin meteorin törmäyksestä kuuhun pimennyksen aikana.

Liitän mukaan tämän oudon kuvan ja pari kuvaa ajallisesti sen molemmin puolin. Olisi mukava kuulla asiantuntijakommentti kuvasta ja siinä näkyvästä iilmiöstä.

Valitettavasti kamerani kello ei ollut oikeassa ajassa, joten antamani kellonaika on vain likimääräinen.

Technical information

Canon EOS 60D , RAW käytössä, objektiivi Canon EF L 70 - 300mm 1/f 4,0-5,6

Comments: 4 pcs
Tero Sipinen - 10.2.2019 klo 16.27 Report this

Vahvasti näyttää lentokoneen siluetilta: runko on selvimmin näkyvissä, mutta erotettavissa on myös vasen siipi sekä sivuperäsin, kuin myös vana koneen perässä (lämpöväreilyä?). Aikamoinen sattuma. Pimennystapahtumaa kuvattiin runsaasti, joten parissa muussakin havainossa on kone osunut tulilinjalle (Helsingissä ja Lahdessa nyt ainakin. Helsingistä myös yksi "läheltä piti" -tapaus :)

Kyösti Saarhelo - 11.2.2019 klo 12.30 Report this

Luettuani Teron kommentin olen samaa mieltä sitä, että kuvassa voi nähdä lentokoneen. En kuitenkaan ymmärrä mikä synnyttää suuren mustan varjon kuun pinnalle. Ainoa mieleen tuleva selitys on se että kyseessä on lentokoneen varjo - mutta eikö sen silloin pitäisi olla paljon pienempoi ?

Tero Sipinen - 11.2.2019 klo 13.09 Report this

Kyseessä onkin lentokoneen siluetti, ei varjo. Valotus on Kuun kirkkaan osan mukaan, jolloin kaikki muu (aamutaivas, lentokone) jää tummaksi.

Kyösti Saarhelo - 11.2.2019 klo 18.26 Report this

Näinhän asia tietysti on, koska lentokone on lähellä maan pintaa ja siis maan varjossa. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.